בשקט-בשקט התארחו בירושלים, בשבועיים האחרונים, 20 אומנים מחו"ל במסגרת מיזם האמנות הבינלאומי ArtBnB במהלכו יצרו האומנים, בעלי רפרטואר עשיר, מיצגים שונים בשלושה מרכזי תרבות ירושלמים: המפעל, ביתא, והמרפסת של מוסללה בבניין כלל, כשתהליך העבודה שלהם חשוף לציבור. אם פיספסתם- עוד לא מאוחר, האומנים עוזבים אבל המיצגים נשארים.

מיזם ArtBnB כלל הזמנת 20 אמנים העוסקים במדיות שונות, ציור, פיסול, וידאו ארט, עיצוב, אדריכלות ומיצג,  מ- 17 ארצות ברחבי העולם, ליצור במשך שבועיים, בתוך שלושה מרכזי תרבות בלב ירושלים – המפעל, ביתא והמרפסת של מוסללה בבניין כלל. לצידם פעלו וליוו 20 אמנים ישראלים. חלק ממרכזי התרבות הירושלמים הקצו חללים למגורים בנוסף לתשתיות עבודה ובכך הפכו לבתי הארחה זמניים לאמנים מחו״ל.

במשך שבועיים, תהליך העבודה של האמנים, שהתקיים בתוך המוסדות ובמרחב הציבורי שמסביב להם (לדוגמא גן העצמאות), היה חשוף לעיני הציבור, כך שהקהל הרחב יכול היה לראות כל פסיפס שהתחבר או כל אבן שהונחה במיצג.

הערב, 20.12, יתקיים אירוע סיום עם תערוכת שיטוט מרהיבה שתציג את כל תוצרי המיזם, שיישארו במתחמים ובמרחבים הציבוריים גם לאחר עזיבת האומנים את ירושלים מחר.

בין האמנים שהתארחו היה רומן ארמקוב ממוסקבה אשר עוסק ביצירת תלבושות ופרפורמנס, התלבושות שהוא יוצר הופכות למעשה לפסלים חיים. מייקל בייטס מקולורדו אמן-פסל שיצר מיצג מרשים של ספסל חצוי באבן ענקית בגן העצמאות. היה לי העונג לעדכן אותו שגן העצמאות משמש לא אחת מקום לדייטים ראשונים במגזר החרדי וספסל כמו המיצג שלו יכול להיות מאד שימושי באזור כזה.

אמירבאס גודרזי יוצר ממוצא אירני המתגורר כיום בוינה, אוסטריה, שיצירותיו עוסקות בנושאים דוגמת צנזורה, גלות, פליטים וכן חואקין חארה מברצלונה אשר כמה שנים לאחר מותו של אביו, ראה כיצד הטבע ״מארגן מחדש״ את החווה החקלאית המוזנחת בה בילה את רוב ילדותו. הזמן כ״סוכן של שינוי״ לצד תהליכים טבעיים בעולם הצומח הפכו להשראה ומוטיב מרכזי ביצירותיו. יצירתו מוצגת בכניסה לבית הקברות המוסלמי מרחוב אגרון.

המרכזים היצירתיים בירושלים נמצאים בתור הזהב שלהם. בירושלים יש לא מעט כאלה, אבל שלושה מהם שיתפו פעולה עם המיזם המקסים הזה. הראשון הוא "המפעל", אחוזה בת 140 שנה שעמדה נטושה עד שהשתלטו עליה קבוצת אמנים והפכו אותה למרכז תרבות. המפעל פועל בשנתיים האחרונות ומארח מגוון פעילויות, בקולקטיב המנהל כחמישים אמנים. אחריו, "המרפסת" של מוסללה בבניין כלל, מתחם המתפרס על 300 מ״ר בקומה הרביעית של המרכז המסחרי של בניין כלל המאפשר חוויה של טבע עירוני, גג חקלאי, סדנאות יצירה ומקום מפגש לקהילות – תחת גג אחד. לא מעט מהיצירות במיזם מציגות ברחבי הבניין, שווה להסתובב ולא רק לשם סידורים. והאחרון, "ביתא", בית חדש לאמנות בירושלים המתמקד ביחסים שבין אמנות חברה ועיר. ביתא הסמוכה לשוק מחנה יהודה מעלה תערוכות באופן תדיר. אחד המיצגים היפים שיצא לי לראות היה של אומנית רב-תחומית דתייה בשם יפעת שטיינמץ הרסט  מירושלים, אשר יצרה ציורי קיר כחלק מסדרה שנקראת "רחובות צפים".

המיזם הינו יוזמה משותפת של "המפעל", הרשות לצעירים בעיריית ירושלים, הרשות לפיתוח ירושלים וחברת עדן. כאמור, המיצגים ימשיכו להתקיים ברחבי העיר. ניתן להכיר את האומנים ואומנותם באתר: https://artbnbjlm.com/workshops/

תגובות

להשאיר תגובה