עם 82% מהבוגרים שהתגייסו לשירות משמעותי בצה"ל: מכינת 'ניצוץ' לנוער בסיכון סיכמה שנה עם בוגרי המכינה שסיימו את לימודיהם וכעת ייקחו חלק במאמץ המלחמתי בחזית ובעורף

מצדיעים להם: בכנס מרגש של 'מכינת ניצוץ'  בהובלת קק"ל שנערך השבוע במרכז ציפורי בירושלים, נשאו דברים נציגי המכינה, בוגרים וחניכים נוכחיים. המכינה, המיועדת לנוער בסיכון  זוכה להצלחות יוצאות דופן בהכנת הנוער לשירות משמעותי בצה"ל. באירוע הוצגו נתונים מרשימים לפיהם 82% מבוגרי המכינה הצליחו להתגייס לשירות משמעותי בצה"ל, לאחר שבתחילת הדרך נפסלו או נדחו בעקבות עברם הפלילי או אי עמידתם בתנאי הגיוס.

 

בכנס נשמעו סיפורים מרגשים של בוגרי המכינה, שסיפרו כיצד היא שינתה את חייהם והובילה אותם לשירות משמעותי בצה"ל. הבוגרים הדגישו את תחושת השייכות והמשמעות שקיבלו מהמכינה, ואת החשיבות הרבה של התמיכה והליווי שקיבלו במהלך שהותם שם.

 

קק"ל כחלק מתכנית 'נוער בסיכוי' תומכת בפעילויות יחודיות  במכינות ׳ניצוץ׳ וחברה לתכנית יתד, משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים וקרנות הביטוח הלאומי. המכינות פועלות כחלק מרצף המענים ושיתוף פעולה עם הצבא ומתוך הכרה בחשיבות השירות הצבאי והלאומי-אזרחי כחלק משמעותי בהתפתחות של צעירים בישראל. מדי שנה השותפות משקיעות כ-1.8 מיליון ₪ לטובת קידום החניכים והענקת הזדמנות חדשה עבורם.

 

המכינות, המיועדות לנוער בסיכון ולנוער רווחה, כוללות ארבע מכינות קדם-צבאיות הפועלות כחלק מיוזמת המחלקה לנוער בסיכוי של קק"ל. החניכים, בגילאים 18-19, עוברים תהליך משמעותי שבסופו מתגייסים ברובם לצה"ל. מחצית מחניכי המכינות הגיעו ממסגרות חוץ-ביתיות, כאשר מחציתם סיימו את לימודיהם עם זכאות לבגרות. רוב חניכי המכינה (88%) השלימו בהצלחה 12 שנות לימוד.

נתוני הגיוס ונתוני הבגרות לא מובנים מאליו, לאור העובדה ש- 53.2% מהחניכים מאובחנים עם לקויות למידה ו-50% מהם נעצרו בעבר על ידי המשטרה, כש-32% מהם יש רישום פלילי ו-17% הורשעו בעבירות. נתונים אלו מדגישים את האתגרים שעמם מתמודדים החניכים ואת ההשפעה המהותית של המכינה על מסלול חייהם.

המכינה שמה דגש מיוחד על פיתוח מסוגלות אישית ותעסוקתית בקרב הנערים, תוך טיפוח תחושת ערך עצמי ויכולות 'רכות' כמו אחריות אישית, משמעת עצמית, למידה, כישורים חברתיים ויכולת הסתגלות לשינויים. אחד מעמודי התווך של 'מכינת ניצוץ' הוא הקניית כישורי חיים מגוונים לנערים. בתכנית הלימודים של המכינה משולבים נושאים כמו התנהלות כלכלית, התמודדות עם התמכרויות, מגדר וזוגיות, מיניות בריאה, תזונה ובריאות, וניהול חיים עצמאים יחד עם ערכים כמו אהבת הארץ , ציונות אכפתיות ואחריות חברתית  הנערים לומדים להתמודד עם מצבים שונים בחיים ולהתנהל בצורה מיטבית, דבר המוביל לחיזוק תחושת העצמאות והביטחון העצמי שלהם.

 

המכינה משלבת גם ליווי טיפולי, הכולל עובדים סוציאליים כחלק מצוות ההדרכה. עובדים אלו מספקים תמיכה פרטנית לנערים ומתווכים לגורמים שונים בקהילה האמונים על טיפול פרטני. הליווי הטיפולי מסייע לנערים להתמודד עם קשיים אישיים ומשפחתיים, ובכך מקדם את יכולתם להצליח ולהשתלב בחברה.

 

 

תהליך הצמיחה האישית והקבוצתית במכינה מושג גם דרך למידת עמיתים. החניכים משתתפים בקבוצות לימוד ודיון בסוגיות של זהות, ערכים, מנהיגות ועוד. בנוסף, הם מתנסים בהתנדבות במסגרות שונות, מה שמחזק את המעורבות והתרומה לחברה. ההתנדבות נותנת להם הזדמנות להרגיש חלק פעיל ותורם בקהילה, מה שמגביר את תחושת הערך והמשמעות בחייהם.

 

המכינה מארגנת סיורים ומסעות ברחבי הארץ, המהווים זירה להתנסות מגוונת. הסיורים הם קרקע פוריה להיכרות עם אזורים שונים בישראל ולחיזוק הקשר לחברה הישראלית. במהלך המסעות, הנערים חווים הצלחות ובונים חוסן אישי, מה שמחזק את ביטחונם ביכולותיהם להתמודד עם אתגרים עתידיים. חניכי המכינה זכאים לקבל הבטחת הכנסה חודשית במהלך שהותם במכינה, דבר המאפשר להם להתמקד בתהליך הלמידה וההתפתחות ללא דאגות כלכליות.

 

שמעון אבוחצירא, מנהל מחלקת נוער בסיכוי בחטיבה לחינוך וקהילה בקק"ל, הסביר בכנס על החשיבות הגדולה של מתן הזדמנות שנייה לבני נוער שהגיעו ממצבים מורכבים: "בכל ילד יש ניצוץ ורצון להצליח. תפקידנו הוא להדליק אצלו את תחושת המסוגלות והאמונה בעצמו. הנערים הללו זקוקים להזדמנות שנייה כדי להוכיח לעצמם קודם כל  ולעולם שהם מסוגלים. במכינת ניצוץ הם מקבלים את הכלים וההדרכה הנכונה כדי להתגבר על הקשיים ולצמוח. תחושת הסיפוק האישית שלי היא לראות כיצד הילדים מתפתחים ורוכשים כלים לחיים, ובעיקר לראות אותם מתגייסים לשירות משמעותי בצה"ל, מתוך תחושת ערך וביטחון עצמי מחודש."

תגובות

להשאיר תגובה