לכבוד פסטיבל 'סאקורה' – 'פריחת הדובדבן' היפני בגן הבוטני בירושלים פגשנו את אמנית הקליגרפיה תרצה פייטן סלע שהדגימה באופן מעורר השראה את סודות הקליגרפיה שמקורה ביפן "זהו כתב ציורי שמייצג משמעויות עמוקות ועצם כתיבתו היא אומנות נרכשת" מסבירה פייטן שבן זוגה הוא נגר ואמן נבל יפני "חייתי עשור ביפן ובארץ פתחתי מרכז ללימודי הקליגרפיה" מסבירה פייטן שציוריה נמכרים לאספנים ברחבי יפן
פעם בשנה נוהגים היפנים לצאת אל הפארקים, לחוות ולחגוג את פריחת עץ הדובדבן, הנמשכת 10 ימים בלבד.
ביפן ממתינים ההמונים שנה שלמה לימי הפריחה המפורסמת, הנקראת "סאקורה" המסמלת את האופי היפה אך החמקמק ובן-חלוף של האביב.
גם בירושלים.. בימים אלו נצבע הגן הבוטני האוניברסיטאי גבעת רם בצבע ורוד מהפנט של פריחת עצי הדובדבן ואת פני המבקרים מקבלים עצים פורחים ומרהיבים.
לרגל חגיגות הסאקורה ייערכו בגן שפע של פעילויות בשיתוף אגודת הידידות ישראל – יפן. במסגרת זו נערכה בסוף השבוע הראשון לחגיגות סדנת קליגרפיה יחודית עם זוג האמנים תרצה פייטן סלע ומרדכי סלע
תרצה פייטן מלמדת, יוצרת וחוקרת תרבות יפן כבר למעלה משלושים שנים "אני אוהבת יופי, מאז שאני זוכרת את עצמי אהבתי יופי. ולא דווקא יופי מקובל של שקיעת שמש או פרח בשיא פריחתו יופיים של הדברים הקטנים, הבנאליים הנסתרים מן העין" היא מציינת. החיפוש אחר היופי 'האחר' 'הנסתר' הוביל אותה בשנת 1987 ליפן, שם גילתה עולם ומלואו "הרגשתי שם ביפן כאילו הייתי כבר מזמן ועכשיו חוזרת הביתה למקום מוכר, חם ומחבק כך התחיל מסע אהבה של שנים שנמשך גם היום"
ביפן פייטן סלע תרגלה ולמדה קליגרפיה, ציור דיו, הדפס עץ כל זאת בדרך המסורתית : "בתור אסיסטנטית שגדלה לצד המאסטרים. לימוד שמצריך הרבה שנים של התמדה, של להיות בדרך, ללא רצון לתוצאה או מטרה מוגדרת, דרך שמלמדת אותך לשים את עצמך בצד ולהתמזג ,להיות אחד עם העשייה. הייתה לי הזכות להיות חלק ממסורת שמועברת מדור לדור"
ביפן היא גילתה את הדת היפנית הקדומה, השינטו,בה אחד המוטיבים המרכזיים הוא העקרון של "יופי שמתחבר לרוחניות ויצירה לדיבור עם האלים". בעקבות זאת העמיקה בלימודי הקליגרפיה – אומנות הכתיבה היפנית שמחברת בין גוף ונפש ובין מצב תודעתי ליצירת אומנות
בארץ הקימה את 'שודו' – מרכז לקליגרפיה יפנית בביתה בצפון דרכו היא מלמדת ובין לבין מפרסמת תערוכות ומוציאה לסיורים ביפן
במסגרת פסטיבל הסאקורה הסבירה פייטן על חשיבות הפסטיבל ביפן "פריחת הדובדבן ביפן היא אירוע רב רושם אליו מתכוננים חודשים מראש, יש אפילו ביטוח ביטול פריחה. אנשים מכל יפן מגיעים על הפריחה יושבים אוכלים ומתבוננים. הפריחה המאסיבית הקצרה מרמזת על חילופי הזמן והעונות, על קצב ההשתנות ועל מחזור החיים של גדילה, פריחה, נבילה וחוזר חלילה".
שישי 17.2.23
10:00 – "בשביל הדובדבן" סיור בכל שעה עגולה בין עצי הסאקורה (הדובדבן היפני) במהלכו ילמדו המשתתפים כיצד להתבונן על פריחת הדובדבן בדיוק כמו ביפן, יכירו את מסורת ארוכת השנים של הסאקורה, ויגלו דברים חדשים ומפתיעים על העצים היפים, כולל אגדות הסובבות סביב העצים סיפורים נוספים הקשורים בפרי הדובדבן.
לכל המשפחה. נגיש לעגלות וכיסאות גלגלים.
10:30 – טקס תה יפני מסורתי – הטקס הוא תרגול של שלווה, כבוד, טוהר והרמוניה. שיר ונובויה ימגוצ'י ילמדו את המשתתפים בליווי שקופיות מהי מהות הקשר בין זן ובודהיזם אל טקס התה והאמנויות המשולבות בו. המשתתפים מוזמנים להדגמה של טקס תה יפני אותנטי בהשתתפות קהל ובליווי הסבר על משמעותו. *בנוסף תדגים שיר מלר-ימגוצי נגינה על כלים ייחודיים.
12:30 – דיאלוג בין תרבות יפנית למערב – הרצאה מאת סיגל גלילי
13:00 – מופע טאיקו – התופים המסיביים מהדהדים ברחבי המרחב והגוף, ומתחברים עם הקהל בארבע רמות: מוזיקלית, ויזואלית, פיזית ורוחנית. כל אחד מחברי קבוצת טאיקו לייף עבר שנים של אימונים בתחומי האומנויות והמוסיקה. חלקם התמקצעו ביפן ובטייוואן, ארצות המוצא בהן מתרגלים תיפוף טאיקו זן במשך שנים. בעזרת חיבור של אלמנטים מעולם אומנויות הלחימה, תיפוף הזן ומדיטציה, יוצרים חברי טאיקו לייף סגנון תיפוף חדש. מופע עוצמתי במקצבים ותנועה שחודרים ללב.
שבת 18.2.23
10:00 – "בשביל הדובדבן" סיור בכל שעה עגולה בין עצי הסאקורה (הדובדבן היפני) במהלכו ילמדו המשתתפים כיצד להתבונן על פריחת הדובדבן בדיוק כפי שנעשה ביפן, יכירו את מסורת ארוכת השנים של הסאקורה, ויגלו דברים חדשים ומפתיעים על העצים היפים, כולל אגדות הסובבות סביב העצים סיפורים נוספים הקשורים בפרי הדובדבן.
לכל המשפחה ונגיש לעגלות וכיסאות גלגלים
10:30 – סדנת צילום ייחודית לכבוד פריחת הדובדבן בגן, במהלכה יתנסו המשתתפים בצילום טבע ונוף בדגש על פריחת הדובדבן המרהיבה. ניתן להשתתף בסדנה עם כל מצלמה, גם סמארטפון.
11:30 – הדגמת קנדו – (דרך החרב 剣道) אמנות לחימה יפנית, שראשיתה באמנות הלחימה של הסמוראים בחרב היפנית. האמנות שמה דגש על משמעת עצמית, כבוד ליריב, ריכוז, ושאיפה תמידית לשיפור עצמי. שגרת האימונים עצמה היא פיסית ומאמצת, ומפתחת יכולות אירוביות וכוח מתפרץ. המתאמנים בקנדו לבושים בלבוש יפני מסורתי (גי והאקמה 道着, 袴), שריון (בוגו 防具), ואוחזים בחרב אימון מעץ במבוק (שינאי 竹刀). תחרות קנדו נערכת בשטח ריבועי שאורכו נע בין תשעה לאחד עשר מטרים. משך התחרות הוא בין 3-5 דקות, או עד להכרעה של שתי נקודות.
12:30- הקרנת "הטירה הנעה" – סרט בסגנון אנימה יפנית של הבמאי הייאו מיאזאקי. סופי, בחורה צעירה העובדת בחנות הכובעים של אביה שנפטר תחת ניהולה של אימה החורגת ואחיותיה המתעמרות בה. יום אחד יוצאת סופי העירה ופוגשת את האוול – קוסם צעיר, חתיך ושרמנטי. כאשר היא חוזרת לביתה מענישה אותה מכשפה רעה מלאת קנאה ומטילה עליה כישוף. סופי הופכת לזקנה בת 90. בצר לה עוזבת סופי את ביתה בחשאי ויוצאת למסע במרחבים העזובים שם היא מצטרפת לטירתו הנעה והביזארית של הקוסם האוול בתפקיד סוכנת ביתו והמנקה. מיאזאקי טווה סיפור רב שכבות שהוא תענוג לילדים אך בעת ובעונה אחת גם סרט מתוחכם למבוגרים שהילדות עדיין בנפשם.
סדנת אוריגמי
איך להכין מקיפולי נייר פרחי סאקורה, דגי קוי, עששיות יפניות ועוד? במהלך הפעילות (שישי ושבת) מוזמנים המבקרים לסדנת אוריגמי בעמדת המדריכים בה ניתן לבחור בין ארבע צורות שונות וייחודיות של אומנות יפנית עתיקה של קיפולי נייר – אוריגמי, וללמוד כיצד לקפל אותן בהשראת התרבות היפנית ועצי הדובדבן היפניים. את היצירות לוקחים הביתה.
מגיל 5 ומעלה