על הפסנתר

פרדריק שופן בכל איכותו ובכל גווני הביטוי שלו, במוסיקה שכולה יופי וחושניות, מסתורין והומור, כאב ושמחה, וכמובן – רומנטיקה במיטבה; כל אלו ועוד ימלאו את האולמות במתחם של תיאטרון ירושלים, במשך ארבעה ימים רצופים של פסטיבל הפסנתרים השביעי, בניהולו האמנותי  של מיכאל וולפה. 

פסטיבל פסנתרים בירושלים, המוקדש רובו ככולו לפסנתר על מגוון סגנונותיו ודרכי ביטויו, יתקיים בתיאטרון ירושלים, זו הפעם השביעית, בין ה 13 ל 16 בנובמבר בתמיכת עיריית ירושלים, הקרן לירושלים, מכון אדם מיצ'קביץ', המכון הפולני בישראל, קרן גבריאל שרובר, ומשרד התרבות והספורט.

הפסטיבל יוקדש השנה למלחין הפולני הגדול פרדריק שופן (1810-1849), אשר השנה מציין העולם מאתיים ועשר שנים להולדתו ומאה ושבעים שנה למותו. שופן, שחיבר כמעט אך ורק מוזיקה לפסנתר, נחשב לאחד מגדולי המלחינים בהיסטוריה. לצד יצירותיו לפסנתר ולפסנתר ולתזמורת, יושמעו בארבעת ימי הפסטיבל גם כמה מיצירותיו הקאמריות ורבות מאד מיצירותיו לפסנתר סולו. כמו כן יושמעו בפסטיבל יצירות של מלחינים בני זמננו ומופעי ג'אז ומוזיקת עולם, אשר מתכתבים עם המוזיקה של שופן.

בין משתתפי הפסטיבל השנה המלחין הפולני קְזִ'ישְטוֹף פֶּנְדֶרֶצְקִי, הנחשב לאחד מגדולי היוצרים בדורות האחרונים, ואשר מכבד את הפסטיבל בהשתתפותו הן כמנצח והן כמלחין. לצדו של פנדרצקי יופיעו בפסטיבל פסנתרנים ויוצרים בני כל הדורות, ביניהם המנצח הצעיר המנצח הפולני הידוע מאצ'יי טבורק.

בין הפסנתרנים הרבים המשתתפים בפסטיבל שלושת זוכי התחרות הבינלאומית לפסנתר ע"ש ארתור רובינשטיין של שנת 2017: שרה דָנֶשְפּוּר, דניאל פֶּטְרִיקָה צ'וֹבָּנוּ ושימון נֶרִינְג. אליהם מצטרפת נבחרת מרשימה של פסנתרנים ישראלים נפלאים, בני כל הדורות (על פי סדר הופעתם בפסטיבל): אירינה ברקוביץ', איתן גלוברזון, ניזאר אלכאטר, רון רגב, ירון רוזנטל, מיכאל זַרְצֶקְל, מלאכי רוזנבאום, רויטל חכמוב, שיר זֶמֶל, גיא מינטוס, עומרי מור, נועם זילברברג, אורית וולף, טל זילבר, אילן לוין, לוּקַש קרוּפִּינְסְקִי ודוראל גולן. לסולנים הפסנתרנים המעולים מצטרפים המנצחים הישראלים ישי שְטֶקְלֶר ואריאל צוקרמן, נגן המנדולינה יעקב ראובן, הצ'לנית יוני גבעון, התזמורת הסימפונית ירושלים, התזמורת הקאמרית הישראלית ותזמורת הריקודים הקטנה מוורשה.

 במהלך הפסטיבל ינוגנו שני הקונצ'רטי לפסנתר של שופן וכמעט כל היצירות שחיבר לפסנתר ולתזמורת. כמו כן יבוצעו יצירות נדירות ומרתקות כמו הקונצ'רטי לפסנתר של הוּמֶל ושל מוֹשֶלֶס, שני מלחינים שהשפיעו מאד על שופן, וקונצ'רטי של מנדלסון, פֶּנְדֶרֶצְקִי ופַּדֶרֶבְסְקִי.

לצד הרסיטלים לפסנתר סולו ולקונצרטים בליווי תזמורת, יתקיימו בבר הפסנתר ברחבה הסמוכה לאולם הנרי קראון, מופעים פתוחים לקהל הרחב, בשלל סגנונות.

הרסיטלים לפסנתר סולו, כמו גם ההופעות בבר הפסנתר יציגו כמעט את כל היצירות הנפלאות של שופן, אם בגרסה המקורית ואם בעיבודים חדשים במגוון של סגנונות. באי הפסטיבל יזכו בהזדמנות נדירה להאזין לכל האטיודים, לכל הבלדות, לכל הפרלודים, לכל הסקרצי, לשתי הסונטות המפורסמות ולמבחר גדול של וואלסים, של נוקטורנים, של פולונזים ושל מזורקות.

במה שהפך כבר למסורת בפסטיבל נציג גם בפסטיבל השביעי תערוכה שתוקדש הפעם לסיפורן של הנשים בחייו וביצירתו של שופן. תערוכה זו הנערכת בשיתוף פעולה עם מכון שופן בוורשה, תציג מגוון נדיר של ציורים, מסמכים, עדויות ומכתבים המתארים את חייו של שופן מנקודת המבט של אמו, אחיותיו, המורות שלו, התלמידות שלו, חברותיו וכמובן אהובותיו. כמו כן, בפסטיבל יוקרנו גם סרטים העוסקים בשופן ובפנדרצקי.

פרויקט מיוחד של פסנתרים ממוכנים שיצר המלחין והפסנתרן רונן שפירא יהיה אף הוא מוקד של פעילות בשעות שבין המופעים עצמם.

 אתם מוזמנים לבוא ולהיות חלק מהמסע המרתק אל המוזיקה של פרדריק שופן, המלחין בהא הידיעה של המוזיקה לפסנתר, ואל המוזיקה הצעירה והתוססת שנולדה בהשראתו. 

התוכנית המלאה של הפסטיבל באתר תאטרון ירושלים: www.jerusalem-theatre.co.il

 

1 תגובה

להשאיר תגובה