לא לירושלמים בלבד
מי שעוקב אחרי הכתבות שלי לאחרונה, בעיקר בעידן הפוסט-קורונה, ישים לב שעולה מכולן ניחוח קל של חוץ לארץ. נכון, איזו ירושלמית תשווה את ירושלים לחוץ לארץ (בסוף זה הם שצריכים להשוות את עצמם אלינו), אבל כמישהי שטיילה בעולם וחוותה עולם קולינארי ותרבותי אחר, אני לגמרי יכולה להעיד שהחוויה בירושלים עברה שינוי בעשור האחרון והיא לגמרי מפצה על סגירת השמיים בשל הנגיף.
אני לא דוגמא לתושב הממוצע. כשאני מסיירת בעיר, זה תמיד בעיני תיירת חדשה שרק הגיעה לעיר, למרות שגדלתי וחייתי בירושלים. תמיד יש עוד מקום לבקר, תמיד יש עוד חוויה לחוות. במהלך יום שלם סיירנו במוקדי תיירות חדשים וישנים בעיר שמציעים חוויות מגוונות למטיילים בירושלים ולגמרי שווים ביקור:
שוקרייה
מדובר במקום חדש שנפתח בקינג ג'ורג' ומציע סדנאות אפייה לצד האפשרות לקיים בו אירועים קטנים (ימי הולדת, ערבי יציאה לעובדי המשרד, בר מצוות ועוד). ההגדרה המדויקת של שוקרייה היא "בית לתרבות קולינרית ירושלמית" המביא אליכם חומרי גלם, מאכלים ותרבויות שונות. כל אלו יוצרים יחד חוויה קולינרית תרבותית אותנטית וייחודית מאין כמותה.
מקור השם "שוקרייה" הוא שמה הערבי של אודיה- שף קונדיטור מבעלי המקום וזה נראה שילוב מושלם בין שם מאוד יהודי לשם מאוד ערבי ואותנטי- בדיוק כמו ירושלים כולה.
הסגנון מאוד מזכיר את האוכל בעיר העתיקה בירושלים, אבל לגמרי מודרני ויוצא מהקופסא. בין הדברים המיוחדים שיצא לנו לטעום, מעשי ידיהם של אודיה ואברהם – בני זוג שהם גם השפים: מנקיש- מאפה מהמטבח הערבי, עוגת שמרים עם מרציפן בפנים, מאפי זעתר, פול ועוד מטעמים וממרחים שהוגשו זה לצד זה.
להזמנות: https://shukriya.co/
מוזיאון האיסלאם
באחת השכונות הציוריות בירושלים, על קו התפר בין קטמון הישנה לרחביה, שוכן מוזיאון האיסלאם שמביא אליו תערוכות מעולמות תוכן שונים, שיכולים להתחבר בשתי צורות: אוכל או תרבות. הפעם תערוכה שמשלבת את שתיהן: תערוכת קפה. הקפה הוא תוצר גולמי שחוצה יבשות ואין כמעט תרבות שלא מנכסת לעצמה את המשקה, או לפחות את דרכי ההגשה שלו והמשמעויות הנלוות להן: הבדואים, האיטלקים, האנגלים, הברזילאים ועוד ועוד. חוויה מקסימה שנגמרת גם בתוצרים הארצישראליים שלנו. כל שנותר לכם זה להגיע (ולבקש "הוט ווטר סמול גלאס").
ולחובבי הזמן שביניכם: המוזיאון מציג את אוסף השעונים היוקרתי של סר דיוויד סלומונס, שמכיל, בין היתר, את שעונה של הגברת מארי אנטואנט, שנבנה, כך מסופר, במשך 41 שנים. הכל מאוד יוקרתי ומרשים.
להזמנות: https://islamicart.smarticket.co.il/
מצלה
השף אבי לוי לא רק מדבר ירושלמית, הוא גם מבשל ירושלמית. הוא אחד השפים הבודדים שיודעים היטב איך לענג את קהל הסועדים ולהביא את החוויה כולה. אחרי "המוציא" המוצלחת, לוי פותח מסעדת אוכל רחוב שמוגש בלאפה בצורות מגוונות ושונות: רול שווארמה, מעורב או סופריטו מוגשים באש תנור והכל נעשה במקום עם טאבון מיוחד.
מצלה, רחוב יפו 105 ירושלים
בית הכנסת האיטלקי
אם אתם מזדמנים למרכז העיר (מרחק הליכה מהרכבת הקלה), תוכלו להיכנס לביקור קצר בבית הכנסת של הקהילה היהודית באיטליה, שהגיע לירושלים בשנת 1951, אבל במקור הוקם לקהילה באיטליה בשנת 1490. במקום תוכלו לראות ולהתרשם מיודאיקה ייחודית של הקהילה, שמספרת גם את סיפורה של הקהילה כולה- על המעמדות והייחוס.
רחוב הלל 25, ירושלים