האגודה לבריאות הציבור ועמותת חץ מדווחות:עפ"י ההערכות בישראל ישנם כ15,000 נשאים לנגיף שאינם מאובחנים; הטיפול התרופתי הנוכחי יכול לרפא לחלוטין את הנגיף ולמגר את המחלה
לאחרונה צוין בישראל ובעולם היום הבינלאומי להפטיטיס C (דלק כבד נגיפית). על פי הערכות משרד הבריאות, עמותת חץ והאגודה לבריאת הציבור, בישראל ישנם כ- 15,000 נשאים לנגיף הפטיטיס סי שאינם מאובחנים עדיין.
"זיהום כרוני בנגיף ההפטיטיס C שאינו מאובחן ומטופל יכול להתקדם עם השנים אצל חלק מהמטופלים (20-30%) למחלת כבד משמעותית המתבטאת בשחמת הכבד, ואצל 50% מחולי שחמת הכבד יתפתח כתוצאה מכך עם הזמן כשל בתפקוד הכבד, ומתוכם, אצל 1%-4% יתפתח בשנה סרטן ראשוני של הכבד". אומרת פרופ' זיו בן ארי, מנהלת מרכז מצוינות לרפואת הכבד, אסותא מרכזים רפואיים.
ד' מירושלים שחלה בהפטיטיס סי בעקבות התמכרות לסמים ונרפא הודות לטיפול התרופתי הניתן כיום "מדובר במחלה מסוכנת וקטלנית לא פחות מאיידס. לא מרגישים בתסמינים מיוחדים אבל היא מחמירה עם הזמן. לכו להיבדק והקפידו לא להשתמש במזרקים משומשים".
על מטופלים עם זיהום כרוני בנגיף ההפטיטיס C ושחמת להיות במעקב קבוע הכולל בדיקות דם מותאמות והדמיית כבד, על מנת לאתר בזמן ובשלב מוקדם התפתחות של סרטן כבד ראשוני. המעקב צריך להתבצע גם אצל כאלה שעדיין לא קיבלו את הטיפול האנטי-נגיפי וגם כאלה עם שחמת הכבד שהבריאו מהמחלה.
אחת מקבוצות הסיכון הגדולות להדבקה בנגיף היא אוכלוסיית נפגעי סמים, המהווה אחוז גבוה של נשאי נגיף הפטיטיס סי, בישראל, המועבר בשל שימוש במזרקים משומשים או לא סטריליים.
המחלקה לטיפול בהתמכרויות באגף לבריאות הנפש במשרד הבריאות, מפעילה מזה מספר שנים תכנית, בשיתוף עמותת "חץ", למיגור הפטיטיס C בקרב מכורים לסמים בישראל הכוללת הרצאות להעלאת המודעות של המכורים המטופלים במרכזים לטיפול תרופתי ממושך ובאשפוזיות גמילה, בד בבד עם העלאת המודעות של הצוותים וביצוע זיהוי ואיתור של הנשאים. כמו כן, מעודדת התוכנית את המרכזים הטיפוליים לפנות לקופות החולים ולרופאי כבד על מנת להפנות את המטופלים הנזקקים לקבלת טיפול תרופתי המצוי בסל הבריאות והמביא להחלמה בשיעור גבוה מאוד של מטופלים.
לאגודה לבריאות הציבור תפקיד משמעותי במסגרת המאבק למיגור הנגיף, בו היא מפעילה ברחבי הארץ 9 מרכזים לטיפול בנפגעי סמים ואלכוהול ומטפלת בכ-3,000 מכורים/ות לסמים ואלכוהול ברחבי הארץ. במסגרת זו ערכה האגודה בדיקה לאבחון הימצאות הנגיף לכ-1,000 איש מבין המטופלים ונמצא כי קרוב ל 50% היו נשאים לנגיף הפטיטיס סי. בשל המספר הגבוה של הנשאים בקרב משתמשי סמים, יצאה האגודה בהנחיית משרד הבריאות בפרויקט מיוחד של אבחון וטיפול בנגיף בשיתוף עמותת חץ (עמותה הפועלת למען חולי הכבד בישראל).
עוה"ד יסמין נחום, מנכ"לית האגודה לבריאות הציבור מספרת כי "בתחילת הפרויקט, ההיענות הייתה נמוכה ורק 2 מטופלים סיימו את הטיפול, זאת בשל חסם של התמדה בטיפול. בשל ההיענות הנמוכה ולאחר מחשבה החלטנו באגודה לבריאות הציבור לפעול להסרת כל החסמים לטיפול ויזמנו תכנית למיגור ההפטיטיס סי בקרב מטופלינו. התוכנית כללה מימון עלות ההשתתפות העצמית עבור הטיפול בנגיף, ליווי צמוד של איש צוות לבדיקות ולטיפול עצמו, ובהמשך אף הענקנו תמריץ כספי למי שהתמיד בטיפול, מה שהוביל לשמחתנו לתוצאות ולעלייה משמעותית בהיענות לטיפול. על פי נתוני האגודה, מתחילת הפרויקט בשנת 2020 ועד היום, אובחנו והחלו טיפול 396 מטופלים נשאי הנגיף, ומתוכם טופלו ונרפאו לחלוטין מהמחלה 237 מטופלים, שהם כ 60% מקרב המטופלים. האגודה לבריאות הציבור ממשיכה בפרויקט ושמה לה למטרה למגר לחלוטין את הנגיף בקרב מטופליה.
חוליו בורמן, מנכ"ל עמותת חץ: עמותת חץ תומכת ומלווה את מוסדות הגמילה ואת המטופלים בנגיף הפטיטיס סי ומסייעת להם במתן מענה מול מערכת הבריאות. במסגרת זאת, העמותה הקימה את פרויקט "חץ עד הבית", במסגרתו מגיעות האחיות לבית המטופל ללקיחת דם לבדיקת אבחון המחלה., ובכך מסייעות להתגבר על מכשולים וחסמים בירוקרטיים, נפשיים וכלכליים, העומדים בפני חולים המתמודדים עם התמכרות לסמים. העמותה פועלת, בשיתוף מלא עם מסגרות הגמילה, להגברת המודעות לחשיבות הטיפול בנגיף בקרב אוכלוסיית נפגעי סמים. גם בקרב המטופלים הפוטנציאליים וגם בקרב הממסד הרפואי ומסייעת למטופלים בסיכון לבצע את הבדיקות הדרושות לאבחון המחלה כולל החזר כספי של עלות התרופות.
ד"ר פאולה רושקה, מנהלת המחלקה לטיפול בהתמכרויות, משרד הבריאות:התכנית שמוביל משרד הבריאות הצליחה להביא לזיהוי ואיתור של נשאים באוכלוסייה של מכורים, שלרוב מתקשים להגיע לקופת החולים ולבצע אבחון וטיפול. זאת תודות ההנגשה של האבחון וטיפול באמצעות עמותת "חץ" והאגודה לבריאות הצבור, שלקחה את הנושא כפרויקט מרכזי למען בריאות הציבור. בנוסף, כחלק מהתכנית הלאומית למיגור הפטיטיס C, גם קופות החולים התחברו לתוכנית זו ויחד עם יתר השחקנים פועלים לטובת בריאות המטופלים והציבור כולו.