תכירו את ליאור הולצר, שהפך את חנות הספרים העתיקים שלו למקום מפגש של משוררים, סופרים, אנשי רוח ואינטקלטואלים

בגיל  27 החליט ליאור הולצר, דוקטורנט למחשבת ישראל באוניברסיטה העברית, לפתוח חנות ספרים. בחזונו הוא ראה מרכז של אנשי רוח בו יוכל לדבר כל הזמן על מה שהוא אוהב יותר מכל דבר אחר: ספרים."הולצר ספרים" ששוכנת ברחוב יפו בירושלים, היא מרכז רוחני עבור אוהבי המילה הכתובה. מקום למצוא בו ספרים עתיקים ונדירים, להרוות צמא לידע, ולשוחח עם ליאור על נושאים מגוונים. בחנות נמכרים 55 אלף ספרים בשלל שפות, מתוכם כאלה בני מאות שנים כגון מהדורות ראשונות של שייקפסר, דנטה, ואליוט. בקומה העליונה של החנות שוכנת גלריית אומנות בה נערכות הרצאות, הקראות שירה, דיוני פילוסופיה, הופעת חיות, ועוד.( אגב, הכניסה היא תמיד בחינם). "יש בירושלים הרבה קוראים. כוחה של המילה הכתובה מאוד חזקה כאן. זה לא ארבע במאה, יש כאן אנשים שיודעים לחשוב, להרהר לקרוא ולהעמיק. וזה צד שלא מקבל חשיפה בחדשות. חושבים שכולם רוצים להרוג פה אחד את השני. אני חושב שהדרך הטובה ביותר לעשייה חברתית היא לשבת מול טקסט ולקרוא אותו בנחת. עם כל סוגי המצביעים והסקטורים. אנחנו במה ניטרלית שמקבלת כל אדם כמו שהוא."

אתה ירושלמי במקור?

"כן, שלושה דורות. סבא שלי היה מכובשי קטמון. זה המקום הכי טוב שיש. גרתי בהרבה מקומות בחיים שלי, סן פרנסיסקו, סיאטל וחיפה. ירושלים בכל מקרה היא המקום הכי טוב שיש".  

למה דווקא ירושלים?

"יש  כאן את כל סוגי האנשים כל הזמן ואיכשהו כולם גרים חד. זה מקום פלורליסטי והומני, שבו כולם מקבלים אחד את השני. אני חושב שאנשים עם אינטרסים חיצוניים מנסים לעשות מלחמה בין הקהילות השונות. את מזרח העיר מלבים כוחות מחברון ועזה, ואת החרדים מלבים כוחות מבני ברק. יש הרבה אינטרסים זרים שנכנסים לתוך הקהילה שלנו, שבפועל חיה בשלום".

איך אתה משיג את הספרים העתיקים האלה?

"זה מה שאני עושה כל היום. צד ספרים מספריות, אספנים, מוסדות. בארץ ובעולם. הייתי בגרמניה, פולין ובעוד בהרבה מקומות באירופה. מחלקת הגרמנית שיש כאן יותר טובה מאשר בחנויות ספרים בברלין. ואני אומר זאת עם כל הצניעות".  

2014-01-05 13.57.24

איזה מין אנשים מגיעים אליך לחנות?

"כל הגילאים, עדות. ימנים ושמאלנים, חרדים, חילונים, ערבים. יש פה למשל את אלי, ילד בן 20, שנותן כאן הרצאות על היידיגר כבר שנה. ויש את נחום, שיודע ערבית, עברית, רוסית ואנגלית על בוריין, ומתרגם איגרות של משלי חיות בערבית מימי הביניים. יש פה קבוצה של משוררים "דיסדנטים" ("מתנגדי שלטון פעילים") והם מגיעים לכאן לתכנן תוכניות על איך לכבוש את העולם".

אתה עוזר להם עם הספרים המתאימים?

"כן, אני מראה להם ספרי שירה, ספרים שמראים איך בדיוק עושים התנגדויות פעילות. זו מחתרת פעילה של אינטלקטואלים. רובם ימנים שחושבים שביבי הרס את הליכוד, אבל יש מתוכם גם שמאלנים, ערבים וחרדים".

נשמע שכל יום בחנות הוא כמו סצינה מסרט. ספר לי על הסצינה האחרונה שצפית בה.

"אתמול הגיעה לכאן אישה שחיפשה ספר ילדים שאהבה מאוד כשהייתה בת 5, וזו הפעם האחרונה שראתה אותו. היא מחפשת את הספר הזה 50 שנה בערך, בהרבה מאוד מקומות. היום היא בסביבות גיל 60. מצאתי לה את הספר ונתתי לה אותו. ראיתי איך באותו רגע היא חוזרת להיות ילדה בת 5, עם מבט כזה חמוד בעיניים".   

מה הספר הרציני הראשון שקראת?

"ההוביט. אני עדיין מדבר ביני לבין עצמי בשפה של טולקין".

והספר האהוב עליך?

"זה בלתי אפשרי לבחור אחד, אבל אם אני ממש חייב, אז "מורה נבוכים" של הרמב"ם. 12 שנים אני קורא ומלמד אותו, וזה לא מספיק כדי להבין אותו. אני חושב שהוא ספר קריטי להבנת המחשבה המודרנית, להבנת פילוסופיית החוק היהודית, להבנת המבנה הפוליטי של מדינת ישראל. ספר עלילתי יהיה "השמחה העצומה" מאת עמנואל גולדשטיין, זה ספר שפורץ את גבולות החשיבה והכתיבה. זה הספר היצירתי ביותר שקראתי במאה ה-21".

 

4 הערות

להשאיר תגובה