יפן פוגשת את ירושלים: פגודה מסורתית ועצי דובדבן מלבלבים במפגש תרבויות מרגש בגן הבוטני

חגיגות הסאקורה ופריחת הדובדבן בגן הבוטני גבעת רם בירושלים, החלה השנה מוקדם מהרגיל והגן נצבע לזמן מוגבל בורוד מהפנט. לרגל החגיגה תוצג לראשונה חלקת הבונסאי החדשה וכן התקיים הפנינג מיוחד שכולל סדנאות לחובבי התרבות היפנית

איתן אלחדז ברק

 

מי שנסע לאחרונה בכביש בגין, לא יכול היה לפספס את המבנה המיוחד המבצבץ לו ליד הגן הבוטני האוניברסיטאי. זהו אינו חיזיון תעתועים, אלא פגודה יפנית אותנטית שנבנתה במקום בשיטה מסורתית על ידי נגרים שהגיעו במיוחד מיפן. הפגודה ממוקמת בסמוך לשמורת עצי הדובדבן ומהווה חלק מחלקת יפן הגדולה, שעתידה להיבנות בסמוך.

הפגודה עתידה לשמש לפעילויות סביב תרבות יפן, קורסים, שיעורים, אירועים ותערוכות, וכן תשתלב בפסטיבל הסאקורה השנתי, המתקיים בגן סביב פריחת הדובדבן.

חגיגות הסאקורה בגן הבוטני

מסע אל התרבות היפנית

מדריך הסיורים בגן הבוטני, משתף אותנו בחוויה הייחודית של בניית הפגודה: "הפגודה הזו היא פרויקט מיוחד במינו. היא נבנתה על ידי אמנים יפנים שהביאו לכאן עץ ברוש יפני בן 150 שנה, שגדל ביפן בגובה של 800 מטר. זהו עץ בעל משמעות סימבולית עבורם, והם מאמינים שבניית הפגודה תביא שלום.

התהליך היה מרתק. היפנים בנו את הפגודה בטייוואן, פירקו אותה, שלחו אותה לארץ ובנו אותה כאן בשנית. כולם מכירים את הפגודות עם עץ אורן במודיעין ובכל מיני מקומות, אבל הפגודה הזאת עשויה מעץ יברוש לי טס ואין פגודה כזאת מחוץ ליפן.

היפנים לא השתמשו במסמר אחד, בורג או דבק בבנייה. הפגודה עומדת על חיבורים מורכבים של חלקי עץ. כששאלו אותם מה יקרה ברעידת אדמה, הם צחקו ואמרו שדווקא ברעידת אדמה הפגודה מתחזקת.

גם גיוס הכספים לפרויקט היה מעניין. כל משפחה שתרמה כסף קיבלה רעף חתום, המסמל את חלקה בבניין."

פסטיבל הסאקורה בשיאו

פסטיבל הסאקורה, חגיגה יפנית מסורתית של פריחת הדובדבן, התקיים בסוף השבוע בגן הבוטני. הפסטיבל כלל מגוון פעילויות לכל המשפחה, כגון:

  • מופעי תופים יפניים
  • התנסות בלבישת קימונו
  • סיורים מודרכים בין עצי הדובדבן
  • סדנאות יצירה לילדים
  • דוכני מזון יפני

הפסטיבל מתקיים ביוזמת שגרירות יפן בישראל ובשיתוף פעולה עם הגן הבוטני.

פריחת הדובדבן: חגיגה של טבע ותרבות

פריחת הדובדבן, או בשמה היפני "סאקורה", היא תופעה תרבותית עמוקה ביפן. היא מסמלת את ארעיות החיים, את היופי והטוהר, ואת בוא האביב וההתחדשות. פסטיבל הסאקורה, או "האנאמי", הוא מסורת יפנית עתיקה שראשיתה במאה ה-8. במהלך הפסטיבל, אנשים מתאספים תחת עצי הדובדבן הפורחים, נהנים מאוכל ושתייה, ושרים שירים.

השנה, חגיגות הסאקורה בגן הבוטני בירושלים החלו מוקדם מהרגיל. הגן נצבע בוורוד מהפנט, ולרגל החגיגה נפתחה לראשונה חלקת הבונסאי החדשה, הכוללת 12 עצים מאוסף הבונסאי של הגן.

המבקרים מוזמנים לחוויה של פעם בשנה, הכוללת מופעי תופים יפניים, התנסות בלבישת קימונו, סיורים בין עצי הדובדבן, סדנאות יצירה ועוד.

חגיגת הסאקורה מתקיימת בשיתוף שגרירות יפן בישראל.

הפגודה בגן הבוטני

 

ההסבר המלא על בניית הפגודה :

 

המדריך המקומי סיפר על הסאקורה ובניית הפגודה, והדגיש את הקשר העמוק בין הפריחה לבין תפיסת החיים ביפן:

"החיים הם כל מה שרואים, וכל מי שחפץ בהם כמו הסמוראי, חייו מלאים הוד והדר. אך גם חייו של הסמוראי יכולים להסתייים ברגע אחד – וזהו הרעיון העומד בבסיס החג הזה. אכן, אנו חוגגים את החיים, אך לנו אין חג מיוחד כמו זה, שבו אנו מציינים את החיים. ט"ו בשבט הוא חג האילנות, שבו אנו מציינים את תחילת תקופת הפרשת המעשרות, וסיבותינו שונות. אנו, כעם, נוטים להיות קצת יותר רציניים.

לגבי בניית הפגודה, חשוב לדעת כי היא לא נעשתה על ידי תושבי המקום. קבוצת "ידידי ישראל ביפן" הגיעה לכאן, התרשמה מפריחת עצי הדובדבן, וביקשה להקים גן יפני אותנטי, הכולל פגודה הבנויה מעץ שהובא במיוחד מיפן, על ידי אמנים יפנים. בקשתם נענתה בחיוב.

כאשר נשאלו מדוע בחרו דווקא בירושלים, הם השיבו כי הם מאמינים שבמקום בו תוקם פגודה אותנטית מעץ ברוש יפני בן 150 שנה, ישרור שלום.

העץ, שגדל ביפן בגובה 800 מטר, נכרת לאחר 150 שנה, ולאחר מכן נשתלו במקומו שני עצים חדשים, כנהוג ביפן. העץ הובא לישראל והפגודה נבנתה. זוהי הפגודה האותנטית היחידה מסוגה בארץ; הפגודות האחרות, כמו זו שבמודיעין, בנויות מעץ אורן או חומרים אחרים.

כל רעף בגג הפגודה מסמל משפחה שתרמה כסף לבנייתה. התורמים אינם מקבלים תעודה, אלא יודעים שהם חלק מהמבנה המפואר.

מעניין לציין כי הגגנים שהגיעו מיפן לבניית הגג היו צריכים לעמוד בקריטריון משקל של עד 64 ק"ג.

תהליך הבנייה היה ייחודי: הפגודה נבנתה תחילה בטייוואן, פורקה, הוכנסה למכולות ונשלחה לישראל, שם הורכבה מחדש. כל זאת, כדי להבטיח שהפגודה תהיה אותנטית לחלוטין.

חשוב לציין כי הפגודה כולה בנויה ללא מסמר אחד, בורג או דבק. כל חלקיה מחוברים באמצעות חיבורים מיוחדים של העץ. כאשר נשאלו הבונים מה יקרה בעת רעידת אדמה, הם השיבו כי הפגודה לא רק שתעמוד, אלא אף תתחזק ותתגבש.

המימון לבנייה הושג בדרך יפנית מסורתית: התורמים קיבלו פיסת נייר שעליה רשמו את שמם וחתמו, ולאחר מכן שרפו אותה. האפר הובא לאתר הבנייה ונטמן תחת אחד הרעפים."

 

השיר "סאקורה (桜)"שמתנגן ברקע הסרטון המצורף: השיר הזה, שנכתב לפני למעלה ממאה שנה, הפך לסמל של פריחת הדובדבן ולמזוהה ביותר עם חגיגות הסאקורה ביפן. הוא מזכיר לנו את ארעיות החיים, את היופי והטוהר, ואת בוא האביב וההתחדשות.

"סאקורה (桜)"

 

מאחורי הגבעות, בשדה הכפר

, פורחים להם פרחי הדובדבן.

באביב, עם בוא השמש, הם מלבינים,

פורחים כמו ענן. ניחוחם מתפזר, בשקט ורוגע, כמו חלום.

אך גם הם, כמונו, יודעים כי סופם קרב ובוא יום.

 

מילים: טדאטושי אוֹקוּנוֹ

 

 

 

תגובות

להשאיר תגובה