רוח חדשה נושבת השנה לקראת הבחירות המוניציפאליות. קבוצות על קבוצות של נשים וגברים (אבל בעיקר נשים) שמנהלים קמפיינים במטרה אחת: לעודד נשים לקחת חלק פעיל ולהתמודד בבחירות המוניציפאליות בעצמן, בין אם ברשימה משלהן, או בהשתלבות ברשימות קיימות וחדשות.

נכון להיום, בישראל יש רק שש נשים המכהנות כראש רשות מקומית, 2% בלבד מראשי הרשויות המקומיות בכלל. הנה עוד נתון, נשים מיוצגות רק ב14% ברשויות המקומיות. לא צריך להיות פמיניסטית דגולה כדי להבין שהנתונים די מבאסים ביחס לאחוז הנשים באוכלוסייה (קצת יותר מ50%).

לא, אני לא חושבת שכל אישה צריכה להיות חברת מועצה רק בשביל לסמן "וי" על שוויון מגדרי, אבל, למזלי, הקמפיינים שיצאו לאוויר בשבוע האחרון חתרו למטרה אחת: לעודד נשים, לא להכריח נשים, לרוץ לפוליטיקה ולעשייה הציבורית. לתת ליותר ויותר נשים, החוששות לעשות את הצעד המיוחל, את ההזדמנות והתמיכה להתמודד.

הקמפיין הראשון שעלה הינו יוזמה של הרשות לקידום מעמד האישה (ייאמר לזכותה של ראש הרשות הנכנסת, הגב' אוה מדז'יבוב, שהיא לא באה לשחק אלא לעבוד). במרכז הסרטון, המלווה את הקמפיין, ניצבת הקומיקאית ליטל שוורץ בתפקיד מומחית שבאה לפתור בעיות של נשים הפונות אליה. לכל התשובות היא עונה "תתמודדי!" עוד בטרם הסתיימה העלאת הבעיה (בעיניי, הומאז' מעניין לפסיכולוגית ורדה רזיאל-ז'קונט שהייתה צועקת למטופלות שפנו אליה "תזרקי אותו!"). המסר של הקמפיין מאד ברור: יש לך בעיה? תפתרי אותה! אל תחכי שמישהו אחר יפתור אותה. במקרה הזה, הפתרון המוצע: תתמודדי בעצמך.

לקמפיין הזה צצו קולות נגד שחשבו כי הנשים כאן מיוצגות כדמויות שמתלוננות כל הזמן, "קוטריות" כאלה. בעיניי, ההומור והנחישות בו קלעו בול למטרה ונתנו תשובה לכל אדם שיודע רק להתלונן במקום לעשות (הסרטון הזה מזכיר לי את הפרסומת לפני כמה שנים, שנתנה לצופי הכדורגל הזדמנות לאמן בעצמם קבוצת כדורגל. בפרסומת נראה אחד האוהדים צועק על המאמן והקבוצה, בעת המשחק, שהם לא יודעים מה הם עושים ואז אחד המאמנים פונה לצופה בבית ושואל אותו: "חושב שאתה יכול לאמן טוב יותר?").

קמפיין נוסף יצא השבוע ביוזמת "נבחרת"- קהילת נשים הרצות לרשויות המקומיות. בסרטון משתתפות שרות, חברות כנסת ועיתונאיות מובילות המספרות בעצם למה עשייה פוליטית של נשים היא "לא רק בשבילך". הן מנסות לעודד נשים שירוצו לפוליטיקה, המקומית במקרה הזה, תוך הסבר כי בחירתן תוביל לשינוי במדיניות ובדרך קבלת ההחלטות, על מנת שאלו יהיו מעט יותר מאוזנות.

שני אלה מצטרפים ליוזמה בשם "מקומיות 2018" שמובילה עמותת כ"ן, בראשותה של ד"ר מזל שאול, יחד עם עוד למעלה מ-15 ארגונים וקרנות (של נשים וגברים כאחד). היוזמה באה לקדם נשים למקומות ריאליים ברשימות המתמודדות בבחירות לרשויות המקומיות באוקטובר 2018. כחלק מהיוזמה מבקשים הארגונים מהציבור להצביע לרשימות שיש בהן ייצוג הולם לנשים.

אני תמיד אומרת שאיני פמיניסטית גדולה, יש לי זווית ראייה משלי לדברים, אבל דבר אחד אני כן יודעת: בפני נשים עומדים יותר אתגרים בכדי להגיע לגדולות. גם אם נרצה להיות הרווקות האלמותיות, לא להביא ילדים ולחיות לבד לנצח, עדיין בבסיס יעמוד המצפון ואם לא המצפון אז השאלות של "מתי כן?".

ובמציאות הרבה יותר נשים כן רוצות להיות אם השנה לצד מנכ"לית דגולה ומובילה. ובא להן להכין את הפתיתים כשהילדים חוזרים מבית הספר ועל הדרך לא להרוס את החליפה המכובדת או את הנעל מקיא של ילד חולה.

אבל, וזאת הרווקה שבי אומרת, אם היית אמיצה מספיק לומר לו "כן", ללדת את ילדיו בכאב וסבל רב ולצלוח ראיון עבודה שבו את נשאלת אם את מתכננת להביא ילדים בתקופה הקרובה – את יכולה לעשות הכול. שליחות ציבורית היא מטרה נעלה ואין ספק ש"זה לא רק בשבילך".

קמפיין "תתמודדי" של הרשות לקידום מעמד האישה

תגובות

להשאיר תגובה