פסטיבל ישראל ה-62 ייפתח ב1.8 באירוע ענק בגן העצמאות בירושלים.

בפסטיבל השנה ישתתפו שמות עולים וכוכבות גדולות מהעולם: גורו הפודקאסטים איירה גלאס; נטע ברזילי; הכוריאוגרפית אליס ריפול מברזיל; יוצרת התיאטרון לולה אריאס והכוריאוגרפית מרינה אוטרו מארגנטינה, יחד עם הקבוצות והאנסמבלים שלהן.

לצד זה ישתתפו וצרים ויוצרות מקומיים שיציגו בבכורה בפסטיבל עבודות מקור ובהם: נטע וינר, קורין קיציס, מארק אליהו, אקו, סמיון אלקסנדרובסקי, מאיה קוסובר וניר גורלי, שי צברי, יענקל'ה רוטבליט, ריטה, אתגר קרת, גלי עטרי, יסמין מועלם, קולקטיב האמנים החיפאי Broken Fingaz, אלי לוזון, איתמר שמשוני, אופיר יודילביץ' ורבים נוספים.

1-11 באוגוסט.

על התוכנית האומנותית והתגבשותה מספרים איתי מאוטנר ומיכל ואעקנין המנהלים האמנותיים: "בשלב מוקדם של העבודה על פסטיבל ישראל 2023 גלגלו רוחות המציאות אל החדר את המושג 'אמנות לחימה'. אחרי שהתגלגל פנימה, החל להשתהות ואז גם לחלחל.  התוכנית האמנותית הלכה והתעצבה כשהוא ברקע, ואנחנו חיפשנו תשובות לשאלות שנוגעות לתפקידה ולמקומה של האמנות במציאות הנוכחית.

איתי מאוטנר ומיכל ואעקנין. קרדיט: יאיר מיוחס

אמנות לחימה. לכאורה, עולם שלם פעור בין שתי המילים שנדמות מנוגדות כל כך אך למעשה הן מקיימות ביניהן קשר קרוב ומרתק. ערכים כמו התבוננות, התמסרות, הקרבה, תרגול והתמרה מקרבות אותן עד מגע. חשיבה פורצת דרך, הקשבה עמוקה ורעיונות לא מקובלים מאפיינים כל אחת, ולבסוף, שתיהן משפיעות על העולם כולו. 

מתוך העדשה הזאת הצלחנו להבחין שהתוכנית שאנחנו אוצרים נאספת אל המרחב הגועש שבין אמנות ולחימה. שהיא גורמת לשתי המילים האלה להשתקף האחת באחרת, להתנגש זו בזו. 

פסטיבל ישראל 2023 מבקש להניח את המילים הללו במרכז, על הבמות, במרחב הציבורי, בדימויים הגרפיים, בטקסטים שנכתבים. להעלות אותן כשאלה, כהצעה, כנקודת קונפליקט. להתבונן בסקרנות בנעשה סביבן. בתחילת אוגוסט יציע לכם הפסטיבל הרפתקאות אמנותיות שבעבורנו הן התשובה הברורה לקריאה של העת הזאת: 'אמנות | לחימה'"

יו"ר העמותה, ענבר אפק: "תהליך העבודה של הצוות האמנותי הציף נושאים מרתקים, העבודות שנאספו מהארץ ומהעולם שרטטו יריעה רחבה שמזמינה לצלול לתוכה ועכשיו מתחילה ההתרגשות לקראת אחד הרגעים הדרמטיים של הפסטיבל – המפגש אתכן ואתכם. בואו לחוות אתנו אמנות כגורם משמעותי, רלוונטי וכמובן – מהנה. נתראה בפסטיבל!"

איל שר, מנכ"ל: "זה למעלה מ-62 שנים שפסטיבל ישראל חי, נושם, משקף, חוגג, לעיתים שורד, את המציאות הישראלית, ואת המסע של כולנו בה. אנחנו קמים בבוקר והולכים לישון באישון לילה עם השאלות, מה, למה, איך.  התכנית האומנותית שלפניכם היא התשובה שאנחנו מציעים.  פשוטה היא לא. רלוונטית, מהנה, שונה, מעוררת מחשבה, זה אנחנו בטוחים שכן.  מוזמנים לדבר אתנו ואחד עם השנייה דרכה!".

בין המופעים:

About Love

מארק אליהו מנגן אהבה עם ריטה, עומר פארוק טקבילק, ולארי חמאתי ושי צברי

תאריך ושעה: 1.8.23, 20:30

מקום: גן העצמאות

מחיר: 180 ש"ח

בערב ט"ו באב, כשהלבנה במילואה והלבבות נפתחים, בגן העצמאות יתנגן קונצרט בינלאומי שמביא את אסיה הקרובה אל ליבה של ירושלים. למופע המיוחד הזה, שמבקש פיוס ונחמה, אספנו מוזיקאים ששמים את הלב על הבמה ומרגשים אותנו במיוחד – פנומן הקמנצ'ה מארק אליהו, שמשמר ומחדש את קסמו של הכלי העתיק הזה, הפך בשנים האחרונות לכוכב בינלאומי עם קהל מעריצים אדוק ברחבי העולם. בערב זה מארק יארח על הבמה את ריטה, הדיווה הענקית של המוזיקה הישראלית, את מאסטר הנשיפה הסוּפי מטורקיה עומר פארוק טקבילק, את הזמרת מרסקת הלבבות ולארי חמאתי והאיש עם הנשמה הכי גדולה באסיה – שי צברי.  החיבורים והמפגשים שהכוכבים ינגנו ישירו על הבמה הם הזמנה להישאב אל פנטזיה להיסחף עם הצלילים. מודרני פוגש קדום, חול מתקרב לקודש, מזרח נושק למערב, ויחד כולם מנגנים פעימה של אהבה.

מארק אליהו. קרדיט: קארלוס יאנז

המופע בשיתוף עיריית ירושלים והקרן לירושלים ובתמיכתן

משולשת

נטע ברזילי, יסמין מועלם ואקו מנענעות את גן העצמאות

תאריך ושעה: 2.8.23, 19:30

מקום: גן העצמאות

מחיר: 180 ש"ח

נטע ברזילי היא הכניסה את הלופר לכל סלון בישראל, קצצה וערבבה להיטי ענק מהעולם, כבשה את פסגת האירוויזיון והפכה לסנסציית פופ בינלאומית. עכשיו היא מגיעה אל הבמה שלנו לפזר עלינו גרוב ממכר.

יסמין מועלם אחד השמות הרותחים של המוזיקה הישראלית ויוצרת ששולטת במצעדים באלגנטיות כובשת.

 אקו אקו המרעננת הרשמית שכובשת את הבמות עם כריזמה חד פעמית , מחסנית של להיטים וסטייל שנראה למרחקים.

התוצאה – ערב שמתפקע מגרוב נשי וקצב ממכר.

 MINEFIELD

יצירה דוקו-תיאטרלית שאוספת אויבים ותיקים לתוך סיפור חדש

תאריך ושעה: 9.8.23, 21:00 | 10.8.23, 20:00 | 11.8.23, 11:00

מקום: סטודיו למשחק ניסן נתיב ירושלים

מחיר: 140 ש"ח

 עבודת הדוקו-תיאטרון המצליחה של היוצרת הארגנטינאית לולה אריאס מפגישה אויבים לשעבר לסיור רב-ערוצי בנבכי הזיכרון שלהם. שלושים שנה אחרי הניצחון הבריטי על צבאות החונטה במלחמת פוקלנד, הזיכרונות והחוויות של מי שלקחו חלק בקרבות עומדים למבחן הזמן, ונקשרים לסיפור מרובד ואנושי.

 המטען הקשה מפורק בעדינות ובחוכמה על הבמה, והופך כמעט לספקטקל. מסכי וידיאו, להקת רוק, הומור ודרמה מתרגמים את המלחמה לחוויה מעוררת מחשבה. שלושים שנה אחרי החיילים של אז הם היום מורה לצרכים מיוחדים, מוביל של להקת מחווה לביטלס, פסיכולוג, עורך דין פלילי, מאבטח ואלוף טריאתלון. הקשר היחיד שמתקיים ביניהם הוא נשיאת העול שהותיר זיכרון המלחמה על הלוחם. למה היא הפכה אותו – לגיבור, לקורבן, למשוגע? אילו סימנים מותירה המלחמה אחרי ששוככים הקרבות?

Fuck Me

 התרחשות פרפורמטיבית המחברת בין נקמה, פנטזיה ושליטה

תאריך ושעה: 3.8.23, 20:30 | 4.8.23, 12:15

מקום: אולם רבקה קראון, תיאטרון ירושלים

מחיר: 140 ש"ח

 אישה אחת, בפינה שקטה של הבמה, מושכת את תשומת לבנו. זו מרינה אוטרו, האמנית, הכוריאוגרפית והרקדנית מאחורי Fuck Me ואחד הקולות החדשים והמסקרנים בעולם המחול. בעקבות פציעה שאילצה אותה לוותר על מרכז הבמה, מרינה מוחלפת בחמישה רקדנים גברים, שהופכים לחומר בידיה. כשהם ממלאים בצייתנות אחר ההוראות שלה, חושפים הרקדנים את סיפור חייה, חלק אחר חלק.

 Fuck Me נע קדימה ואחורה בין סרט תיעודי ובדיוני, ריקוד ופרפורמנס, שליטה ושחרור, הכל עטוף בשנינות והומור נועזים. זהו החלק השלישי בטרילוגיית Remember To Live, שמתכננת אוטרו להמשיך ולפתח עד מותה.

המופע כולל עירום.

סיפורים חצי אפויים על האמא המתה שלי: איירה גלאס ואתגר קרת עושים בית ספר לסטוריטלינג

תאריך ושעה: 10.8.23, 21:00

מקום: בית העם

מחיר: 160 ש"ח

איירה גלאס, הגורו של עולם הפודקאסטים, ואתגר קרת, סופר וכותב בעל שם עולמי, משלבים כשרונות לערב של סיפורים מטלטלים ומצחיקים.

אתגר קרת כתב כמעט על כל נושא שבעולם, על כל דבר בחייו, ונחשב תמיד כמי שכותב פנטזיה. קרת עצמו לא הצליח להבין איך מצא את עצמו במגירה הזו, מפני שאצלו בראש ככה נקראה והתפענחה המציאות.

רק נושא אחד מעולם לא נכנס לסיפורים שלו – אימו. שנים אחרי מותה, כשהוא כבר סופר בעל שם עולמי, ניסה אתגר קרת לכתוב סיפורים עליה, לא הצליח למצוא להם סופים, ולמעשה יצר ערימה גדולה של סיפורים חצי אפויים. במפגש עם איירה גלאס הצליח אתגר לזהות את אימו בתור המעיין הפנטסטי שבבסיס הסיפורים שלו – אשה פנטסטית, שחיה מציאות פנטסטית, וסיפרה סיפורים פנטסטיים לגמרי ואמיתיים לחלוטין. אורנה קרת הייתה זו שהפכה עבור בנה את הלא ייאמן לריאליזם מרתק.

 "עבדתי עם הרבה אוספים של סיפורים במהלך העשורים של תכנית הרדיו שלי" מספר גלאס, "אבל זה אחד המרתקים והמהנים מכולם. לעבוד על האוסף הזה הייתה זכות יוצאת דופן ומשמחת במיוחד. הם יפהפיים, וזה עונג מיוחד להציג אותם לצידו של אתגר"

שלושת המופעים הבאים (יאמא, לאב מי טנדר, טווח קצר) מתקיימים במסגרת אופק, יוזמה של הפסטיבל לעידוד וקידום יוצרים ישראלים. השילוב בתכנית הפסטיבל מעניק לאמנים מקום, כתף אל כתף, עם הפקות ענק של מיטב הכוחות היוצרים מהארץ ומהעולם ופותח אפשרויות לצמיחה בכיוונים רבים.  

אמנות | לחימהמה שלא הולך בכוח הולך ברוח

תאריך ומקום: 3.8.23, 19:00-23:00, רחבת תיאטרון ירושלים | 9-10.8.23, 19:00-23:00, רחבת קמפוס ירושלים לאמנויות

מחיר: כניסה חופשית

בטרם למדנו לכתוב, למדנו להילחם. האנושות, ברחבי הגלובוס כולו, פיתחה תורות לחימה שונות ומורכבות שבבסיסן דומות זו לזו דמיון עמוק – הן מחייבות התמסרות והקרבה, הן תובעות מחשבה ודיוק, הן רוחשות כבוד לצד שמנגד, הן משלבות תרגול של הרוח ולא רק של הגוף, ואולי החשוב מכול – הן יוצרות התמרה. הפורענות האנושית מרוסנת ומנותבת מחדש. האנרגיה של היריב מפורקת ומשנה כיוון. התנועה הזרה הופכת לטבע שני.

 הרעיון הזה, שמוצא ביטוי רחב בפסטיבל השנה ומעניק לו את המסגרת האוצרותית, הוביל אותנו להביט מקרוב על האמנויות האלה. מתוך הדוג'ואים ואולמות התרגול שברחבי הארץ אספנו לוחמות ולוחמים מכל הגילים, הקבוצות, השיטות והאמונות, והצבנו אותם בזירה אחת. מחוץ לקונטקסט הקבוע, מול תיאטרון ירושלים או במתחם המשכן של בתי הספר לאמנויות במנורה, התרגול של הקבוצות האלה מעלה הצעה חדשה לדיון ציבורי ורלוונטי – האם אמנות היא תורת לחימה? איך תרגול של אמנות לחימה יכול להרבות שלום? איך נוכל להתמיר את האנרגיה שלנו למקומות החשובים באמת?

עיר מפעל

הג'אנק של האחד הוא האוצר של כולנו

 תאריך ושעה: 4-11.8.23 | הכניסה כל חצי שעה לאורך שעות היום, בהרשמה מראש

מקום: הגלריה החדשה, סדנאות האמנים טדי

מחיר: 10 ש"ח

לכל אחת ואחד מאיתנו היה בילדות הצעצוע האייקוני ההוא. הצעצוע שאיתו הצטלמנו והלכנו לישון, זה שהיה החבר הכי טוב שלנו לאורך ימים, חודשים ואפילו שנים עד שנעלם לבלי שוב אל גן העדן לצעצועים. פרויקט "עיר מפעל" מציל את הצעצועים האבודים מכליה. הוא מעניק להם גלגול חיים נוסף, ומשיב אותם אל הילדים שאנחנו היום.

איתמר שמשוני וצוותו חורשים את העיר באוטו זאזא, ואוספים צעצועים ישנים ומתנדבים רעננים מכל השכונות ברחבי העיר כדי להקים יחד מפעל של ממש – מפעל שהופך צעצועים ישנים לעבודות אמנות חדשות. אתם, ילדים בכל הגילים, מוזמנים לבקר בו, לעבור בין שלבי הייצור, להשתתף ביצירה, להוסיף השראה, להצטרף לריפוי.

ב"עיר מפעל" מתחברים שיתוף פעולה קהילתי, מחשבה אקולוגית, טונות של יצירתיות ורצון אמיתי להפוך צרכנות למיחזוריות כדי לפתוח פתח קטן שדרכו תוכל לחלחל מחשבה חדשה.

המפעל יהיה פתוח למבקרים בני כל הגילים לאורך כל ימי הפסטיבל בגלריה החדשה, סדנאות האמנים טדי. התהליך כולו נאצר גם לתוך תערוכה של וידאו וצילומים, שתמתין לכם בג'ינוגלי, מרכז לאמנות חזותית.

פרויקט של המחלקה לאמנות חזותית בעיריית ירושלים בשיתוף הקרן לירושלים , באירוח פסטיבל ישראל

לתכנית המלאה ולרכישת כרטיסים: www.israel-festival.org

תגובות

להשאיר תגובה