לשבת בסוכה בת שלוש מאות שנה

במסגרת מיזם חצרות בירושלים שיתקיים בין 18-21 לאוקטובר , תוצג במוזיאון יהדות איטליה תערוכת החצר היהודית הוונציאנית שנחשבה לגטו הראשון בעולם . הסוכה נבנתה מלוחות עץ מהמאה ה-18 ועליהם מצוירות סצנות מקראיות

"כנראה שעדיין לא כולם שכחו את הגטו. עשרות גופי תרבות, מציינים את המאורע ולוקחים חלק בפעילות" כך אומר מנכ"ל מוזיאון יהדות איטליה בהתייחסותו למיזם שיתקיים בחול המועד סוכות. הגטו הוונציאני בפרט והגטאות היהודיים בכלל, הפכו למושג מורכב ולרוב בעל משמעות קשה בהיסטוריה היהודית. יחד עם זאת ולצד הקשיים, הם יצרו פריחה תרבותית אמנותית וזהותית בקרב תושביה. כאמור תוצג תערוכת "החצר היהודית של וונציה" המציגה את התרבות, שהחלה להתפתח לפני 500 שנה בקרב יהודי וונציה, שנדרשו להעתיק את מגוריהם לגטו. התערוכה מעבירה את המבקר מנופיה האידיליים של וונציה אל החצר היהודית (הגטו) ובמרכזה סוכה בת כשלוש מאות שנה, הלאה אל הבית היהודי הוונציאני ואל בית הכנסת – הוא קודש הקודשים של הקהילה. המיזם הינו שיתוף פעולה של המוזיאון ביחד עם חברת עדן, הרשות, לפיתוח ירושלים, העיריה והמשרד לענייני ירושלים.

כעשרים מוסדות תרבות ואמנות בירושלים המשתתפים במיזם החליטו לנתק את החצר מהקשרה ההיסטורי הוונציאני ובוחנים את ההתרחשות אשר מגדירה את זהות ה"חצר" שלהם: האם החצר השפיעה על זהותם של האנשים, או שהאנשים יצרו את זהותה של החצר? למעשה, מרכזיותה של החצר הפכה אותה למגדירת הזהות של היושבים בה ובסביבתה, מכורח או מרצון. במהלך ימי הפסטיבל הקהל מוזמן להתארח בחצרות השונות ולחוש את אופיין הייחודי.

בין המוסדות שייקחו חלק במיזם: המוזיאון לאמנות האסלאם שיקיים פעילויות השאובות מתרבות הפנאי והבילויים שהיו נהוגות בארצות האסלאם: שח-מט, שש-בש, משחק הזיכרון סנט – משחק מצרי קדום ועוד. מוזיאון טרה-סנטה בעיר העתיקה יציג את החצר הפרנציסקנית וחלקים שאינם מוכרים בין כותלי המנזר, במוזיאון ארצות המקרא ישחזרו את ההתרחשות התוססת בחצר העיר מתקופת דוד המלך, מוזיאון היכל שלמה יציג את החצר הנשית, מוזיאון חצר הישוב הישן יציג את החצר הירושלמית של פעם, בקפה "תמול שלשום" תתקיים קריאה ספרותית בחצר ועוד.

המוסדות השונים יארחו זמרים, אמנים ואנשי רוח

דר' אנדראינה קונטסה אוצרת תערוכת "החצר היהודית של ונציה" במוזיאון יהדות איטליה, אומרת על הסוכה בת כשלוש מאות שנה מוונציה, ששימשה ככל הנראה, כסוכה קהילתית בגטו. "מדובר למעשה ארבע לוחות עץ מהמאה ה-18 שלא ידוע לנו כיצד שרדו את כל השנים. היא נתרמה בשנות השמונים ע"י משפחת לוי-סולם הוונציאנית למוזיאון יהדות איטליה ועברה תהלכי שימור. על לוחות העץ של הסוכה מצוירים סצנות מקראיות מספר שמות, הנצפות כמו מתוך חלון: משה מכה בסלע, ליקוט המן, מתן תורה וחציית ים סוף, המוצג כלגונה בסגנון ונציאנית". פרט לסוכה יוצגו במוזיאון מוצרי טקסטיל ודפוס ואוצרות מונציה וכמובן בית הכנסת "קונליאנו ונטו", שהועתק בשלמותו ומתפקד באופן פעיל במוזיאון יהדות איטליה עד ימנו.

גלעד לביאן, מנהל מוזיאון יהדות איטליה: "כנראה שלא כולם שכחו את הגטו. מסתבר שעשרות גופי תרבות, מציינים את המאורע בשל חשיבותו. התערוכה מציגה מציאות חדשה אשר נוצרה באחד האירועים ההיסטוריים המהותיים ביותר שפקד את העם היהודי בתפוצות במהלך האלף הקודם. המיזם יחד עם שלל המוסדות בירושלים אשר "הכניסו" את החצר אליהם ונתנו לו אינטרפרטציה מקומית, מאפשרת לעיר ירושלים לציין את האירוע ההיסטורי אשר התחולל בוונציה כאן בכל חלקי ירושלים".

לפירוט הפעילויות בחצרות ירושלים: hatserotfestivalco.il.www. כניסה 10-25 ₪.

במהלך סוכות: יום ג', ד' 10:00 – 17:00,יום ה' 12:00 – 19:00.

במהלך השנה:

ראשון10:30 – 16:30

שני סגור.

שלישי10:30 – 16:30

רביעי10:30 – 16:30

חמישי12:00 – 19:00

שישי10:00 – 13:00

שבת סגור

רח' הלל 35, ירושלים

תגובות

להשאיר תגובה