ביום שני האחרון צעדו מאות חניכי הנוער העובד והלומד בצעדת המרכזית- ממלכתית של יום הניצחון על הנאצים בירושלים . השנה לראשונה, יחדשו החניכים מסורת זיכרון מברית המועצות לבקשת ברית ותיקי מלחמת העולם השנייה ויחזיקו בצעדה שלטים עם תמונותיהם של ווטרנים שהלכו לעולמם, במקום המשפחות שכבר לא יכולות לצעוד מפאת גילם המבוגר.
קצת אחרי הכאב של יום השואה ולפני שנציין את יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ופעולות האיבה, יציינו בישראל יום נוסף ומשמעותי ביותר – יום הניצחון על הנאצים. מלחמת העולם השנייה הנחשבת למלחמה הגדולה ביותר שידעה האנושות, הסתיימה ב-8 במאי 1945 בשעה 23:50 עם כניעת גרמניה לכוחות בעלות הברית. מזה עשור חניכי הנוער העובד והלומד לוקחים חלק בשימור הזיכרון והאתוס היהודי והציוני בסיפורם של מעל למיליון וחצי לוחמים יהודים שלקחו חלק בלחימה.
השנה מציינים 71 שנים ליום בו הובסה החיה הנאצית ע"י בעלות הברית. בעקבות החלטות הועידה העשירית של הנוער העובד והלומד מהקיץ הקודם, אשר עוסקות בהרחבת האתוס הציוני והיהודי בישראל, יקיימו בתנועה יום עיון ארצי ומיוחד בנושא יום הניצחון ויצעדו לצד הלוחמים הוותיקים בצעדה הממלכתית המרכזית אשר מתקיימת בירושלים . מאות חניכים מהנוער העובד והלומד יגיעו מכל רחבי הארץ כדי להשתתף בצעדה, אשר מתחילה בגן הסוס ולאחר מכן יקיימו יום עיון וטקס תנועתי בחוות הנוער הציוני.
הצעדה הזו מחדשת מסורת חשובה שמקורה בברית המועצות לציון זיכרון הלוחמים. בצעדות אשר היו מתקיימות במוסקבה, הייתה כל משפחה צועדת ביחד ומחזיקה שלטים עם תמונות של קרובי משפחתם אשר לחמו ונאצים והלכו לעולמם – במטרה להנציח את שמם וגבורתם. המסורת הזאת עברה עם העולים גם לארץ ישראל אבל בשנים האחרונות החלה להישחק בגלל הקושי של המשפחות לשאת לבד את הזיכרון לצד גילם המבוגר של חלק מהמשתתפים. בעקבות פנייתה של ברית ותיקי מלחמת העולם השנייה, החליטו בנוער העובד והלומד להמשיך את המסורת החשובה ושהחניכים יישאו בעצמם את השלטים בצעדות בשמם של המשפחות שכבר אינן יכולות לצעוד או לשאת שלטים. בכך למעשה, בוחרים לחדש את המסורת ולהפוך את הזיכרון המשפחתי לזיכרון באחריות משפחתית.
לדברי יפית שפירא, רכזת פיתוח הדרכה לנוער דובר רוסית בנוער העובד והלומד, "בצעדה אנחנו מציינים את הקשר העמוק בין הנוער הישראלי לווטרנים ואת המחויבות שלנו להמשיך ולספר את סיפורם. המשמעות של השתתפות בני הנוער בצעדה היא להרחיב את אתוס הגבורה היהודית ולכלול בתוכו גם את היהודים אשר לחמו כנגד הנאצים במלחמת העולם השנייה. אין כאן נושא ששייך רק לנוער דובר רוסית או לאלו שסבא שלהם לחם בצבא האדום אלא לכל אזרחי ישראל. כולנו חייבים את קיומנו לווטרנים שעמדו בעוז מול צבא אכזרי שניסה להשמיד את עמנו."