פסטיבלים בירושלים שווים בעיקר בשל המקומות שבהם הם מתקיימים. אין ספק שהיוצרים הירושלמים מגלים יצירתיות מרהיבה בכל הנוגע להנגשת תרבויות מעולמות שונים לקהל הרחב לצד הנגשתה של ירושלים – גם לירושלמים, כמוני, שחושבים שהם מכירים אותה טוב. אנחנו לא (אולי זה הקסם של העיר- שתמיד יש דברים חדשים לגלות בה).
כזה הוא פסטיבל "מקודשת" מבית עונת התרבות בירושלים. הפסטיבל חוזר הקיץ עם תוכנית אמנותית חוצת גבולות המתבססת בעיקר על הפקות מקור, הנובעות מירושלים ומהמציאות בה- קיום של חיים בין מגזרים ודתות שונות. "אנחנו יוצרים בירושלים, לירושלים ומירושלים יצירות אמנות רב תחומיות שנובעות מהמציאות. אנחנו מאמינים בכוחה הקסום של האמנות להמיס חומות, לגעת בלב ובראש בעת ובעונה אחת ולהשפיע על המציאות. אמנות מאפשרת לנו לקבל השראה מהעיר, לאפשר וליצור מפגשים, חיבורים ורעיונות שלכאורה נראים בלתי אפשריים", נכתב באתר הבית של הפסטיבל.
ואכן כך נראה- "מקודשת" יפגיש השנה בין מוסיקאים ויוצרים מעולמות רחבים למדיי. לדוגמא, מופע "מים חיים" יפגיש בין ארבע יוצרות מאגן הים התיכון – איטליה, יוון, טורקיה וישראל- להפקת מקור אחת המשלבת צלילים מהאזור השזורים אלה באלה כבחוט השני. עוד מפגיש הפסטיבל בין החצוצרן אבישי כהן, המוכשר מאד, לתרבות ההודית הרחוקה (אותי מעניין לגלות איך חצוצרה ג'אזית תשתלב בחליל ההודי). בנוסף, הפקת מקור של נועם ענבר ("הבילויים") ו-23 חברי "מקהלת גיא בן הינום" הרחיקו ליער ירושלים למופע אקוסטי בחושך – להגברת חוש השמיעה והמישוש.
עוד לא השתכנעתם? במשך שלושת השבועות של הפסטיבל (8-28 באוגוסט) הקהל יוזמן לשלב כמה חוויות מפתיעות ויוצאות דופן באתרים לא מוכרים ולא רגילים בירושלים. הוא יוכל לטפס מעל ומעבר – לתערוכת אמנות על גגות מרכז העיר; לטבול במים ולצלול אל יום אחד באטלנטיס – עבודת סאונד שמתקיימת בתוך ועל שפת בריכת שחייה ציבורית. כך גיליתי כי על גג בניין ההסתדרות בעיר מוצג מיצג של יוצרת בשם חגית קיסר- "האזור האסור: ירושלים" – צילום מרחבי של ירושלים באזור שבו אסור לצלם ועל מנת לקבל אישור, פנתה היוצרת לא פחות מאשר לחברה הסינית (לא להנהגות הערביות או הישראליות וגם לא לאו"ם).
עוד חוויה מרתקת, ייחודית לפסטיבל, נקראת: "דלת לעולם הגדול בחצר של המפעל" והיא פתוחה לקהל הרחב (הכניסה חופשית) בין 16 עד ה 22 באוגוסט למעט שבת, מ-18:00 ועד בכלל. בחצר "המפעל" תוצב מכולת ענק, מוזהבת כולה. המשתתפים יוכלו לקפוץ לערים מרתקות ברחבי העולם. עמאן, אירביל, ניירובי, ברלין וניו יורק הן רק חלק מרשימה ארוכה של ערים הלוקחות חלק בפרויקט. מדובר בהפקת מקור בשיתוף המפעל ו-SHARED STUDIOS. המכולה, שפיתחה חברת Shared_Studios הבינלאומית, מאפשרת מפגשים וירטואליים ממגוון סוגים באיכות גבוהה ובגודל טבעי. מראיונות של אחד על אחד עם אנשי מפתח מכאן ומשם, דרך צ'ט-רולט בלתי צפוי ועד ארוחות משותפות, הופעות ותקלוטים מפינות לא סבירות על המפה.
את הפסטיבל יחתום האירוע המרכזי של הפסטיבל- כולנא המבקש לדמות מצב עתידני בו ככה יישמע יום אחד כל ערב במזרח התיכון. בעקבות ההצלחה הכבירה בשנה שעברה והאוטופיה שבצבצה לערב אחד אל תוך המציאות, כולנא חוזרת גם השנה ללב ירושלים. הקונצרט הענק שינעל את אירועי פסטיבל מקודשת 2018 יתקיים שוב בגן מיטשל, על קו התפר, מול חומות העיר העתיקה, במקום שבו נפגשים אוהבי ירושלים ממערב וממזרח. על הבמה ייפגשו נציגות ונציגים של כל הסגנונות וכל השבטים שחולקים את המזרח התיכון. שרית חדד, מהזמרות המובילות והמצליחות בישראל לצד ויולט סלאמה, מהפרשניות הבולטות של הקלאסיקה הערבית. משתתפים: שרית חדד | שריף | רביד כחלני | ויולט סלאמה | נטע אלקיים | ח' דוד מנחם | נטע וינר | מוחמד מוגרבי | Muzi Raps | DJ RAMZY Al SpinozA | מנצח: מאסטרו תום כהן | בהשתתפות תזמורת ירושלים – מזרח ומערב וחברים. צפויים גם חיבורים מפתיעים ודואטים.
ואם אתם בכל זאת מתעקשים, אז בואו נדבר קצת קולינריה. גם אסף גרניט הירושלמי תרם מעורו ומרצו לפסטיבל עם שיתוף פעולה יוצא דופן עם בוזה בשם "מינוס 02"- גלידת פופ אפ- גלידה ממיסת גבולות, בטעמים ייחודיים (ממליצה בחום על הליקריץ) ששואבים השראה מירושלים וממקודשת, שתצנן את הקיץ הירושלמי רק במהלך ימי הפסטיבל. השף אסף גרניט רקח את הכדורים שיימכרו ויחולקו בלוקישניים השונים של מקודשת 2018. אני שנשביתי. ואתם?