השחקן פיני נויבירט (בן 69) לקה בילדותו בנגיף הפוליו והפך למשותק הוא מתנייד בכסא גלגלים. ב- 1 לדצמבר במסגרת פסטיבל אורות חנוכה הוא עולה לבמה כשחקן באירוע מחווה לחייו עם סיפורים קצרצרים, יומני קריאה וטקסים פרי עטו. הוא שחקן כבר 12 שנה בקבוצת התיאטרון של תאטרון פסיק בשילוב המרכז לחיים עצמאיים. בעבר היה פעיל למען זכויות אנשים עם מגבלות וממקימי העמותה "נכים עכשיו".
נפגעתי בילדות מנגיף הפוליו, בישראל קראו לזה שיתוק-ילדים. השרירים בידיים וברגליים נפגעו ומאז אני מתנייד על כסא-גלגלים. כילד גדלתי במוסד לילדים נכים. סיימתי תיכון ואח"כ עבדתי במשרד-ממשלתי במשך שנים. היום אני בפנסיה. אני גר בשכונת גילה, בירושלים. האתגר שלי הוא לשמור על הקיים. כלומר, לנהל את חיי היומיום של הבית: סידורים, תשלומים, קניות, לפגוש חברים, לצאת לטיולים ועוד, כדי שהכול ימשיך כמו שהוא, בלי הפתעות.
לפני 20 שנה בערך, קבוצה של חברים, אשר נכללתי בה, הקימה עמותה בשם "נכים עכשיו" שייסדה אח"כ את "המרכז לחיים עצמאיים". המקום שמנוהל ע"י אנשים נכים למען אנשים נכים. 'המרכז' עסק בנושאי נגישות, תעסוקה, התמצאות ובניית חוקים ותקנות בעירייה ובכנסת הקשורים באנשים עם מגבלות.
לפני כ- 10 שנים הוזמנתי להשתתף בקבוצת התיאטרון שהוקמה 'במרכז לחיים עצמאיים', אפילו אני הופתעתי מתשובתי להזמנה: "מה שיהיה, יהיה" מלמלתי, והצטרפתי למסע. זה מילא את נפשי שמחה ואושר, אני לא שחקן מקצועי אבל אני נהנה לעבוד על בניית הצגה שעולה על במה מול קהל.
בהחלט לא יכולתי לדמיין את עצמי עולה לקדמת הבמה ונוטל חלק משמעותי בהצגה.
פעם בשבוע אנחנו נפגשים, מתכנסים מרחבי ירושלים והאזור. כולנו מגיעים בהתמדה ובמסירות. זה מאפשר לנו לצאת מטרדות היומיום ולהתרכז במשהו אחר מרגש יותר. וגם אנחנו פשוט ממש אוהבים ליצור ולשחק על במה. זה נותן לנו כוח. אנחנו הופכים להיות שחקנים: משננים טקסטים, מפענחים את הדמות ומשחקים אותה על הבמה. ואז אנחנו עולים לשעה ורבע של הופעה מרגשת.
הסיפור שלנו הוא סיפורה של החברה הישראלית. היכולת שלנו להופיע על הבמה בפני קהל, להתמסר לדמויות ולגרום לצופים לשכוח את המגבלות שלנו, מאפשרת לאנשים לראות אותנו באור שונה שגובר על הדעות הקדומות מעבר לאנשים מוגבלים בניוון שרירים, שיתוק מוחין, לקות ראייה ועוד. כשאני נמצא ברחוב וניגש אלי אדם שאני לא מכיר ומספר לי שריגשתי אותו באחת ההצגות שלנו, אני יודע שאני נמצא במקום הנכון.
כחלק מהפרויקט של 'תיאטרון פסיק', אנחנו מופיעים בפני בני נוער ולאחר ההצגה מקיימים עימם שיחה. בהתחלה הם נבוכים ונמנעים מלשאול אותנו ישירות איך אנו חיים עם הנכות, עם עיוורון, עם מגבלה בתנועה. אנחנו מדברים בפתיחות ומספרים על היכולות שלנו והדרכים המתוחכמות שעזרו לנו לבנות את עצמנו: להקים משפחות, לבנות קריירה, להוביל ארגונים ולהשפיע על מקבלי ההחלטות של המדינה, בעירייה ובכנסת.
אנחנו משתפים אותם בפחדים שלנו, בשאיפות ובתשוקות וכך עוזרים להם לראות את הדמיון בינינו ולא את השוני בינינו. לאט לאט הם מתגברים על המבוכה, ונפתחים אלינו.
ביום ד' 1/12 בשעה 20:30 יתקיים בבית מזי"א ירושלים אירוע מחווה לפיני נויבירט. האירוע משלב קטעי תיאטרון, מחול ושירים מפרי עטו של פיני. בערב ישתתפו זמרים, רקדנים ונגנים מקצועיים. הארוע יתקיים במסגרת פסטיבל אורות חנוכה, פסטיבל תיאטרון חדשני שמעלה הצגות בפני אלפי ילדים בעלי צרכים מיוחדים (ילדים בסיכון, נפגעי נפש, עם מוגבלות פיזית, על הספקטרום האוטיסטי). פרויקט "אורות חנוכה" של תיאטרון פסיק נותן מענה על צורך זה ומציע חלופה איכותית עבור כ-5,000 ילדים עם מוגבלויות, ילדים בסיכון, ילדי השכונות, אנשים וילדים בעלי נכויות. מתאפשר להם, במחיר סימלי (10 ₪), ליהנות מחוויה בלתי נשכחת כמו כל הילדים. חשיבות הפרויקט טמונה בעובדה שזה מאפשר לילדים מאוכלוסיות מיוחדות את התחושה שהקהילה רואה אותם, מכילה אותם ופועלת למענם. תרומת הפרויקט למשתתפים הינה חוויה תרבותית-קהילתית המשלבת מתנדבים מהקהילה, ילדי השכונות ועוד. בנוסף – מקיימות הצגות של שחקנים עם מוגבלויות בפני תלמידים וחיילים – לשינוי דעות קדומות וקבלת האחר והשונה.