קסם העוד

מופעי מחווה  לדיווה אום כולת'ום  ולגדולת הזמרות המרוקאיות זוהרה אלפסיה. שלומי שבן ושלמה גרוניך ואחרים בהפקה מיוחדת של מזמורי תהילים ועוד קלאסיקות, אמנים בינלאומיים וישראלים יקחו חלק בפסטיבל העוד ה-17 שיתקיים החודש בירושלים

"העוד הוא בעצם האב הקדמון של הגיטרה ושל כל כלי הפריטה. כלי עתיק בחמישה מיתרים שיש בו קסם בצליל באווירה, בהתרגשות שהוא מייצר. הוא יכול להיות מיוחס למוזיקה ערבית קלאסית או לרוק שעושה ברי סחרוף שמנגן עם עוד. זה כלי שיש בו גם הרבה אלתור, ולדעתי גם הרבה בו יופי וחזות מרהיבה", כך מגדיר אפי בניה מנכ"ל בית הקונפדרציה והמנהל האמנותי של פסטיבל העוד ה-17, את קסמו של הכלי המיוחד שחוצה תרבויות ומשלב בין מזרח ומערב.

הפסטיבל, גולת הכותרת של הפעילות השנתית של בית הקונפדרציה, יתקיים השנה בתאריכים 17 בנובמבר עד ה- 12 בדצמבר באולמות תיאטרון ירושלים, בית שמואל, הצוללת הצהובה, בית מזי"א ובית הקונפדרציה.

בניה מציין כי  הפסטיבל החל כמחווה צנועה בבית הקונפידרציה ל'שלושת הגדולים' של המוזיקה הערבית: אום כולתום, לילה מורד וחורוז. כל הכרטיסים אזלו אחרי שבוע , "וזה מאוד עודד אותי לעסוק בהשפעות של המוזיקה הערבית עלינו, על המוזיקה הישראלית והאזור שלנו וגם אזורים תרבותיים נוספים וככה נולד הפסטיבל. אנחנו נותנים במה לתרבויות מוזיקה שלא נשמעות מספיק". הפסטיבל יינעל במופע חגיגי וראשון בארץ של המלחין היווני הגדול סטאברוס קסרחקוס (רשימת המופעים המלאה בסוף הכתבה).

מעניין גם החיבור בין כלי העוד לעיר ירושלים. "המשוררים הערבים העתיקים הגדירו את הכלי ככלי של פילוסופים וזו הגדרה מעניינת, זה כלי רוחני שמחבר אותך לעולם דתי ורוחני", אומר בניה, "ירושלים היא עיר של שלושת הדתות אז זה משותף בצלילים שלו לכל התרבויות האלה. זה כלי שהיום משתף פעולה עם התרבות המערבית, עם ג'ז, בלוז, מוזיקה קלאסית מערבית ופיוז'ן, זה כלי שבאמת חוצה תרבויות וגבולות וככה אנחנו מביאים אותו לפסטיבל".

איך התגובות ?

"ראינו כמה הקהל מתרגל ומחובר לזה. עוד הוא כלי נגינה חשוב ביותר במוזיקה הערבית והוא סימבולי, חוצה גבולות . אנחנו לא מביאים רק מוזיקה של נגני עוד ושל האזור שלנו אלא גם מצפון הודו, מרכז אסיה, תורכיה ויוון כשמה שמשולב לכל התרבויות האלו זה שיש להן השפעה של מוזיקה ערבית מוסלמית. התחלנו מפסטיבל של 400 איש לכזה שממלא אולמות של 1,000 איש וסך הכל מביא 8,000 מבקרים מכל הארץ. הפניה היא לקהל צעיר, מבוגר, חילוניים דתיים ומסורתיים, גם קהל ערבי ישראלי או אנגלו סכסי, בעצם לכל התרבויות".

השנה בפסטיבל מושם  דגש רב על הבאת אמנים בינלאומיים שנחשבים מאסטרים בתחומם ועל מופעי פתיחה של  יוצרים ישראלים שיתנו פרשנות לטקסטים קדומים. הפסטיבל ייפתח עם "תהילים" הפקה המציגה התמודדות רוחנית-יצירתית עם מזמורי תהילים על ידי נבחרת האמנים : דניאל זמיר, שם טוב לוי, שלומי שבן ושלמה גרוניך. אנסמבל זה, שהתכנס במיוחד עבור הפסטיבל, יבצע יצירות סולו ויצירות קבוצתיות, המבטאות באופן ייחודי את האישיות המוזיקלית של כל אחד מחבריו.

 

פירוט המופעים בפסטיבל :

"תהילים" – מופע פתיחה

דניאל זמיר, שם טוב לוי, שלומי שבן ושלמה גרוניך מלחינים ממזמורי ספר תהילים. יום ה', 17.11.16, 21:00, אולם הנרי קראון, תיאטרון ירושלים

הפקה מיוחדת של פסטיבל העוד, המציגה לראשונה התמודדות רוחנית-יצירתית עם מזמורי ספר תהילים על ידי נבחרת אמנים איכותית – דניאל זמיר, שם טוב לוי, שלומי שבן ושלמה גרוניך. האמנים מציגים לחנים מקוריים למזמורים הנצחיים, המבטאים באופן ייחודי את האישיות המוזיקלית של כל אחד מהם. במופע יבצעו האמנים יצירות סולו ויצירות קבוצתיות, כולן נארגות לעלילה מוזיקלית אחת  שבמרכזה סיפור חייו של דוד המלך, לו מיוחסת כתיבת תהילים.
מחיר כרטיס: 140 שקלים.

קלאסיקות עממיות פרסיות: מורין נהדר מציגה את אלבומה החדש "פרח החיטה". מוצ"ש, 19.11.16, 21:00,  בית שמואל

הזמרת, היוצרת והפייטנית משיקה בהופעת בכורה חגיגית את אלבומה החדש הכולל עיבודים חדשים ורבי דמיון לקלאסיקות עממיות-פרסיות.

מחיר כרטיס: 100 שקלים.

מאחורי הצלילים: נסים דקואר מציג יצירות מקוריות

יום א', 20.11.16, 19:30, בית מזי"א

נגן העוד והכינור נסים דקואר  שהלחין עבור הזמרת-יוצרת אמל מורקוס, היה חבר בהרכבים בוסתן אברהם וטריו זיריאב ועומד בראש תזמורת תרשיחא למוזיקה ערבית – מציג בהופעת בכורה יצירות מקוריות, השואבות את השראתן מעושרה האינסופי של המוזיקה הערבית הקלאסית.

מחיר כרטיס: 80 שקלים.

אדמה/ MAMALAND: הזמרת קמילה וטריו המאסטרים הגדולים מאזרביג׳אן- האחים מנסורוב וקמראן קרימוב (ישראל/אזרביג'אן)

יום א' 20.11.16, 22:00, צוללת צהובה

מופע של המוזיקאית-יוצרת קמילה, בת לשושלת מוזיקאים ידועה מאזרביג'אן. המופע מציג את אלבומה החדש 'אדמה", שהוקלט באזרביג'אן בשיתוף עם האחים מנסורוב וקמראן קרימוב  מאסטרים אזריים נודעים, המתמחים בכלים המסורתיים טאר, קמנצ'ה ונגרה. תהליך היצירה תיעד את חיפוש השורשים של קמילה והקשר העמוק שלה לתרבויות המוזיקליות העתיקה של אזרביג'אן ולזו המתחדשת של ישראל. ההופעה בפסטיבל העוד תהיה הפעם הראשונה בה המוזיקאים משתי הארצות ייפגשו מחדש על הבמה.

מחיר כרטיס: 100 ₪.

סולוטרוניק: סמאדג' ונועה וקס בעיבודי אלקטרוניקה עכשווית ליצירות המאסטרים הגדולים במוזיקה הערבית (צרפת/ישראל)
יום ב', 21.11.16, 19:30 בית הקונפדרציה

המוזיקאי הצרפתי-יהודי ז'אן פייר סמאדג' ואמנית כלי ההקשה הישראלית נועה וקס משתפים פעולה במופע פורץ גבולות המשלב עוד, מוזיקה אלקטרונית ומגוון של כלי הקשה. סמאדג' מדלג בחופשיות בין סגנונות וז'אנרים – ממוזיקה ברזילאית ומזרח-תיכונית, פאנק ומוזיקת נשמה ועד פולק. במופע יבצעו סמאדג' ווקס את פרשנותם ליצירות של המאסטרים הגדולים במוזיקה הערבית בעיבוד אלקטרוני מפתיע.

מחיר כרטיס: 80 ₪.

אביאדי: נטע אלקיים במחווה לדיווה המרוקאית זוהרה אלפסיה

יום ב', 21.11.16, 22:00, צוללת צהובה

נטע אלקיים ולהקתה במופע מיוחד המוקדש לזמרת זוהרה אלפסיה, הדיווה הגדולה ביותר שיצאה מקרב יהודי מרוקו. אלפסיה היתה האישה הראשונה במרוקו שהקליטה אלבום מוזיקלי. שיריה הפופולריים הושמעו בתחנות הרדיו של מרוקו ואלג’יריה ואף מלך מרוקו, מוחמד החמישי, התרשם מאוד מכישרונה והזמין אותה לשיר בחצרו. אלפסיה הוציאה כ-17 אלבומים לפני עלייתה לארץ ב-1962.

מחיר כרטיס: 100 ₪.

יסאר/ Yasar: נגן העוד סמיר מח'ול ביצירות חדשות
יום ג', 22.11.16, 19:00, בית הקונפדרציה

מופע חדש של המלחין, הזמר ואמן העוד סמיר מח'ול, שפיתח בשנים האחרונות סגנון וטכניקת נגינה חדשה וייחודית בעוד ביד שמאל מבלי להפוך את כיוון המיתרים. שמה של טכניקה זו – יסאר, שמאל בערבית, העניק את ההשראה לשם המופע. יצירותיו של מח'ול מושפעות מג'אז, ממוזיקה ערבית קלאסית, מוזיקה אנדלוסית וטורקית ומוזיקה ביזנטית כנסייתית. מח'ול משלב במופע יצירות אינסטרומנטליות, אימפרוביזציות בסולמות מסורתיים של המוזיקה הערבית –  מקאמים שונים – וזמרה ערבית.

מחיר כרטיס: 80 ₪.

ענק המוזיקה ההודית: מאסטר הסיטאר אוסטד שוג׳את חוסיין חאן

יום ג', 22.11.16, 21:00, רבקה קראון, תיאטרון ירושלים

מאסטר הסיטאר אוסטד שוג׳את חוסיין חאן, מגדולי המוזיקאים ההודים, יציג מבחר יצירות מהמוזיקה הקלאסית ההודית ושירת קוואלי של הזרם הסופי ההודי. שוג׳את  חאן הוא בן הדור השביעי של שושלת נגני סיטאר מהידועים בהודו, בנו של מאסטר הסיטאר האגדי אוסטד וילאייאט חאן, מי ששינה וחידש את טכניקת הנגינה בסיטאר כך שתוכל לדמות את הקול האנושי. הוא ילווה על ידי שניים מנגני תופי הטבלה הידועים ביותר כיום, עמית צ׳אובהי וסאפאן אנג׳אריה.

מחיר כרטיס: 140 ₪.

אהבה היא הדת שלי: אנסמבל עומר פארוק טקבילק  (טורקיה/ארה"ב)

זמרת אורחת: יסמין לוי (ישראל)

יום ד', 23.11.16, 21:00, אולם שרובר, תיאטרון ירושלים

עומר פארוק טקבילק הוא אורח אהוב בפסטיבל העוד עוד משנותיו הראשונות של הפסטיבל. במופע תתארח הזמרת יסמין לוי.

מחיר כרטיס: 180 ₪.

שיאי הקלאסיקה של אום כולתום

וירטואוז העוד פרופ' תייסיר אליאס, בליווי הזמרת ויולט סלאמה, חולקים כבוד לאום כולתום

יום ה', 24.11.16, 21:00, אולם שרובר, תיאטרון ירושלים

אום כולתום נחשבת לזמרת המפורסמת והמוערכת ביותר בעולם הערבי במאה העשרים, עד כדי כך שהפכה לאגדה עוד בחייה ושיריה נחשבים לנכס צאן ברזל של המוזיקה הערבית של ימינו.

וירטואוז העוד הבינלאומי פרופ' תייסיר אליאס, מנגני העוד והמוזיקאים הבולטים בימינו, הקים הרכב מוזיקלי שילווה את  הזמרת ויולט סלאמה, אחת מן המבצעות הגדולות של שירי

אום כולתום, ויחד יחלקו כבוד לאום כולתום על ידי ביצוע מגוון רחב וססגוני משיריה.

מבין השירים שיבוצעו:"אינתא עומרי", "בעיד ענאק", "אל-ורד גמיל".

מחיר כרטיס: 140 ₪.

סטאברוס קסרחקוס ולהקתו במופע Mana mou Ellas ("אִמִי יוון")

מלחין הסרט "רמבטיקו", בהופעת בכורה בישראל (יוון)

שני, 12.12.16, י"ב בכסלו תשע"ז, 21:00, אולם שרובר, תיאטרון ירושלים

המלחין היווני הגדול סטאברוס קסרחקוס ידוע כמי שהלחין את המוזיקה לסרט הפולחן "רמבטיקו" של הבמאי קוסטה פריס. בהופעת הבכורה שלו בישראל קסרחקוס ינצח על אנסמבל נגנים שינגן מבחר מהשירים האהובים מהסרט "רמבטיקו", כמו גם יצירות נבחרות אחרות מהקריירה העשירה שלו.

במופע ישתתפו הזמרים זאחאריאס קארוניס וריטה אנטונפולו.

מחיר כרטיס: 200 – 250 ש"ח.

 

תגובות

להשאיר תגובה