פסטיבל הקולנוע היהודי ירושלים יחגוג השנה את מהדורתו ה-24 וייערך בחג החנוכה בין התאריכים 17 עד 22 בדצמבר 2022, בסינמטק ירושלים. לפני כשנתיים השיק ארכיון הסרטים הישראלי של סינמטק ירושלים אתר דיגיטלי שבו ניתן לצפות במאות סרטים עלילתיים ודוקומנטריים שהופקו בישראל (המבט האמנותי), ובאלפי קטעי ארכיון המראים את המרחב המקומי מסוף המאה ה-19 ועד לסוף המאה ה-20 (המבט ההיסטורי).
הקטעים הנדירים, שצולמו בפילם, עוברים דיגיטיזציה ותהליכי שימור בארכיון, והאתר פתוח לציבור הרחב ומאפשר חיפוש על פי נושאים, מקומות ואנשים. האסופות הן מקבצי סרטים וקטעי ארכיון בנושאים שונים, שנבחרו ונאצרו על ידי מומחים בתחומם שגם הוסיפו להם רקע היסטורי-תרבותי ופרשנות אישית.
על כותבי האסופות שבאתר נמנים בין היתר רן לוי (יומני הקולנוע), דוד ליפשיץ (הספורט הישראלי), ענת ריבלין (הטבע המקומי), אמיר קמינר (על יצירתם של עמוס גוטמן ועמוס גיתאי), ליאור דיין (על יצירתו של אביו אסי דיין).
"לא רק אוכל: עיצוב הזהות הלאומית דרך המטבח" היא אסופה חדשה של קטעים מארכיון הסרטים הישראלי שיהפכו במהלך הפסטיבל לתערוכה של הקרנות מיוחדות ומיצגים קולנועיים. הקטעים, שנבחרו על ידי העיתונאית וחוקרת האוכל רונית ורד, יוצגו בחללים שונים של הסינמטק וילוו בתמונות סטילס ובפריטי אספנים היסטוריים. התערוכה נוצרת כחלק מהשקת אסופה חדשה באתר ארכיון הסרטים הישראלי של סינמטק ירושלים.
סרטונים נדירים השמורים בארכיון הסרטים הישראלי – יומני חדשות, סרטי הסברה ופרסומות – שצולמו בין שנות ה-20 לשנות ה-70 של המאה הקודמת, מספרים את סיפור הקולינריה המקומית ומעידים על האופן שבו תרם המטבח לגיבוש הזהות הלאומית של הישראלים.
בשנים שלפני קום המדינה ובעשורים הראשונים לקיומה, לא נטו לדבר על אכילה לשם הנאה או על מזון כחלק בלתי נפרד מהתרבות ה"גבוהה". ובכל זאת, גם אז לא הפסיקו תושבי הארץ לעסוק באוכל. אוכל ודפוסי צריכה ואכילה מילאו תפקיד מרכזי בניסיון להגדיר ולעצב זהות לאומית חדשה.
בשניים מערבי הפסטיבל יערכו סיורים מודרכים בתערוכה. הסיורים יערכו בהנחיית רונית ורד ובהשתתפות חוקרים, שפים, קונדיטורים, ויצרני מזון, שיציעו למשתתפים טעימות בהשראת העבר, ההווה והעתיד.
"בגלל המלחמה ההיא" – סרטה התיעודי של אורנה בן־דור מלווה את המוזיקאי יהודה פוליקר ומחבר השירים יעקב גלעד במסעם ליצירת "אפר ואבק", אלבומם עטור השבחים. דרך שיחות עם היוצרים ובני משפחותיהם משרטטת בן־דור דיוקן חושפני ואינטימי של מערכות היחסים הסבוכות בין בני הדור הראשון והשני לשואה.
התוצאה היא מסע רגשי מטלטל הנע בין עדויות מזוויעות ליופיים המהפנט של שירי האלבום, שהפכו לנכסי צאן ברזל של התרבות הישראלית. "בגלל המלחמה ההיא" זכה בפרסים בפסטיבלי הקולנוע הבינלאומיים של ברלין וסנט־פטרסבורג, ולרגל פסטיבל הקולנוע היהודי יוקרן בגרסת K2 משוחזרת.
אוצרות מהארכיון: חיים חרדיים בארץ הקודש – רגע לפני הפלישה הרוסית לאוקראינה שלח הארכיון האוקראיני הלאומי לארכיון הסרטים הישראלי קובץ סרטי ארכיון המתעדים חיים יהודיים בארץ ישראל ובפולין בשנות ה־ 30 של המאה ה־ 20 . ללא שום פרט מזהה על היצירה, על היוצרים או על המצולמים, ובשל אובדן הקשר עם הארכיון האוקראיני עם פרוץ המלחמה, יצא הארכיון הישראלי לתחקיר היסטורי מקיף שהוביל לחסיד גור תל־אביבי, להתיישבות חרדית בעמק יזרעאל ולמשלחת רבנים שנספו מאוחר יותר בשואה.
באירוע מיוחד של ארכיון הסרטים הישראלי יוקרנו קטעי הארכיון הנדירים, ייחשפו תהליכי הפִענוח והמחקר, ויתקיים דיון על המשמעויות ההיסטוריות של החומרים. הזדמנות נדירה לצפות במקורות היסטוריים עלומים שייחשפו לראשונה בפסטיבל הקולנוע היהודי ה־ 24 .
פסטיבל הקולנוע היהודי ירושלים יערך כבכל שנה במהלך חג החנוכה באולמות הסינמטק בירושלים, ויכלול למעלה מ-40 סרטים מ-20 מדינות, וכן שלל אירועים מיוחדים, מפגשים עם יוצרים ושחקנים מהארץ ומהעולם, הקרנות מיוחדות, הרצאות, פאנלים, תחרויות סרטים נושאות פרסים, הופעות מוזיקליות חיות, הדלקת נרות חגיגית משותפת בימי החג ועוד.
הפסטיבל השנה ייפתח באירוע חגיגי שייערך בנוכחות אח"מים ושגרירויות מהעולם, בו יוקרן הסרט "ימים של תום" של הבמאי האמריקאי ג'יימס גריי.
פסטיבל הקולנוע היהודי מושך אליו קהל מגוון מכל רחבי הארץ באווירה הנעימה של חנוכה. הפסטיבל היהודי מציע לקהל חוויה קולנועית תרבותית עכשווית, והזדמנות נפלאה להיחשף לחיים היהודים המרתקים – בראי הקולנוע – מנקודות מבט שונות וייחודיות. התוכנית האמנותית השנה מעמיקה, מגוונת ואיכותית וכוללת מבחר משובח של סרטים העוסקים בשאלות של זהות יהודית, אמונה ואורח חיים, תרבות, ספרות, היסטוריה ופילוסופיה, זיכרון, החיים העכשוויים בישראל ובגולה, השואה, והיחסים בין היהדות ובין דתות אחרות וקהילות שאינן מוכרות.במהלך הפסטיבל יוצגו עשרות סרטים מכל מגוון קשת היצירה הקולנועית.
פרטים נוספים על הסרטים ועל האירועים השונים באתר סינמטק ירושלים: https://jer-cin.org.il/he/JJFF2022