הדג נחש בפרשנות עכשווית וחדשה לספר תהילים; שלום חנוך מארח את שלומי שבן ויאיר דלאל; טריו זיריאב: תייסיר אליאס, נסים דקואר וזוהר פרסקו – באיחוד נדיר; מופע מקור של להקת נקמת הטרקטור במופע משותף עם אנסמבל הפיוט; ברי סחרוף, מארח את שי צברי, אליהו דגמי ואלעד גבאי; "שירת אמהות" – מופע מקור שכולו בסימן תפילת האמהות על ילדיהם עם מיקה קרני וויקטוריה חנה המארחות את אביבה אבידןנגן חליל הבנסורי המוביל בדורו ראקש צ'אורסיה יגיע מהודו לפסטיבל; מופע המקור של שם טוב לוי, המוקדש לשיר השירים, יעלה שוב עם אנסמבל שם טוב לוי, אנסמבל קול-דודי ויארח את מיכה שטרית ומעיין ליניק ומופע מקור נוסף יוקדש ליוצרת והמוזיקאית התוניסאית היהודייה חביבה מסיכה. כל הפרטים על פסטיבל העוד הבינלאומי ה-25. 

הפסטיבל יתקיים בין ה-21 ל-30 בנובמבר 2024, בבית הקונפדרציה, בתיאטרון ירושלים, בספרייה הלאומית, בצוללת הצהובה ובמזקקה.

גם בשנה מטלטלת וכואבת זו, בית הקונפדרציה לא מוותר ועורך את פסטיבל העוד הבינלאומי בירושלים זו השנה ה-25. הפסטיבל, החוגג חצי יובל, יכלול הפקות מקור שנוצרו במיוחד לכבודו, מופעי השקה של אלבומים חדשים ומופעי בכורה של אמנים בינלאומיים בישראל.

המנהל האמנותי של בית הקונפדרציה ושל הפסטיבל, אפי בניה: "אני מאמין במוזיקה. אני מאמין בכוחה לרפא את הלב – של היחיד ושל החברה כולה. אני מאמין שמוזיקה טומנת בחובה נחמה ותקווה, במיוחד בימים מדממים וקשים מנשוא כשלנו. לכן החלטנו בבית הקונפדרציה להתעקש גם השנה לקיים את פסטיבל העוד הבינלאומי – שכולל, כמו תמיד, את השורשים העמוקים המשותפים של תרבויות עמי האזור, קרובים ורחוקים. הכנו השנה תוכנית עשירה ומגוונת, שכולה חזון אופטימי הדבק בחיים ובאפשרות ובהכרח להמשיך לדמיין קיום משותף, מעל ומעבר לכל הגבולות: החל מלהקת דג-נחש האהובה, שמחברת בין אחד הספרים הקנוניים של התרבות היהודית ובכלל, ספר 'תהילים', למוזיקה ישראלית עכשווית, דרך צלילים מארמניה, תוניסיה, תימן, הודו וישראל, ועד מחוות וזיקות לגדולי המלחינים והזמרים מרחבי העולם הערבי".

בערב הפתיחה תציג להקת הדג נחש מופע מקורי שיצרה במיוחד לפסטיבל – פרשנות חדשה ועכשווית לספר "תהילים", כמיטב המסורת של הלהקה, המשלבת צלילי היפ-הופ עם אלקטרו וFאנק, וגרובים עכשוויים עם אווירת אגן הים התיכון.

הפקה נוספת, שנוצרה במיוחד לפסטיבל העוד 2022, שואבת גם היא את השראתה מהמקורות, והפעם "שיר השירים" בגרסתו הייחודית של שם טוב לוי, עם אנסמבל שם טוב לוי ואנסמבל קול-דודי. לוי מארח את הזמרים-יוצרים מיכה שטרית ומעין ליניק, ומפיח בטקסט המקראי העתיק, שלפי המסורת נכתב על-ידי שלמה המלך, חיים מוזיקליים חדשים.

במופע הסיום החד-פעמי של הפסטיבל יככב שלום חנוך, מהיוצרים הגדולים והמשפיעים של ישראל בכל הזמנים. חנוך יארח את הזמר שלומי שבן ואת נגן העוד, הכנר והזמר יאיר דלאל, למבחר מלהיטיו מכל השנים.

מהודו יגיע לפסטיבל ראקש צ'אורסיה, הנחשב לנגן חליל הבנסורי המוביל בדורו וממשיך דרכו של דודו ומורו, גדול נגני הבנסורי בכל הזמנים, פנדיט הריפרסאד צ'אורסיה. זהו מופע הסולו הראשון של ראקש צ'אורסיה בישראל, והוא ינגן מוזיקה לשלום ואחווה יחד עם נגן הטבלה קלינאת מישרה.

עוד בפסטיבל: האנסמבל הארמני נראש, המחבר בין הרוחניות של שירי העם הארמניים למוזיקה קלאסית ומוזיקה עכשווית פוסט-מינימליסטית, עם האנרגיה של רוק וג'אז. המופע של האנסמבל יעסוק ביחסי האדם ואלוהיו מנקודת מבטו של נזיר שנידון לחיות בגלות במשך שנים ארוכות.

נקמת-הטרקטור. צילום: אריאל ואן סטרטן

המופע "חביבת הכל" מוקדש לפועלה של הזמרת, היוצרת, השחקנית והמוזיקאית התוניסאית היהודייה חביבה מסיכה, שהיתה כוכבת בעולם הערבי בשנות ה-20 של המאה הקודמת. מסיכה, שניהלה חיים עצמאיים ונועזים, היתה, בין השאר, מאהבתו של המלך המצרי פואד הראשון, ולבסוף נרצחה בנסיבות טרגיות. הקלטותיה המקוריות הושמדו על-ידי הנאצים שנים אחדות לאחר הירצחה. המופע, של הזמרת איילת אורי בניטה, נגן העוד עמאד דלאל ונגן הסאז יובל טובי, הוא תוצאה של מחקר ארוך ומעמיק, ויכלול עיבודים חדשים לשיריה של מסיכה. מופע שהוא הצדעה לאשה שהקדימה את זמנה, ואסור שתישכח.

"ילדי אברהם" הוא מופע מלא חיים ועזוז של אמנית הגיטרה הקלאסית והיוצרת ליאת כהן, המארחת את נגן העוד הצרפתי פייר ביו, נגן כלי ההקשה הברזילאי אדמונדו קרנרו וזמרת הסופרן קולורטורה אפרת רותם. החבורה תבצע נכסי צאן ברזל של המסורות המוזיקליות העתיקות של אגן הים התיכון (איטליה וספרד, אנדלוסיה וצפון אפריקה).

"יוסף", האופרה הסופית-תימנית של עופר כלף, תום פוגל ושי צברי, תביא את סיפורו של יוסף התנ"כי, האמיץ והחולם, סיפור שחוצה גבולות בין דתות ומגדרים.

טריו זיריאב של המאסטרים יוצאי להקת בוסתן אברהם – נגן העוד תייסיר אליאס, הכנר נסים דקואר ונגן כלי ההקשה זוהר פרסקו – יתאחד להופעה יחידה ונדירה בפסטיבל. הטריו יבצע יצירות של גדולי המלחינים הערבים, ובהם מוחמד עבד אל-והאב, ריאד אל-סונבאטי ומוחמד אל-קסבג'י, וכן של גדולי המלחינים הטורקים, ובהם ג'מיל ביי טנבורי, מסעוד ג'מיל ביי ועוד. השלישייה הופיעה בארץ ובעולם וזכתה לביקורות נלהבות.

"שירת אמהות" הוא מופע מקורי וייחודי, שכולו בסימן תפילת האמהות על ילדיהם. במופע עבודת קול ולחן מעמיקה של הזמרת מיקה קרני ואמנית הקול ויקטוריה חנה, שיציגו טקסטים מן המקורות המנכיחים כוח אמהי ונשי. אמנית אורחת: אביבה אבידן.

המופע מוקדש לעילוי נשמתה של כרמל גת ז"ל, שנחטפה מקיבוץ בארי ונרצחה בשבי חמאס.

אביבה אבידן. צילום: אליצור ראובני

להקת נקמת הטרקטור תחבור לאנסמבל הפיוט במופע "זכות הצעקה", מוזיקת טראנס על-זמנית, המחפשת אחרי שפת תפילה משותפת.

יגל הרוש והאנסמבל שלו, יחד עם הזמר זיו יחזקאל, יעלו את המופע "כתר מלכות", כשם אחת מפסגות שירתו הדתית של משורר תור הזהב בספרד, שלמה אבן-גבירול.

כבכל שנה, המאסטר תייסיר אליאס והאנסמבל שלו, שבו חברים אמנים מהשורה הראשונה בישראל, יעלו מופע מחווה לגדולי המוזיקה הערבית במאה ה-20. הפעם יוקדש המופע לארבעה מגדולי המוזיקאים במצרים – אום כלת'ום, מוחמד עבד אל-והאב, פריד אל-אטרש ועבד אל-חלים חאפז. משתתפים נוספים באנסמבל: הסולנים הנודעים ויולט סלאמה ומאמון זיוד. השנה ישתתף במופע גם הזמר הגדול והנודע, שיבוא במיוחד ממרוקו, פייסל בנחדו.

ברי סחרוף, שיארח את שי צברי, אליהו דגמי ואלעד גבאי, יופיע עם מבחר משיריו, לצד פיוטים שיזכו לביצועים משותפים חד-פעמיים.

האנסמבל הנשי סהראת של האמנית אתי נאור יעלה לפסטיבל עם עיבודים עכשוויים לשירים עיראקיים פופולריים. הפרויקט כולל גם יצירות מקוריות של נאור, שהולחנו בידי מוזיקאים ישראלים צעירים.

המלחין, המנצח והפסנתרן ניזאר אלכאטר מגיע לפסטיבל עם רביעייה המבצעת עיבודים של מקאמאת מסורתיים המתכתבים עם חטיבת הקצב של הFאנק והפופ. סולנית: נור דרוויש.

המלחין ומאסטר העוד ויסאם ג'ובראן יגלה במופע מרהיב אפשרויות מוזיקליות חדשות וטכניקות נגינה מקוריות עם קשת המותאמת במיוחד לעוד שלו.

הטריו קומרדין, המנגן מוזיקה ערבית קלאסית ובעיקר יצירות מצריות מהז'אנר הווקאלי הנקרא "מוושח", ישיק בפסטיבל את אלבום הבכורה שלו.

וירטואוז העוד וסים עודה ישיק בפסטיבל את אלבומו הרביעי, המציג את יצירותיו הנשענות על המוזיקה הערבית הקלאסית, על המקאמאת, על מקצבים ערביים ועל יכולת האלתור הנדירה של נגניו.

מועדון המזקקה יארח ארבע הופעות מיוחדות. להקת האסבסטונים, בהנהגת נגן העוד גיא כהן, תחזור לשירים של מוריס צרפתי ז"ל, אגדה מקומית ומספר סיפורים מחונן, חוקר מס ופאנקיסט נצחי. נגן העוד והזמר גד תדהר וזמר ונגן העוד והסיטאר ניתאי קלי יבצעו שירת עלילות ומעשיות, עם מלים עתיקות שטרם נשמעו כמותן. הזמר ונגן העוד ירדן ארז יבצע את לחניו הרעננים לטקסטים מהשירה העברית, ותלמידיו של נינו ביטון, מאסטרו עוּד ואגדה ירושלמית, יציגו מחווה מיוחדת לעיבודים המקוריים והמלודיות המתפתלות והדוהרות שביטון כתב.

לפרטים נוספים והפניות לרכישת כרטיסים אתר בית הקונפדרציה

תגובות

להשאיר תגובה