השנה האחרונה הייתה מאתגרת במיוחד. אי ודאות, חוסר אונים, ריחוק חברתי, בידודים, קפסולות ולמידה מרחוק. אך אלה היו רק חלק מהאתגרים מולם עמדו מערכות החינוך ברשויות המקומיות בארץ.

על אף תקופה מבלבלת זאת היה לתלמידים המשתתפים השנה בתוכנית ניר (Near), עוגן אשר המשיך להתקיים למרות הכול. התוכנית מחברת בין ילדים וילדות, ללא קשר למוצאם, לאמונתם, למקום מגוריהם או לסביבת הלמידה שלהם בכיתה או בבית ועושה זאת על ידי שימוש בטכנולוגיה המגשרת על הפערים. לכל הילדים יש מקום בניר, והיא נמצאת שם עבורם.

השיטה המיושמת במסגרת תוכנית העמותה הינה שיטה ייחודית וחדשנית שבבסיסה לומדים הילדים להכיר אלה את אלה באופן הדרגתי, תוך כדי עמידה במשימות חינוכיות המשתמשות בפלטפורמה אינטרנטית. במהלך שנת הלימודים, קבוצות תלמידים ממגזרים שונים באוכלוסייה משתפות פעולה כדי להשיג מטרות משותפות. התוכנית בנויה בשלבים, כאשר בכל שלב קבוצות התלמידים נדרשות לעמוד במשימות שונות, תחילה במשימה שמעורב בה טקסט, ובהמשך דרך תמונה, אודיו ווידיאו. בסוף כל שנה, לאחר שהתלמידים לומדים להכיר אלה את אלה באמצעות הפעילויות הדיגיטליות האינטראקטיביות שהתוכנית מציעה, התלמידים נפגשים גם במציאות.

ה ר ש ת  ה ח ב ר ת י ת – ח י נ ו כ י ת: עמותת ניר (Near) פיתחה רשת חברתית-חינוכית חדשנית בשם ניר (Near) המבוססת על מודל TEC המאושר על ידי משרד החינוך. זו הרשת החברתית-חינוכית המתקדמת בעולם שמיועדת ללמידה, והיא ממשיכה להתפתח על ידי חברה חרדית לפיתוח תוכנה בשם "רבטק".האפיון והתכונות שלה מיועדים לתמוך ולקדם למידה שיתופית ורב-תרבותית . כך גם היא מקלה על תקשורת רב תרבותית. למשל, כל ילד כותב תגובה בשפת האם שלו, בעברית או בערבית, והטקסט נכתב אוטומטית בשתי השפות. המערכת יודעת מהי שפת האם של כל משתמש, ומציגה לו את התכנים. השילוב הייחודי בין החדשנות הטכנולוגית לבין המודל הפדגוגי מאפשרים לנטרל את המטענים התרבותיים, הסטריאוטיפים והדעות הקדומות, ולבסס מערכת יחסים אותנטית בין המשתתפים השונים, הנשענת על האוניברסלי והמשותף, ומבוססת כבוד, אמון ושיח.

כ-3,700 תלמידים למדו בשנת 2020 במערכת ניר ב-150 כיתות ברחבי הארץ במסגרת תוכנית TEC4Schools בשיתוף עם עמותת ניר. ילדים וילדות יהודים דתיים וחילונים, מוסלמים, דרוזים, תלמידי המשתייכים למסגרות החינוך המיוחד ותלמידי כיתות המצטיינים מהאגף למחוננים ומצטיינים של משרד החינוך – כולם עובדים עם הרשת החברתית-חינוכית של עמותת ניר, שפותחה בהשראת מודל TEC.

מעורב ירושלמי בנוסח ניר, מרגש במיוחד הוא הקשר שנוצר בזכות העמותה בירושלים, שבה מופעלת התוכנית זאת השנה השנייה בשיתוף עיריית ירושלים. במסגרת שותפות זאת לוקחות חלק 14 כיתות ממזרח ומערב העיר בלמידה שיתופית. בזכות הממשק שבין האשכולות בעיר הכירו תלמידים יהודים חילוניים, יהודים דתיים וערבים ממזרח העיר. כידוע, למרות הקרבה הגיאוגרפית, המרחק התודעתי בין הקבוצות הוא עצום. כך, ילדים ממגזרים שמעולם לא נפגשו (וגרים בשכנות יחסית) מצליחים להתגבר על דעות קדומות, פחדים וחששות, ולשתף פעולה באמצעות השימוש במערכת ניר.

קצת על תוכנית ניר:

בשיטה חינוכית חדשנית שפותחה במסגרת עמותת ניר זוכים תלמידים בני תרבויות שונות באוכלוסייה לשתף פעולה במסגרת למידה משותפת ולהכיר אלה את אלה, במטרה להקדים את הדעות הקדומות וליצור גשרים בין בני התרבויות השונות, דור העתיד של החברה הישראלית. התוכנית מיועדת לבנות ובנים בגילים 12-10, ומשתמשת בטכנולוגיות חדשניות המתגברות על מחסומי השפה והמרחקים הגיאוגרפיים כדי ליצור קשרים בין-אישיים לטווח ארוך, שיקדמו דיאלוג שבבסיסו כבוד הדדי.  

החזון – להיות קרוב זה להיות עם ניר Near

עמותת ניר היא ארגון ללא כוונת רווח העוסק בחינוך, שהוקם לזכרו של ניר דיסקין, שנפטר לאחר מאבק עיקש במחלת הסרטן, והוא בן 30 בלבד. ניר האמין בכל לבו בצדק חברתי והיה נחוש בכוונותיו לקדם אידיאלים של סובלנות וקבלת ה"אחר". עמותת ניר חותרת להגשמת חזונו של ניר באמצעות החינוך – כדי ליצור עולם טוב יותר, עולם שבו שוררים כבוד והבנה בין בני ובנות תרבויות שונות.

תגובות

להשאיר תגובה