תכירו את בתי הכנסת שהם מאסט בכל סיור שאתם עורכים בעיר, כתבה ראשונה בסדרה
העיר ירושלים כבירת ישראל באלפי השנים האחרונות, צברה אוסף תרבותי עשיר, ומהווה אבן שואבת ליהודים מכל העולם שמגיעים כדי לבקר בעיר ולטעום מהעבר היהודי שפיעם בעיר בשנים עברו. בירושלים קיימים מאות בתי כנסת עתיקים, כאשר חלקם עברו חידוש ופעילים עד היום כבתי תפילה ולימוד, וחלקם השני משמשים כאתרי תיירות ומורשת. אספנו לכם כמה בתי כנסת שחובה לבקר בהם במהלך סיור בירושלים.
'החורבה' – בית הכנסת החורבה, או בשמו הנוסף, חורבת רבי יהודה החסיד, הוא אחד מבתי הכנסת היפים יותר בירושלים. בית הכנסת היה מקום מרכזי בחייהם של תושבי הרובע היהודי בירושלים בתקופת מלחמת העולם השנייה, ונהרס כליל על-ידי חיילי הלגיון הירדני במהלך הקרב על הרובע במלחמת השחרור, כך שבמשך שנים עמדו חורבותיו כאשר רק קשת אחת מהקשתות הרבות שעיטרו את גג המבנה עמדה על תילה.
בתחילת שנות האלפיים החלו עבודות שחזור המבנה, ובתחילת שנת 2010 נפתח בית הכנסת מחדש, ובמקום מתקיימות תפילות קבועות והוא פתוח למבקרים. משהו שלא הרבה יודעים על החורבה: בשנות מלחמת העולם השנייה, אנשי האצ"ל התכוננו לקראת פלישה גרמנית לארץ ישראל, ובנו סליק תחמושת מתחת לארון הקודש של בית הכנסת. הסליק התגלה במהלך עבודות השחזור, וניתן לבקר במקום בתיאום מראש.
בית כנסת נוסף, בסגנון יותר קלאסי, הוא בית הכנסת הגדול ברחוב המלך ג'ורג', שמעוצב בסגנון ישראלי קלאסי, תוך כדי שימור הנגיעה העיצובית של ירושלים. המבנה הוקם בשנות ה-60 ומאז משמש כבית תפילה, ומשכן לאירועים ממלכתיים רבים. עיצוב המבנה משלב אבן ירושלמית, אריחי שיש, עץ ועיטורי ויטראז', שהמפורסם בהם הוא עיטור אבות האומה, אברהם ויצחק, שנמצא מעל ארון הקודש.
מומלץ להגיע למקום בשבתות וחגים, אז ניתן לשמוע את התפילות מפי חזן בית הכנסת, שמלווה עם מקהלה, מעמד שמחזיר אותנו לאירופה של המאה הקודמת. למבקרים ביום חול, נמצא באולם הכניסה לבית הכנסת אוסף מזוזות מעוטרות מהגדולים בעולם. לחובבי אמנות זהו ביקור חובה. אם אתם מגיעים בקבוצה, כדאי לתאם סיור מודרך מראש.
הציבור הישראלי שומע רבות על 'המקובלים', לרוב בהקשר פחות חיובי, וביקור בירושלים זו הזדמנות להכיר צד אחר של אנשי רוח שמלווים את העם היהודי לאורך ההיסטוריה. ישיבת המקובלים בית אל, שנמצאת בעיר העתיקה, היא ישיבה שקיימת ופעילה בימים אלו, ועמדו בראשה במשך השנים ענקי רוח וחכמי תורת הקבלה שחיו בירושלים. המבנה העתיק קיים עד היום כמעט בשלמותו, למעט חלקים מהקיר החיצוני שהוחלפו ועבודות תחזוקה שהתבצעו במשך השנים. מעניין לראות את דלת הכניסה המרשימה, עם תבליט של העיר ירושלים והפסוק "ותחזינה עינינו בשובך לציון ברחמים". אין ספק שמדובר באבן דרך עתיקה שחובה לעצור ולבקר בה במהלך טיול בירושלים.