סיפורי אהבה ישראליים נרקמים לרוב במציאות המוכרת לנו: בצבא, בטיול שאחרי שחרור, בלימודים ואפילו באפליקציות היכרויות. אך מה קורה כשאהבה פורחת על פני ממדי זמן שונים, בצל מאורעות היסטוריים מכוננים? ברוכים הבאים למחזמר החדש והמרתק "זוהי ירושלים", שיחשוף בפניכם סיפור עוצר נשימה של חיבור, תקווה וחיפוש אחר אחדות, כל זאת בלב ירושלים המתחדשת.
כתב וצילם – איתן אלחדז ברק
תליון קסום ומסע אל העבר
המחזמר, שעלה לפני כמה חודשים , יחנוך את האודיטוריום החדש בכיכר המוזיקה בבירה – מתחם תרבותי מבטיח בלב העיר. העלילה סובבת סביב נאווה, צעירה בת 25, המקבלת מסבתה תליון עתיק ומסתורי שעובר במשפחתה מדור לדור. במהלך ביקורה בעיר העתיקה בירושלים, התליון נדלק ומחזיר אותה אחורה בזמן, אל ערב חורבן בית המקדש השני.
סתיו צוברי, המגלמת את נאווה, מספרת: "נאווה היא בחורה צרפתייה שמחליטה לעלות לארץ ובעצם מקבלת שרשרת מסבתא שלה, שיש לה כוחות להגשים את המשימה שלה". בעבר, נאווה פוגשת את ינון, צעיר אידיאליסט המנסה לקדם אחדות בעם ישראל בימים הקשים שלפני החורבן. "ינון הוא בחור צעיר שחי בתקופה שלפני חורבן בית המקדש בירושלים, אידיאליסט שמאוד מאוד חשוב לו ליצור חיבורים בעם", מתאר עומרי פלד, המגלם את התפקיד.
השניים יוצאים למסע בזמן, עוברים בנקודות מפנה מרכזיות בתולדות ירושלים – מעקדת יצחק, דרך חורבן בית המקדש ועד לשחרור ירושלים. מטרתם: למנוע את החורבן ולקדם אהבת חינם. "המחזה מדבר על אחדות ואהבת חינם", מדגישה צוברי. "אני חושבת שבמיוחד בתקופה הזאת לא יזיק שנדע את זה ונזכור את זה, שבסוף כולנו אחים".
ברודוויי ירושלמי: חזון אומנותי וחיבורים מרגשים
ההפקה המושקעת, בבימויו של דוד רוזן, שואפת להביא לבמה הישראלית חוויה בסגנון ברודוויי, המשלבת מוזיקה, מחול, דרמה ואפקטים חזותיים מתקדמים. "המטרה הייתה לעשות כאן בירושלים מופע בסגנון ברודוויי עם כל הקודים של ברודוויי – ריקוד, שירה, אקרובטיקה", מסביר רוזן. "משהו מאוד חדשני במופע הוא מסך הווידאו. בתוך המסך הזה יש אפקטים מיוחדים, קסמים ואפילו מדי פעם סרטים שביימתי".
לצד רוזן, שותפים להפקה שורה של יוצרים מוכשרים: את המחזה כתבו אווה בל ונתן בלאיש, המילים והלחנים הם פרי עטם של רענן פררה ומארק בלאיש, שי אלון משמש כמנהל המוזיקלי והמלחין הבינלאומי, האפקטים החזותיים הם מבית THE FRENCH TWINS PRODUCTIONS, והכוריאוגרפיה היא של עוז מורג, מהכוריאוגרפים המובילים בארץ.
שגיב לוי, המגלם את טיטוס, מוצא אף הוא חיבור אישי לתפקידו: "טיטוס הוא חייל רומאי, הבן של הקיסר אספסיאנוס, שבעצם מתחיל את המצור על בני ישראל. זה התפקיד הכי כיף, אתה יכול להיות מי שאתה רוצה להיות ואף אחד לא שופט אותך על הבמה".
שי אלון, המנהל המוזיקלי והמלחין שהגיע מפריז לטובת ההפקה, יצר פסקול מקורי המשלב אווירה מקומית: "מה שהיה חשוב לי זה לתת את האווירה הים תיכונית והתנ"כית, כי אנחנו חוזרים במחזמר להמון תקופות של עם ישראל בירושלים". הוא מוסיף בהתרגשות: "זה כיף גדול לחזור ולעבוד עם ישראלים, עם כל הבלאגן והרעש. האנשים פה כל כך חמים ורגשיים, שזה ממש כיף".
כיכר המוזיקה: מרכז תרבות חדש בירושלים
המחזמר "זוהי ירושלים" מציין גם את השקתה של כיכר המוזיקה בירושלים, מתחם תרבותי ייחודי ברובע נחלת שבעה ההיסטורי. המתחם משלב מוזיקה, אמנות וקולינריה, ומשמש כמרכז להופעות חיות ואירועים מוזיקליים. במקום פועל גם מוזיאון המוזיקה העברי, המציע חוויה אינטראקטיבית על ההיסטוריה של המוזיקה היהודית, לצד מסעדות, בתי קפה וחנויות מעוצבות.
"בירושלים בדרך כלל אנשים מגיעים כדי ללכת להר הבית או הכותל, או לראות משחק כדורגל בטדי או לבקר במחנה יהודה. מרכז של תרבות אמיתי זה כיכר המוזיקה", מציין הבמאי. "המחזמר הזה מוסיף את ההזדמנות לעשות משהו טוב בירושלים".
עומרי פלד מסכם: "אנשים שאוהבים את ירושלים זה בגלל האנרגיה הגבוהה שיש פה. אנשים שלא אוהבים את ירושלים זה כי קשה להם להכיל את האנרגיה הגבוהה שיש פה. לא סתם זה קורה פה, וטוב שזה קורה פה".
"זוהי ירושלים" מזמינה אתכם למסע מרתק אל העבר וההווה, אל לב הזהות הישראלית ואל החיפוש הנצחי אחר אהבה ואחדות. האם תצטרפו למסע?