עוד הרבה לפני עידן הווטסאפ, הפייסבוק והאי-מייל, חיו ופעלו כאן אנשים, חלמו, עשו ויצרו עתיד. הם תקשרו ביניהם בטכניקות שונות ומיוחדות, ועדויות לכך נמצאות בעשרות אתרים ברחבי הארץ. בחג החנוכה הקרוב, במסגרת "שבוע המורשת בישראל", אפשר יהיה לשמוע ולחוות מעט מן הסיפורים, ב-25 אתרי מורשת ברחבי הארץ, מתוכם ארבעה אתרים בירושלים או במרחק נסיעה קצרה: מוזיאון אסירי המחתרות, בית לוי אשכול המחודש, מרכז המבקרים בכפר עציון, והגן הלאומי קומראן בהם יתקיימו שפע פעילויות מרתקות: התכתבות באמצעות דגלים, מכתבים וסמלים שעשו היסטוריה, סיורים אל העבר, חידונים מתקופה אחרת, משחקי בילוש ופיענוח קודים, תצוגת חנוכיות מרהיבות וממצאים ארכיאולוגיים מפתיעים. ביחד, כל ממצא, כל מכתב, כל אתר וכל תמונה משרטטים את תולדות הארץ.
רשות הטבע והגנים, המועצה לשימור אתרי מורשת, משרד ירושלים ומורשת, אגף משפחות הנצחה ומורשת במשרד הביטחון ורשות העתיקות מפיקים זו השנה השלישית את שבוע המורשת בישראל, בחג החנוכה, כדי להעלות את מודעות הציבור למורשת ולחשיבות שמירתה. במהלך כל ימות השנה חמשת הגופים משקיעים מאמצים רבים בפיתוח האתרים ובשימורם, וכן בהעמקת הידיעה והקשר שבין תושבי הארץ לאתריה. שבוע המורשת בישראל הוא הזדמנות נהדרת לפגוש מדריכים מיומנים שידובבו את הדמויות, ויפיחו רוח חדשה במכתבים ובתמונות שמתעוררים לחיים.
האתרים המשתתפים בשבוע המורשת פזורים באזורנו ונותנים למבקרים שפע של היסטוריה מרתקת, חוויות מרגשות וסיפורים השזורים בהיסטוריה שאי אפשר לשמוע להרגיש ולראות בשום מקום אחר:
מוזיאון אסירי המחתרות – ירושלים
מוזיאון חי! העבר קם לתחיה ואיתו מנהל הכלא הבריטי ולוחמי המחתרות, שמתעוררים לחיים ובאים לספר את הסיפורים שמאחורי הסורגים, בדרך להקמת המדינה. את אירועי החנוכה נפתח בערב שירה בציבור בהובלת נאווה שפיצר בסימן אור וגבורה במאסר ובמאבק. לכבוד שבוע המורשת והחנוכה יציגו במוזיאון תערוכה מיוחדת עם מוצגים ועדויות מימי החנוכה בכלא. הילדים יוכלו לחוות את שגרת היום-יום של האסירים של פעם: לארוג שטיחונים קטנים, לחרוט סמלים על אריחי גבס ולהחתים תעודת אסיר בדומה למנהג האסירים. למשפחות שיגיעו מחכים שני משחקי משימות משפחתיים: 'מסתורין במסדרונות הכלא' ו'מגלי העבר במגרש הרוסים'.
כמה? 15 ₪ למבוגר, 10 ₪ לילד
מתי? 30-26 דצמבר 2016, 1 ינואר 2017, מ09:00 ועד 17:00.
בשישי עד 13:00. פעילות 'מוזיאון חי' בכל שעה עגולה. יום ה' 22 לדצמבר בשעה 20:00.
מספר המקומות מוגבל ומומלץ להירשם מראש.
איפה? משעול הגבורה 1, מגרש הרוסים, סמוך לכיכר העירייה ירושלים
לפרטים: 02-6233166 ובאתר http://www.mod.gov.il/museums
בית לוי אשכול
בעקבות המילים שעשו את ההיסטוריה – לקראת חג החנוכה בית לוי אשכול מזמין משפחות וילדים להצטרף למשחק חוויתי ענק בנושא דמויות, כתבים ואירועים היסטוריים. במבנה הירושלמי ששימש כמעון הראשון של ראשי ממשלת ישראל, פוגשים, דרך המשבצות בלוח המשחק, את ראש הממשלה השלישי, לוי אשכול ודמויות נוספות שהקימו ועיצבו את המדינה. חייהן ופועלן, האמרות ההיסטוריות שנאמרו על ידן והכתבים שליוו את מורשתם. הביקור כולל צפייה בחוויה האור-קולית המספרת את סיפור המקום, סיור אינטראקטיבי בין חדרי הבית, ופעילות יצירה חגיגית לילדים.
כמה? מבוגר – 20 ₪, ילד (מעל גיל 3) – 15 ₪. הפעילות מיועדת לגילאי שש ומעלה.
איפה? בית לוי אשכול, שדרות בן מימון 46 ירושלים
מתי? יום ג' 27.12 ויום ה' 29.12 בשעות 11:00, 13:30, 16:00. הרשמה מראש, מספר מקומות מוגבל. ביום ב' תתקיים פעילות 'בין ישראל לאימפריה' על יחסי החוץ של מדינת ישראל בתקופת ממשלתו של לוי אשכול.
לפרטים: 02-6257682, 052-8535192 [email protected]
מרכז המבקרים החדש – כפר עציון
'בעקבות הלוחמים' – בזמן שהמבוגרים יצפו בחזיון האור קולי הילדים יצאו לפעילות חוויות עם מדריכי בי"ס שדה בעקבות קרבות המקבים שהתחוללו בלב גוש עציון, וכן ימסקו זיתים וילמדו על הפקת השמן ולסיום נקיים סדנאות על השמן והמנורה. צפייה בחיזיון האור קולי החדש ולאחריו סיור מודרך בבית העדות ובגן הראשונים, תמונות, עדויות ומכתבים מתקופת ההתיישבות בהר, ימי המצור, פינוי אימהות הילדים והקרבות הקשים ערב הקמת המדינה. כאן גם מוצגות עדויות כתובות מן העבר: מכתבים מקוריים שנכתבו ע"י מגיני גוש עציון בתש"ח, שרידים אחרונים מהקרבות הקשים ומתקופת השבי הירדני, מכתבים ומברקים מתקופת ההתיישבות, עדויות ותמונות מימי העליה להר והקמת היישובים.
כמה? מבוגר 25 ש״ח, ילדים עד גיל 8 לא משלמים. גמלאי 18 ש״ח
מתי? 09:00-16:00 וביום שישי 09:00-11:30
איפה? קיבוץ כפר עציון
לפרטים: 02-9935160, 02-9938308
פארק (גן לאומי) קומראן
גם כיום, כ-70 שנה לאחר גילוין, הן ממשיכות להסעיר את דמיונם של חוקרים, ארכיאולוגיים והיסטוריונים ברחבי העולם כולו. אלו הן כמובן המגילות הגנוזות (מגילות מדבר יהודה), הנחשבות לממצא הארכיאולוגי החשוב ביותר שהתגלה במאה ה-20. הן נכתבו על ידי בני כת המדבר, קבוצה שקראה תיגר על הכהונה הירושלמית בימי בית שני, וראתה את עצמה כתחליף רוחני למקדש הפיזי שעמד בהר ציון. מגילות אלו, שחלקן מהוות מקטעים של ספרי המקרא, אף מספקות הצצה נדירה אל אורח החיים של תושבי קומראן הקדמונים. המגילות, שנכתבו ברובן בעברית קדומה על גבי עורות, מוצגות בחלקן בהיכל הספר שבמוזיאון ישראל בירושלים. לצדן אף נמצאה באזור "מגילת הנחושת", המספרת על אוצר מסתורי שהוטמן באדמה – ועד היום לא התגלה. בשבוע המורשת תזדמן למבקרים הזדמנות נדירה: לסייר עם חוקר המגילות, ד"ר אדולפו רויטמן – מנהל היכל הספר, חוקר ואוצר מגילות יהודה. בסיור המבקרים ישמעו על קבוצות שהתנגשו לתפיסה של רוב עם ישראל, שראה את בית המקדש המטוהר על-ידי המקבים כ"טבור העולם", קבוצות חסידיות שהתנגדו נחרצות למוסד מרכזי זה. בין אלה נמנתה "עדת היחד", שהתגוררה בחורבת קומראן, שבסמוך לים המלח. במסגרת הסיור בין השרידים הארכאולוגיים שבאתר, נעמיק באורחות חייה ואמונותיה של אותה קבוצה טומנת סוד.
מתי: יום שישי 30.12
כמה? הפעילות ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר, חינם למנויים. בהרשמה מראש. 29 ₪ למבוגר, 15 ₪ לילד ולאזרח ותיק.
לפרטים: בטלפון *3639 ובאתר רשות הטבע והגנים www.parks.org.il
פעילויות נוספות בגן לאומי קומראן:
בסוד המגילות הגנוזות
סיור מומחז ומשעשע לכל המשפחה על רקע צלילי מנגינות בעתיקות. בסוף הסיור המבקרים יוכלו להתנסות בכתיבה בדיו על קלף ולהכין קמע אישי עם ברכת הכוהנים – כפי שנהגו לשאת יהודים בימי בית שני . במהלך הסיור התיאטרלי יפגשו את מוחמד א-דיב , נער בדואי שנכנס למערה חבויה במצוקים ומצא בה כדי חרס עתיקים ובהם סוד בן 2000 שנה ונצא למסע בעקבות סוחרי עתיקות, סוכני מוסד, ציידי אוצרות וארכיאולוגים, שכולם רוצים לשים את היד על דבר אחד – המגילות הגנוזות של קומראן.
מתי? שבת 31.12 סיורים מומחזים יתקיימו בשעות 10:00, 12:00 ו-14:00
כמה? ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר, חינם למנויים. 29 ₪ למבוגר, 15 ₪ לילד ולאזרח ותיק.
לפרטים: בטלפון *3639 ובאתר רשות הטבע והגנים www.parks.org.il
סיור מדליק עם בני האור
סיור חווייתי בין עתיקות היישוב העתיק מימי בית שני ששכן בצל מצוק ההעתקים המרשים הכולל בסרט על האתר והסביבה וסיור במוזיאון המציג את הממצאים הארכיאולוגים ונשמע על כת 'היחד', מגילות ואוצרות גנוזים במערות.
מתי? ראשון עד חמישי 25-29.12 בשעות 12:00 – 13:30
כמה? ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר, חינם למנויים. 29 ₪ למבוגר, 15 ₪ לילד ולאזרח ותיק.
לפרטים: בטלפון *3639 ובאתר רשות הטבע והגנים www.parks.org.il
פעילויות שבוע המורשת מתקיימות בימי חג החנוכה – בין התאריכים 24 בדצמבר 2016 ועד ה- 1 בינואר 2017 (כ"ד כסלו-ג' בטבת תשע"ז).
כל הפעילויות מתקיימות ללא תוספת תשלום על דמי הכניסה.
פרטים נוספים ניתן למצוא באתר www.moreshet2016.co.il