הרב בני פרל שמנהל ישיבה תיכונית ברוטשילד רצה לקרב את סיפורי חז"ל לצעירי העיר ויצר פסטיבל לסיפורי פנטזיה יהודית. עם קבוצת 'אנרכיסטים' מקומית הוא 'שבר פסלים' כמו אברהם אבינו. הפגיש בין פורום קהלת לאגודה לזכויות האזרח כדי שידברו על 'מלחמה ושלום'. בפסטיבל החמישי שהתקיים השבוע פגשנו את אברהם גיא שמאייר ספרי קומיקס ברוח אגדות קבליות. את הסופרת נעמה בר שירה שהוציאה לאחרונה ספר שעוסק ב'מלאכים בשמי ירושלים'. ואת יהודית קגן שהקימה את פורום 'שעטנז' – מרחב ליוצרים של יהדות פנטסטית בת קיימא "אנחנו חלק מטרנד עולמי של קהילות שמספרות את הסיפור האותנטי והמקומי שלהם".
אז הנה סקופ שגיליתי לאחרונה: יש סיפורי 'פנטזיה יהודית' ולא רק זה. אלא שבכל שנה בראש חודש אדר מתקיים פסטיבל שכזה בשדרות רוטשילד בואכה שיינקין. ומי שאמון על זה הוא הרב ומנהל הישיבה לאמנויות ומדעים – ד"ר בני פרל שפועל כבר שנים במישור הציבורי החינוכי לקידום דמוקרטיה וזכויות אדם בראי היהדות "גילית שתלאביבים, בחלקם כמובן לא יודעים מה זה 'תלמוד'. פעם לפני נגיד מאה שנה, כאשר בחורה רצתה מישהו מגניב אז היא חיפשה 'תלמיד חכם'. וזה לא מי שידע תנ"ך, אלא מי שיודע תלמוד ולכן אלו שרצו בחורות 'שוות' השקיעו בלמידה של סוגיות תלמודיות.כך היו היהודים במשך למעלה מ 1600 שנים. אז מסתבר שהתלמוד הוא טקסט ביקורתי, מהפכני, הוא הטקסט בו יש הכי הרבה מחלוקות. אז הנה אנחנו נמצאים במחלוקת אז בוא נבין מהיכן זה מגיע. בשנה הראשונה לקחתי 'אנרכיסטים תל אביבים' ואמרתי להם 'בואו נשבור פסלים' הרי ישנה אגדה תלמודית בה מסופר על אברהם אבינו ששובר פסלים (לאחר שגילה את אמונת הייחוד) בו נבדוק את חז"ל מה הם החליטו 'לשבור' ומה אתם מוכנים לשבור ? עשינו על זה ערב שלם. עשינו ערב על נשים בספרות חז"ל. ערכנו פעם ערב בנושא 'מלחמה ושלום' בו הפגשתי בין פורום קהלת לאגודה לזכויות האזרח. תחת הנושאים הללו הצלחתי להפגיש קצוות שונים". פסטיבל אגדות פנטזיה בסיפורי חז"ל נולד כאשר המנהלת האדמיניסטרטיבית של הישיבה שאלה את הרב פרל 'האם יש פנטזיה בחז"ל?' "העלאתי על זה פוסט וקבלתי עשרות פניות שחשפו בפניי עולם ומלואו".
ביום שני השבוע, בשעות הערב ישיבת 'בר אילן' לאמנויות ומדעים המתה אדם. סקרנים, חובבי הארי פוטר עם כיפות של ספיידרמן, חסידי ברסלב עם נטיות פסיכדליות וגם כמה 'חילויינים' שהתעניינו בתחום. אלו פקדו את ההרצאות המגוונות. בחדר מוזיקה סיפרה ד"ר תמר מאיר על הקשר בין הארי פוטר למדרשי חז"ל דרך סיפורי 'עוף החול' (הפניקס) שמוזכר אף הוא בתלמוד. חוני המעגל שהואשם בכישוף ע"י רבי שמעון בן שטח "שהתפרס בזה שהוא תלה 80 מכשפות באשקלון".
הרב ד"ר משה רט שכתב ספר בנושא ('פנטזיהדות') מציג עמדה ספקנית כלפי אלו שמעלים ספק לגבי אמיתות הסיפורים של השדים והרוחות "מי אמר שאלו 'שטויות' אולי מי שיחיה באותם מקומות ויחווה את אותם דברים יתחיל לחשוב אחרת".
ד״ר עידו חברוני, חוקר ספרות חז״ל ומרצה לספרות קלאסית, פנטסיה, והגות פסיכואנליטית במרכז האקדמי שלם קיים דיון על 'מפלצות בחז"ל'. בשיחה עמו הוא מצטט את חוקר היהדות פרופ' מיכאל ויינגרד שטוען 'מדוע אין נרניה יהודית? משום שהפנטסיה במהותה זרה לאופייה של המסורת היהודית". משיב ויינגרד".
למרות זאת מסביר ד"ר חברוני "כי זה נכון לומר שישנה רתיעה מעיסוק בנושא והזרם המרכזי היהודי מזוהה כרציונאלי וריאליסטי. אך גם אם המסורת הפנטסטית היא מדבר, יש בה נאות מדבר לא מעטים כמו המיסטיקה והחסידות. אך לא רק אלו ,שנתפסים כאזוטריים, אפילו ספר היסוד היהודי – התלמוד הבבלי מציע בין דפיו סיפורי פנטזיה. אך אלו הודחקו לאורך הדורות. ואם להשתמש בדימוי פנטסטי, הפנטסיה היהודית עדיין גרה בארון שמתחת למדרגות, מחכה לינשוף".
בכניסה בין אולם בית המדרש למסדרון המוליך לכיתות פגשתי את המאייר אברהם גיא. חוזר בתשובה שאיוריו בנושא סיפורים קבליים פנטסטיים מוצגים בבית הכנסת מתחת לביתו בשכונת פלורנטין והוא אף מפרסם אותם בחוברות קומיקס קבלי יהודי תחת הכותרת 'המעבר' מעשיות וסיפורים מעל הטבע. "עד שחזרתי בתשובה הייתי מחובבי סיפורי פנטזיה ומדע בדיוני. כשחזרתי בתשובה מאוד רציתי לקרוא סיפורים כאלו מבלי לרעות בשדות זרים וגיליתי אותם בקבלה". גיא מראה לי את ספרו "זהו רצף של מעשיות על עולם 'שבע הארצות' שנכתב בספר הזוהר שאולי יזכיר לחלק מאתנו את הספרים של דנטה. הספר מתאר את מסעו של האדם הראשון שגורם מגן עדן והוא מהלך בין אותם 'עולמות' מוזרים שחבויים במעבה האדמה" בארץ 'אדמה' הוא פוגש יצורים שדומים לזומבים. ויש את ארץ 'ארקה' שם הוא פוגש יצורים מתקופתו של קין חלקם בעלי שני ראשים.
באולם הספריה פגשתי את הסופרת והעורכת יהודית קגן שהקימה את פורום 'שעטנז' שמאגד יוצרים שעוסקים בכתיבה של ספרות פנטזיה יהודית "אנחנו מעוניינים לקדם את השילוב הזה שנראה לנו כל כך חשוב ומבטיח ומהווה בשורה לתרבות שלנו".
עד כמה זה יכול לתפוס את הצעירים היום שיש להם ענקי פנטזיה עם אפוסים רחבי יריעה ?
"אני חושבת שהיום ישנו טרנד עולמי שמעודד יוצרים ואנשי רוח להביא את הסיפור האותנטי המקומי שלנו. באפריקה מתחברים לסיפורי שמאניזם, באירופה לתרבויות קדומות ודווקא מהמקום הזה אז מה התרבות שלנו ? איזה סוד אנחנו מביאים ? אז בואו ננסה להתחבר למפלצות הבית שלנו"
נעמה בר שירה סיפרה על ספרה החדש 'מלאכיות עליון – מעיין הנשמות' אותו פרסמה לפני כמה חודשים "הספר שלי משלב בתוכו פנטזיה יהודית, והוא מספר על צעירות שמגלות שהן גלגול של 'מלאכי עליון' וכך הן נשאבות לעולם המסתורי של המלאכים ובדרך הן נלחמות בשדים ויורדות אל מדורי השאול. זוהי מיתולוגיה יהודית אורבנית שמתרחשת בירושלים".