ההיטקיסטים מישראל שתיעדו ולימדו את השבטים המבודדים טכנולוגיה

צוות של חברת ההייטק ישראלית MyHeritage יצא למסע לימוד בני השבטים מבודדים השוכנים בהרי פפואה גיניאה החדשה. המטרה : לתעד באופן מסודר את ההיסטוריה המשפחתית, אורח החיים והטקסים המקומיים,  ולעשות זאת באמצעות טכנולוגיה. ילידי המקום שחלקם מעולם לא ראו מחשבים קודם לכן הפתיעו, גם בהכרות שלהם עם ישראל

כשאנשי ההי טק הישראלים הגיעו לפאפואה, הם גילו דבר מדהים. לא רק שהאוכלוסייה שם שמעה על מדינה ששמה ישראל, אלא בפאפואה דגל ישראל הוא הדגל השני הנמכר ואפילו יש שבטים שיודעים לשיר בעברית  "חלקם של המקומיים מחזיקים בזיקה מאוד מיוחדת לישראל. ישראל והיהדות מאוד מסקרנים אותם , אחד מראש הכפר שביקרנו אמר לנו 'ידענו שתבואו והתפללנו חזק  לכך, הם  מאמינים בקשר קוסמי מיוחד שהביא אותנו אליהם", אומר גולן לוי, מראשי המשלחת של החברה שחזרה כעת מביקור בן שלושה שבועות, שהביא עימו תועלות מופלאות.

לחברת MyHeritage טכנולוגיה מתקדמת המאפשרת לגלות, לשמר ולשתף היסטוריה משפחתית, במערכת 80 מיליון משתמשים רשומים מרחבי העולם.

לדברי גלעד יפת, מייסד ומנכ"ל החברה, "מטרת הפרויקט שנעשה בהתנדבות הייתה להנגיש את הטכנולוגיה שפיתחנו לטובת שימור מורשת תרבותית. לילידי המקום אין גישה לטכנולוגיה, אלמלא הפרויקט ההיסטוריה המרתקת שלהם הייתה עשויה להישכח".

הצוות הישראלי כלל חמישה עובדי החברה, שביצע את התיעוד עבד בתנאים קשים ללא חשמל, ללא מים זורמים או שירותים. הם הביאו אתם מחשבים עם טכנולוגיות מתקדמות כדי לבצע תיעוד בזמן אמת של סיפורי משפחות מרתקים בעזרת מדריכים מקומיים ומתורגמנים המתמחים בשפות ובתרבויות המשתנות משבט לשבט.

לוי כבר חזר לישראל בניגוד לשאר החברים שכרגע עוד החליטו להישאר שם גם קצת בשביל נופש. בקול נלהב הוא מספר: "החלטנו לצאת לפרויקט כדי שהמידע יהיה זמין עבור הנינים של בני השבט שסביר שתהיה להם גישה לטכנולוגיה ויוכלו לצפות בסיפורים מרתקים ושמות שנשכחו. חזרנו עם מידע על אילנות יוחסין מפורטים של אלפי חברי הקהילה, תמונות משפחתיות, איסוף מידע על מקומות קבורה, השתתפות ותיעוד של אירועים וטכסי קהילה מקומיים. הילידים היו להוטים להשתתף בפרויקט כדי לוודא שההיסטוריה המשפחתית שלהם שאינה רשמה לא תאבד לדורות הבאים של הכפר".

איך התמודדתם עם אנשים שהם בכל זאת מאוד פרימיטיביים בתחום המחשבים ובכלל וגם באים מעולם אחר לחלוטין?

"המטרה הייתה לאסוף ולתעד אינפורמציה על משפחות שהן חלק מהשבטים המקומיים, וכשאני אומר חלק חשוב להבין שיש שהם היום למעלה מ-800 שבטים שכל אחד מהם דובר שפה שייחודית לו, לא דיאלקט אלא שפה שונה לחלוטין וזה הופך את המדינה הזו לאחרת המרתקות בעולם מבחינה תרבותית. ידעתנו שלא נכסה את כל השבטים אלא מספר מקומות מסוימים מתוך רצון להעמיק שם במטרה שלשמה הגענו. זו טיפה בים אבל אם נצליח לעורר השראה אז לאט לאט אנחנו יכולים לייצר פה תופעה מגלגלת המקנה לאנשים האלה את האפשרות לשמר לעצמם את היכולת המשפחתית שלהם.

"כיום הם מעבירים את המידע מאב לבן אבל אין שום פלטפורמה שעליה זה נשמר, בגלל זה התערבנו, רצינו  לתת להם מידע יקר ערך שישמר לנצח נצחים בעבור הדורות הבאים".

"הם היו אקסטטיים (נרגשים עד אקסטזה נ.פ), הפנימו מהר מאוד את החשיבות של הפרויקט הזה עבורם ואיך הוא יכול לשמש אותם  ולכן מאוד שיתפו פעולה. בגלל שבחרנו לגור איתם הם גם העריכו מאוד את המחווה הזו וממש התגייסו ונרתמו לטובת הפרויקט. כל המחיצות נפלו מהר מאוד , הם סיפרו המון סיפורים מרגשים, חלק שמחים ואחרים עצובים וזה אפשר לייצר אינטראקציה מידית ואישית"

הניגוד בין הסטארטאפיסטים הישראלים אשפי הטכנולוגיה לבני השבטים שאינם מפותחים טכנולוגיה בלשון המעטה, לא הפריע כלל לקיום והפנמת הפרויקט. "אני לא יודע מי ראה מהם מחשב קודם אבל את המהות והמטרה הם השכילו להבין מהר מאוד", אומר לוי, "קודם כל הם הבינו שהם עושים כאן משהו לטובת הדורות הבאים כדי לנצור את הזיכרון שלהם. זה שהם יכולים להציג עץ משפחה כפי שהם קראו לזה , ממנף את היכולת שלהם להחזיר בעלות חוקית  על האדמה שלהם, זה נותן להם ערך. הם גם מקיימים חוקים מאוד נוקשים של קשרי נישואין, מקפידים לא להינשא בתוך השבטים כדי למנוע ערבוב של דם מקרבה יתרה וזה נתן להם ערך מוסף לנפות את הקשרים המשפחתיים שלהם".

איך אתם הרגשתם שם? בכל זאת זו לא בדיוק הסביבה הטבעית גם שלכם

"זו הייתה חוויה יוצאת דופן, זכינו להרגיש אותם בצורה מאוד אינטנסיבית ובלתי אמצעית ונדמה לי שלמרות כל ההבדלים הגיאוגרפים והתרבותיים בסופו של דבר מהר מאוד הם נוכחו לדעת שאנחנו אותו דבר בדיוק, חווים חוויות אנושיות באותה עוצמה, אוהבים את אותם הדברים וכולנו מייחסים חשיבות עילאית למשפחה.

ובלי קשר בימים אלו החברה בודקת יעדים למשלחות נוספות והודיעה על 100 משרות פנויות בתחומי ה- iOS, web  ואנדרואיד , שיצטרפו אל 260 עובדי החברה.

תגובות

להשאיר תגובה