לפני 12 שנים השף הוותיק אורן ששון לוי (48) נכנס למצב 'קומה' בעקבות מחלה קשה והיה בין חיים למוות במשך שנתיים. כשהתעורר לחיים סיפר לכולם על חיזיון שנגלה אליו בו מופיעה סבתו שלא ידעה קרוא וכתוב אך זכרה בעל פה את ספר תהילים אותו הייתה מוכרת ברחובות ירושלים "הצוואה שלה הייתה מאפה כורדי – סורי בשם 'שמבורק' (השם המבורך) שהיא הייתה מכינה מהבשר שנותר ממאכלי השבת כשהייתי ילד קטן". לאחר תקופת שיקום פתח ששון – לוי את 'אישטבח' ('מילה שהיא פרד"ס שלם של משמעות) מסעדה שמבוססת על המאפה המיתולוגי של הסבתא (בתוספת מרקחה של 20 תבלינים יחודיים) ושהפכה ללהיט מקומי שמושך צעירים לצד חובבי המטבח הכורדי וההודי. לפני שנה וחצי פקד אותו אסון כאשר בנו נהרג בתאונות דרכים קשה "הוא שלח לי הודעת טקסט כמה שעות לפני האסון בה כתב 'אבא אני אוהב אותך מאוד, הכי בעולם. תודה רבה על הכל, סליחה על הכל. אוהב אותך".
כבר כמעט שנה וחצי שאורן ששון – לוי (48) ממעט לצאת מביתו לאחר שבנו אבישי (23) נהרג בדרכו לאילת לאחר שחווה באמצע נסיעה אירוע לבבי וכתוצאה מכך רכבו הדרדר לתוך ים המלח ומותו נקבע במקום: "אנחנו מדברים בדיוק ביום ההולדת שלו" הוא מספר לי בטלפון לאחר שהודיע לי שהוא לא יוכל לפגוש אותי במסעדה "קשה לי לצאת מהבית אז מבקש את סליחתך".
נראה שחייו של ששון לוי רצופי עליות ומורדות, סיפורי ניסים וטרגדיות שמכולם למד לצאת עם עוד תובנה לחיים, עוד כוח כדי לזכור את אלו שהיו. בשעת ערב מוקדמת המסעדה שהקים לפני תשע שנים 'אישטבח' עמוסה במבלים. חדי העין בוודאי ישימו לב לשתי תמונות שתלויים על הקיר במטבח כשאחת מהם מתנוססת דיוקנה של סבתו עליה השלום ולצידה תמונה של הבן אבישי ז"ל.
לששון – לוי ניסיון של 20 שנים בניהול ובישול במסעדות. כך עבד במסעדת מלון קינג דויד, במעדניות כשרות, במרכז מורשת מנחם בגין וגם בקולוני של השף מיכאל כץ אבל כמו כל סיפור מסע טוב שמתחיל בבית, נמשך בלימוד אצל זרים ונגמר שוב בבית כך גם הסיפור של ששון לוי שאחד הזכרונות הראשונים שמלווים אותו היה כאשר הוריו נפרדו כשהיא בגיל חמש "הייתי אז עם אמא אצל הסבתא במשך איזה שנתיים" הוא נזכר. סבתו הייתה דמות מפתח בחייו "היא עלתה ממחוז זאכו בחבל כורדיסטן שם גם הכירה את סבי שהגיע מסוריה מסבתו למד להכין מטעמים מהאזור שמושפע מהמטבח הכורדי, סורי והתורכי
ששון לוי גדל בקיבוץ "הייתי רפתן" ולפני הצבא למד מכונאות רכב אבל לחיים היו כנראה תוכניות אחרות עבורו "אחרי הצבא שברתי את הרגל וניצלתי את הזמן בבית להתחיל ללמוד לבשל" הוא נרשם לבית ספר לבישול והתחיל לעבוד בתחום.
בין לבין גם הכיר את רעייתו יוצאת יהדות קוצ'ין והביא לעולם שישה ילדים. עד תאריך הגורלי 22 ביוני 2011 אז חלה במחלה קשה ונכנס למצב קומה "הייתי במשך תקופה ארוכה בין חיים למוות" הוא נזכר. לאחר שנתיים ארוכות הוא התעורר וחזר לחיים ואז סיפר על חיזיון שהופיע לו בחלומות שהיא שקוע בתרדמת "סבתי הייתה אישה מאוד חזקה. היא לא ידעה קרוא וכתוב ובכל זאת זכרה בעל פה את כל ספר תהילים אותו הייתה מוכרת בחוצות ירושלים כאשר על כל ספר שמישהו קנה היא הייתה נותנת אחד אחר במתנה לחיילים שהייתה פוגשת". אחד מזכרונות ילדותו קשורה למאכל מיוחד בשם 'שמבורק' (מלשון 'השם המבורך') שאותו הייתה מכינה משאריות הבשר של החמין של שבת "פעם לא היה כסף אז במקום לזרוק את מה שנותר ממאכלי השבת היא הייתה לוקחת את המעיים, לשון או הראש סוחטת את המים, קוצצת כמה עשבים ומכניסה את הכל למאפה בצק. זהו אוכל שיש בו את הברכה של השבת".
אחרי שיקום ארוך הוא החליט בנובמבר 2011 לקחת שטח קטן של 28 מטרים ליד שוק מחנה יהודה להקים שם את 'אישטבח' "זה פרד"ס שמות" הוא מצין "זה גם איש שהוא טבח, זה גם 'שהכל ישטבח' וגם ראשי תיבות של שמות המשפחה שלי ושל רעייתי. המטרה היא לעורר אצל אנשים את הניצוץ".
יחד עם אשתו יסמין (שהביאה את הטאצ' ההודי) הם החלו להכין את המאפה הבלתי נשכח תוצר המטבח הסורי-כורדי שנאפה לעיני כל בטאבון במוצב בלב המסעדה. אותו ממלאים במילויים בשריים כמו תבשיל צלעות, תבשיל מוח, לחי וריאות, תבשיל לשון, תבשיל אסאדו ועוד". ואיפה הצד הקוצ'יני נכנס לתמונה? "אשתי קוצ'ינית", מספר ששון לוי, "ולכן את המאפים אנחנו מגישים עם תוספות הודיות כמו צ'אטני הודי עם בצל, תבשיל קארי מנגו, תבשיל קארי גזר או סלט קארי פפאיה. אנשים מאוד מתלהבים מהשילובים האלה. הקונספט שלנו בגדול זה לחם, בשר ומה שביניהם".
ביקרתי במסעדה לפני כמה שבועות וכל ביס במאפה הזה הוא אקסטזה של טעמים – זה מאפה שמכיל כל מה שאנחנו חולמים עליו : תבלינים ממחוזות רחוקים, בשר נימוך ובצק שעוטף את הכל באהבה
טווח המחירים במקום נע בין 29 שקלים למאפה בשרי ליחיד ל-54 שקלים למאפה זוגי כפול