תכירו את הלהיט החדש שכובש את ירושלים – גרוב מזרחי ברחוב עזה בימי שישי

ביום שישי שעבר נפתח פרויקט "שישי במזרח – גרוב מזרחי ברחוב עזה", מטעם עיריית ירושלים אגף תרבות ואומניות, וה״מכללה למוסיקה מן המזרח״ במסגרת הפרויקט, רחוב עזה של שישי בצהריים הופך לחגיגה צבעונית של מוסיקה מזרחית קלאסית: בתי הקפה המסעדות והברים מארחים יוצרים צעירים וותיקים שמנגנים צלילים מהפנטים ממחוזות כמו טורקיה, אלג'יריה, ספרד מרוקו ועוד. תמר קרודו רכזת התרבות של המנהל קהילתי "גינות העיר" מספרת על הפרויקט: "ניסינו להבין מה הצרכים של בתי העסק שיושבים באזור, היה רצון להשמיע את הקולות האישיים והמשפחתיים של בתי העסק. לדוגמא, כאשר אדם עושה פעילות תרבותית שקשורה למשפחה שלו בתימן ופותח את זה לקהל הרחב, הוא מצליח לשלב את העסק שלו אל תוך פעילות תרבותית".

כך נולד הרעיון של פרויקט שישי במזרח, הקולות המזרחיים שהתנגנו ומתנגנים לאורך רחוב עזה, מגוונים ועשירים, ניתן למצוא בין האמנים, יוצרים צעירים שזה עתה סיימו את לימודיהם במכללה למוסיקה מהמזרח ובאקדמיה למוסיקה ומחול, רבנים כמו הרב דויד מנחם, סופרים ומשוררים שכותבים על מזרחיות בהקשרים הירושלמים והישראלים ועוד. מלבד הנכונות להקשיב לבתי העסק ברחוב וליצור פרויקט שישקף את רצונותיהם, שאלתי את תמר על המשמעות האישית שלה אל מול הפרויקט המרהיב והססגוני הזה, "היה חשוב לי לתת ביטוי לקולות המזרחיים היהודים ולקולות המזרחיים הערביים. אלה קולות מרתקים, ואני חושבת שאם הם יכנסו אל תוך התרבות ההגמונית בישראל זה רק יכול לתת ברכה ולהביא לרב תרבותיות אמיתית במדינה. שותפות חברתית ותרבותית משפיעה בסופו של דבר על כלל התחומים המדיניים."

אחד מהגופים שתרמו להוצאת הפרויקט לפועל הוא תא הסטודנטים "לבי במזרח", התא הוקם באפריל אשתקד, במטרה להביא את השיח והתרבות המזרחית אל תוך האוניברסיטה העברית. "אחת מהמטרות של התא היא להביא את התרבות המזרחית לקדמת הבמה. יש הרבה סטודנטים מזרחיים באוניברסיטה שמרגישים ריחוק וזרות באקדמיה, כי הם לא מתחברים לתרבות ההגמונית שקיימת." מסבירה תמר שלם, יו"ר התא. "כשתמה החלה לעבוד על הפרויקט היא פנתה אלינו כי ליצור שיתוף פעולה מסוים, ואנחנו שמחנו להצטרף ולהשתתף. בעיקר מה שעשינו היה להמליץ על אמנים".

מדוע חשוב לכם להביא את התרבות המזרחית אל תוך האוניברסיטה ואל תוך המרחב הציבורי?

"פשוט כי זו התרבות שלנו, שלי ושל חברים שלי מהתא, משהו שקיים בבית שלנו."

היצירות שמתנגנות במסגרת "שישי במזרח" אלה יצירות שאת מכירה מהבית?

"הסגנון והכיוון זה משהו שנוכח אצלי בבית. בעקרון חוץ מהרב דויד מנחם, אני לא מכירה את שאר האומנים. באירוע יש דברים יותר עכשוויים, יותר עיבודים, אבל הצלילים לגמרי מוכרים לי".

נדמה שסוג היצירות שיתנגנו במסגרת הפרויקט הן לא היצירות שמוכרות לקהל הרחב כמוסיקה מזרחית?

"האמת שזו שאלה טובה. לא בטוחה שיש לי תשובה. אולי זה עניין של יחסי ציבור ותרבות פופ. מה ששומעים ברדיו זה לא בהכרח המוסיקה המזרחית הקלאסית. יכול להיות שזה קשור לזה שמוסיקה מזרחית קלאסית היא הרבה יותר מורכבת מפופ מזרחי, דורשת יותר לימוד ידע והשקעה".

תגובות

להשאיר תגובה