כך הפך קואפרטיב "בשותף" הירושלמי, שנה בלבד לאחר הקמתו, לסיפור הצלחה ארצי
קואופרטיב "בשותף" הוא קואופרטיב צרכנות ירושלמי שהוקם בשנת 2012. הוא הוקם כמיזם קטן בהשפעת המחאה החברתית, והיום הוא הקואופרטיב הגדול ביותר בארץ אשר מונה כשלוש מאות חברות וחברים המפעילים יחד חנות למוצרי מזון ובית כבעלים וצרכנים בו בזמן. בקרוב יחגגו שנה לפתיחת החנות שלהם, עם שאיפות התרחבות.
"ב-2012 התארגנו קבוצה של חברים שלמדו יחד באוניברסיטה העברית והחלטנו להקים את הקואופרטיב", מספר בן בורנשטיין, אחד מאנשי הקואופרטיב. "משמעות הדבר היא שהחלטנו להקים חנות, מכלות, שכל החברים בו הם הבעלים וגם הצרכנים. כולנו באנו ממקום של ערכים, צרכנות נבונה ומעורבות קהילתית". בתחילה, בית הספר הניסויי בירושלים אירח אותם בהתנדבות והם היו פתוחים לספר שעות בודדות בשבוע. "במרץ 2015 הצלחנו להתרחב ולפתוח חנות בבניין "כלל" שפועלת במשך כל השבוע, כאשר כל אחד מחברי הקואופרטיב תרם את מקצועו, בין אם זו אדריכלות ובין אם זה ידע בבנייה פיזית, וכך הקמנו את החנות עצמה".
על מנת להיות שותף בקואופרטיב, יש לשלם דמי חברות חד פעמיים על סך שלוש מאות שקלים אשר מקבלים בחזרה במידה ועוזבים. החברות מקנה את הזכות קודם כל לקנות בקואופרטיב, אבל גם להשתתף בהצבעות ובהתנהלות השוטפת של המקום. "מלבד דמי החבר החברים מתחייבים למשמרת של שלוש שעות פעם בחודש, כלומר עבודה של ממש בחנות, ואנחנו מקפידים על זה מאוד כי זה עצם החברות בקהילה", אומר בורנשטיין. "לא כולם מצליחים להגיע לעיתים קרובות אבל לפחות בצורה הזאת שומרים על הקשרים. בהתחלה יש חשש מזה אבל בסוף כל מי שמגיע מגלה שזה מאוד נחמד: בילוי של כמה שעות עם חברים באווירה טובה". היום, עם שלוש מאות חברים, קואופרטיב "בשותף" נחשב כאמור לקואופרטיב השיתופי הגדול ביותר בארץ.
"חשוב לנו שהקואופרטיב לא יהיה רק סופר אלא גם מקום קהילתי עם ערכים", אומר בורנשטיין. "אנחנו מקיימים אירועים קהילתיים ואנחנו בוחרים ממי לקנות לא רק לפי המחיר אלא גם לפי זכויות העובדים שהעובדים מקבלים, ואם יש מקום שלא מעניק זכויות עובדים אנחנו פשוט לא נקנה ממנו". הקואופרטיב גם מבטיחים שקיפות מלאה. "אין אצלנו מבצעים כי אנחנו לא מנסים לדחוף מוצרים מהדלת האחורית. יש מחיר קבוע מהיצרן, אנחנו מוסיפים לו מע"מ ועוד אחוז קבוע שאנו מוסיפים לכל מוצר, ובסופו של דבר המוצרים שלנו זולים בממוצע בחמישה אחוזים מסופרים אחרים בירושלים".
את הקואופרטיב התחילו החברים להריץ מפה לאוזן, והיום הם מתכננים את השלב הבא. "בהתחלה הצטרפו בעיקר בני משפחה וחברים מהאוניברסיטה העברית אבל תמיד היה חשוב לנו לצאת מהנישה הזאת של סטודנטים בלבד, להיות כוח אמיתי בעיר ולפנות לכל המגזרים", הוא אומר. "אנחנו מאמינים שלאט לאט זה מתחיל לחלחל. היה חשוב לנו למשל לבדוק מה זוגות צעירים בעיר צריכים והרצנו סקר שאחריו הוספנו מזון לתינוקות, חיתולים, ועוד. כבר עכשיו רואים את התוצאות כי פתאום יש במשמרות תינוקות קצרים. אפילו זכינו לעשות פעילות לילדים בסוכות". במקביל מתכננים החברים לפתוח עוד שני סניפים בירושלים. "אנחנו רוצים לפתוח סניף ברחביה ואחד נוסף בקריית יובל כשהמטרה היא כמובן לגייס את תושבי השכונות לפתוח אותם", אומר בורנשטיין. "בגלל שאנחנו מקפידים על אירועים שכונתיים וקהילתיים מלבד הפעילות השוטפת של הסופר, אנחנו אמנם תמיד שמחים לקבל אנשים מכל רחבי ירושלים אבל אנחנו נשמח אם גם בשכונות יהיה את אותו המודל".
עמוד הפייסבוק של הקואפרטיב: https://www.facebook.com/Beshutaf.Jeru