עושים כבוד לנייר ולעיפרון : הביאנלה לרישום נפתחה

הביאנלה הארצית השמינית לרישום, המתקיימת בחסות ובהפקת בית האמנים ירושלים, היא חגיגה מתמשכת של מדיום הרישום על מופעיו הרבים והשונים. השנה, תתפרס הביאנלה בחללי תצוגה במרכז העיר ירושלים: בית האמנים ירושלים, גלריה כורש 14, המפעל, גלריה ברבור, סדנת ההדפס ובית טיכו. בביאנלה יציגו 71 אמנים שנבחרו מתוך למעלה מ-600 יוצרים שנענו לקול קורא. מאות העבודות המוצגות הן פריסה רחבה, מגוונת ורבת עניין של עשייה עכשווית במדיום הקדום והמתחדש תדיר של הרישום "זוהי הביאנלה של האמנות העתיקה ביותר והיא מעוררת עניין בקרב מבקרי ושוחרי אמנות" סיפרה רותי צדקה, מנהלת בית האמנים

הביאנלה לרישום הארצית נפתחה בבית האמנים בירושלים והיא חגיגה לחובבי הרישום לסוגיו השונים "זוהי ביאנלה שהיא מחווה לז'אנר העתיק שבאמנות" מסבירה רותי צדקה, מנהלת בית האמנים בעיר שלקח תחת חסותו את הפקת הביאנלה כמו גם את היוזמה לאירוע שזהו השמיני במספר "האירוע מעורר עניין רב. מגיעים לפה ערוצי טלויזיה בינלאומים ושוחרי אמנות". צדקה מציינת שהביאנלה מתפרסת בארבעה מוקדים ברחבי העיר "אנחנו בוחרים גלריות אמנות בלב העיר כדי להעניק 'חוויה אומנותית שלמה'. הדגש הוא גם על עידוד וחשיפה של גלריות צעירות".

אחת העבודות שמושכת תשומת לב היא של אמי ספרד שנעשתה בטכניקת סטופ מוישן בה נראה רישום פחם של גזע עץ ולו רגליים שזזות במסך וידאו קטן שצמוד לרישום. זה בהחלט מתכתב עם הלך הרוח הדחיפות של משבר האקלים שפוקד אותנו. עבודות מסקרנות נוספות שייכות לאמנית הישראלית המצליחה – יהודית סספורטס שהרישומים שלה מותירות עלייך חותם

המכנה המשותף לכל תערוכות הביאנלה השמינית הוא רישומים בסדרות ובמקבצים. כעולה מכותרתה, "יותר מאחד", הביאנלה תתמקד במופעי רישום המתפרשים על יותר מדף אחד. מוצגים בה סדרות, שצירופם יחדיו ומיקומם בסמיכות זה לזה מכוננים שלם גדול מסך חלקיו.

הניסיונות להגדיר את מדיום הרישום על שלל מופעיו נצברים כאוסף של תכונות וכוונות: הרישום הוא ידני, אקספרסיבי ואותנטי, פרטי וסובייקטיבי; הוא דוחה את הדיגיטלי ואת תקשורת ההמונים. מבע ראשוני וספונטני, נטול יומרות ומקוטע, דל אמצעים, שולי ובלתי מסחרי, וככזה הוא משוחרר ומהווה מבע מובהק של חופש. בתערוכות השונות יוצגו  מגוון של סדרות ושל מקבצי רישומים על נייר, קולאז', רישום דיגיטלי וידאו ועוד. 

בית האמנים ירושלים:

תערוכה המרכזית של הביאנלה בבית האמנים ירושלים, תוצג התערוכה "יותר מאחד"  באוצרותה של אירית הדר. הקול הקורא להגשות לביאנלה השמינית לרישום שכותרתה "יותר מאחד", ביקש סדרות ומקבצי רישום.  סדרות נוצרות בתהליך מודע ומכוון ויש להן נרטיב ומקבצים הם רופפים יותר. התערוכה, בהשתתפות 41 אמנים, תציג סדרות ומקבצים הנוגעים במנעד רחב של רבדי החיים.

חביב קפצון מציג סדרת רישומים במיצב וידיאו המציגה תופעה הקרויה פראידוליה (מראה שגוי); אילת זהר מפנה מבט דרך משקפת למחסומים, לצמיגים בוערים, לגלגל ענק וגם אל עכבר בשדה; בסדרה של יעל אזולאי, דימויים של דחפור הורס מבנה בחוף, טיפול בטראומה של הרס הפארק שייסד אביה;  קארן דולב מנסה ללכוד את כל סוגי הניחוחות של המוצר התעשייתי – מפיץ הריח, המעוצב כעץ ירוק-עד; אמיר תומשוב יעמוד על הקשר בין צרכנות ואסונות טבע;  אמי  ספרד מציגה רישום באנימציית סטופ-מושן והילי גרינפילד, תציג ברקוֹד לצד רישומים על נייר אשר סריקתו מעלה קבצי תמונה של רישומים נוספים מאותה סדרה.

מקבץ הרישומים של נגה לינצ'בסקי מתייחס למבטים מכדור הארץ אל הקוסמוס, מן הקוסמוס לכדור הארץ, ולתנועותיו של גוף בחלל

המפעל

גלריית המפעל תציג את התערוכה "חושך זה וזה",  באוצרותו של מידד אליהו. התערוכה תעסוק ברגע דרמטי בעברו של הבית, שבשנת 1948 בעקבות המלחמה, עזבו אותו דייריו ובעליו לבלי שוב. התרחשויות על סף משבר וענן של איום, דיוקנאות של פצועי קרב ומסכות, מחול של שלדים, שברי אדריכלות, אתרי בנייה וחורבן מאפיינים את סדרות הרישומים, המיצבים, עבודות הפיסול והווידיאו המוצגות.

סדנת ההדפס

בסדנת ההדפס תוצג התערוכה "רישום ברצף" באוצרותו של אריק קילמניק. האמנים והאמניות המשתתפים בתערוכה נבחרו על בסיס זיקתם הגרפית להדפס ומתייחסים לנושא הביאנלה השנה, לסדרות או למקבצים המייצרים רצף של עבודות שבאמצעותן מבקש האמן לחקור רעיון ולפתח נושא על פני רישומים מרובים. העיסוק בהכפלה בהדפס שונה מסדרתיות ברישום, שכן במסורת ההדפס הכפלה מדויקת של היצירה המודפסת היא חיונית להשלמת הרצף הממוספר, המכונן סדרה.

גלריה ברבור

גלריה ברבור תציג את התערוכה "ליל חלום"  באוצרותם המשותפת של אברהם קריצמן ורעות ישעיהו. בתערוכה יוצגו חמש סדרות רישומים, שנבחרו מתוך מחשבה על טשטוש הגבולות בין חלום למציאות. כל סדרה, בדרכה, מכניסה את הצופה לעולם מרחף, חלומי, מוכר, אך מעט זר.

גלריה כורש

גלריה כורש תציג את התערוכה "עניין של זמן" באוצרות דביר שקד ו-ורד חד(א)ד. התערוכה עוסקת בזמן – ומערערת על התפישה הלינארית שעל פיה ככל שעובר הזמן, העולם מתקדם ומתפתח ויכולותיה הטכנולוגיות, המוסריות והמחשבתיות של האנושות משתכללות. זוהי תפישה העומדת בניגוד לתפישות זמן קודמות שרווחו לפניה וראו את העולם כגלגל. לפי התפישה המחזורית, הזמן נחלק למקטעים טבעיים, החוזרים ונשנים. התערוכה מציעה לצופה מרחב שאינו עקבי, ואת האפשרות לתפוס בכל פעם סיפור אחר, מנקודת מבט שונה.

בית טיכו

בבית טיכו תוצג התערוכה "מוניו גיתאי וינרויב: מחשבות אדריכליות" באוצרות תמנע זליגמן ורמי טריף. האדריכל מוניו גיתאי וינרויב היה סוציאליסט שחלם על חברה יהודית שוויונית בארץ ישראל ומימש את חזונו בעבודה מוקפדת, נאמנה לעקרונות הבאוהאוס. תרומתו לעיצוב מרחב המדינה-שבדרך עצומה. הוא נחשב לאסתטיקן שמיזג עיצוב מוקפד לכדי אדריכלות הרמונית, פשוטה ואנושית. עבודתו זכתה לעדנה מחודשת בתערוכות שהוקדשו לו במוזיאון ישראל, ירושלים ובמוזיאון תל אביב לאמנות. התערוכה תציג סדרות רישום של שני פרויקטים, "יריד המזרח" ו"יד ושם".

תגובות

להשאיר תגובה