נוסטלגיה ירושלמית: משנות ה-30 ואילך פרחה סצנת בתי הקפה בירושלים והביאה עימה ניחוחות אירופאים מובהקים. רוב בתי הקפה שהיו שייכים ליוצאי מערב ומרכז אירופה, התמקמו במרכז העיר ובאופן טבעי משכו אליהם סופרים, משוררים, אמנים, אנשי רוח, תרבות ומחקר רבים.

את בתי הקפה, השירות, האוכל והאוירה העתיקו הבעלים מבתי קפה אותם הכירו מארץ מוצאם. מהמטבחים עלה ריח ממגוון תבשילים ומאפים של פעם כמו גולאש הונגרי, מרק בצל, אפל שטרודל, ברנדי כמו גם  השירות המוקפד והגינונים האירופאיים אשר היוו את סימן ההיכר של בתי הקפה.

כמו בפריז, וינה וברלין של מפנה המאה ה-19 גם בבתי הקפה בירושלים ישבו סופרים, משוררים, אנשי אקדמיה, פוליטיקאים, אמנים וסטודנטים, חלקם אף הגיעו מחו"ל כמו המלחין היהודי-אמריקאי לאונרד ברנשטיין, הזמר-שחקן הארי בלפונטה ועוד.  בבתי הקפה נכתבה שירה, נוצרו סיפורים, נוצרה אמנות, נכתבו מחקרים אקדמיים, יושבי בתי הקפה שוחחו והתווכחו על אמנות ופוליטיקה ונרקמו קשרים רומנטיים גלויים וחשאיים. הסופר אהרון אפלפלד כתב בזמנו "את כל יצירותי כתבתי בבתי הקפה בירושלים, רק בבית קפה בירושלים אני מרגיש את חירות הדמיון".

כמחווה לתקופה ההיא והפריחה שהביאו עימם בתי הקפה בתחום התרבות הספרות והשירה בירושלים נפתחה השבוע בגלריית קיר1 שבבית הקפה תמול שלשום תערוכה חדשה.

'נס או בוץ?' היא תערוכה המשחזרת את האווירה ההיא בבתי הקפה המיתולוגיים בעיר באמצעות צילומים אותנטיים בשחור לבן, סיפורים שנכתבו, איורים, יצירות אמנות, שירים ואף תפריט חדש המוצע למבקרים ובו מנות הדגל מפעם שהוגשו בבתי הקפה של אז.

מספרות אוצרות התערוכה ליאורה וייז ורינה פלד: "כדי להקים לתחייה את בתי הקפה של פעם שינינו את החלל של תמול שלשום – קפה שירה בעל ארומה מיתולוגית משל עצמו. על קירות הגלריה ובגומחות האבן מוצגים צילומי בתי הקפה ההם כמו: פינק, טעמון, עטרה, טוב טעם, ניצן, אלסקה, בכחוס ועוד, בהם נפגשו ויצרו סופרים ומשוררים כמו יהודה עמיחי, שי עגנון, אהרון אפלפלד ואחרים. לצידם מוצגים בתערוכה פריטים נוסטלגיים שנשמרו עד היום כמו: תפריטי בתי הקפה, שלטים, איורים ואף טקסטים שנוצרו בבתי הקפה ".

בין המוצגים בתערוכה מיצב של האמנית והאוצרת שותפה, ליאורה וייז – שולחן וסביבו ישובים שי עגנון, יהודה עמיחי ואהרון אפלפלד דמויותיהם עשויות עיסת נייר, בנוסף יצרה ליאורה מנות אופייניות לתקופה עשויות עיסת נייר כמו קפה, גלידה, עוגת סברינה ועוד.

למבקרים בתמול שלשום מוצעים במסגרת התערוכה מנות הדגל שנהגו להגיש בבתי הקפה המיתולוגיים של ירושלים ביניהם: מרק בצל, דג מלוח בשמנת חמוצה, שבלול שמרים קינמון, סברינה עם קצפת ופירות, ברנדי 777, בירה שחורה ועוד.

במהלך התערוכה יתקיימו מפגשים עם צאצאיהם של פוקדי בתי הקפה שיספרו על חוויותיהם מאותם הימים, אנשי אקדמיה וחוקרים ידונו בנושא בתי הקפה מהאספקט ההיסטורי-חברתי:

22.11 – 20:30 פרופ' רחל אליאור והסופרת אורה אחימאיר ישוחחו על סצנת בתי הקפה והסלונים באירופה של המאה ה-19 והרלוונטיות לימינו.

20.12.2021 – 20:30 דוד מונשיין ונוספים יגיעו לתמול שלשום לספר על בתי הקפה המיתולוגיים.

קיר1 , גלרית אמנות ב'תמול שלשום'

'תמול שלשום' מוסד ירושלמי מוכר ואהוב המשלב תרבות, קפה ואוכל. מיקומו בבניין היסטורי לשימור מהמאה ה-19 במרכז המדרחוב שבנחלת שבעה והאווירה הייחודית במקום הפכו אותו לאחד המקומות האהובים בעיר המושך אליו רבים מכל רחבי הארץ.

בנוסף לאירועי הספרות, השירה והמוסיקה המתקיימים במקום נפתחה בתמול שלשום לאחרונה גלריה לאמנות

ביוזמת האמניות הירושלמיות ד"ר רינה פלד וליאורה וייז.

בגלריה החדשה 'קיר1' יוצגו עבודות של אמנים וותיקים וצעירים, המקיימות דיאלוג עם טקסטים של שירה וספרות.

הקונספט לפיו הוקמה הגלריה שואב השראתו מהמודלים של הסלון התרבותי ובית הקפה של תחילת המאה הקודמת באירופה, בהם התקיימו מפגשים יצירתיים בין אמנים, משוררים, סופרים ומוסיקאים, אשר הולידו תנועות ומגמות שונות בתולדות האמנות והתרבות המודרנית.

לפרטים נוספים 02-6232758 ובאתר www.tmol-shilshom.co.il

רחוב יואל משה סלומון 5 ירושלים, מדרחוב נחלת שבעה ירושלים

תגובות

להשאיר תגובה