מהם סודות החוסן של תושבי העיר שדרות? כיצד הצליחו להישאר בעיר שסופגת מטחי טילים כבר עשרות שנים?  ואיך תחזור השגרה לעיר ביום שאחרי המלחמה?

"צבע אדום"  שיצרה האמנית החרדית חנה שנהב, היא סדרה של 32 דימויים, כשבכל דימוי יש שיר ותמונה שצולמה בעיר שדרות בה היא התגוררה שנים רבות עד השבת השחורה עת נאלצה להתפנות מביתה יחד משפחתה ועשרת ילדיה לבית אל. למחרת היום, טיל פגע בביתה ומאז יחד עם אלפים רבים, נאלצים לחיות כפליטים מפונים הרחק מביתם.

בתערוכה, שהושאלה מ'גלרית המקלט' ומוצגת בחלל הכניסה של קמפוס ירושלים של הקריה האקדמית אונו, מוצגים 20 דימויים מתוך הסדרה, המשמיעים את קולם של תושבי שדרות החיים מזה שני עשורים ב"שגרת" מלחמה.
באמצעות המילים והשירים שכתבה, המלווים בצילומים משלימים, שנהב מבקשת ליצור תיעוד אותנטי בזמן אמת למאורעות הקשים שחוותה אבל גם לטעת תקווה לעתיד טוב יותר. גם לאחר שביתה נחרב, שנהב לא נתנה לסיטואציה הקשה והמורכבת לשתק אותה, היא חוותה פרץ יצירה במהלכו כתבה ספר שירה בשם "צבע אדום", הכולל צילומים שאותם היא מציגה כעת בתערוכה. השם שנבחר מציין מצד אחד אזעקות אמת בדרום בשעת חירום אך למעשה הוא גם את הצבע החי של האומנית אשר יצרה מדם ליבה.

ד“ר נעה לאה כהן, מייסדת החממה ואוצרת גלרית המקלט: " חנה שנהב הצטרפה מיד עם תחילת המלחמה לחממת אמניות שגלריית המקלט פתחה כדי לעזור להן להמשיך לפעול לייצר ולהתמודד עם המצב המורכב תחת מעטפת תומכת וליווי צמוד".

האמנות אותה יוצרת שנהב נעשית באמצעות .Photovoice שיטה חדשה וסוגה אמנותית, שיכולה לשמש גם כשיטה טיפולית, המבקשת לתת קול לאנשים שקולם אינו נשמע, כדי שיוכלו לתעד נושאים חשובים להם באמצעות צילום, כך שיוכלו להזדהות, לייצג ולשפר את קהילתם. באמצעות פוטו־ֹוויס ניתן ליצור רפלקטיביות לתפיסת עולם, במטרה לפעול לשינוי.הצילומים המוצגים בתערוכה, לצד השירים המלווים אותם, הינם תמונות אורך, שהן מעין חלונות, חרכי הצצה לעיר שדרות, עם פריים רחב וזווית צילום ייחודית. כל הצילומים נעשו באמצעות הטלפון הסלולרי שהיה זמין לשנהב בזמן אמת, תוך מתן תשומת לב לקומפוזיציה. את ההשראה לצילומים ולשירים שאוגדו גם בספר שאבה שנהב מנחל שדרות, לדברי שנהב, הנחל וחורשת האקליפטוסים הגבוהים הצמודה לו עוד מימי הקמת המדינה מהווים עבורה השארה ומסמלים לה את הנוטעים אשר הגיעו ממרוקו וייבשו ביצות, דבר אשר מילא אותה באהבת העם והארץ, שהם התשתית הפנימית שלה לכתיבת הספר וליצירת התערוכה.

ד"ר נועם הופמן, מנהל קמפוס ירושלים של הקריה האקדמית אונו: "אנחנו גאים לארח את "צבע אדום" בקמפוס החדש שלנו בתלפיות ולהוות במה להצגת אומנות חשובה ואקטואלית בימים מורכבים אלו. התערוכה היא לא רק תיעוד מצמרר של החיים אותם חווים תושבי שדרות, אלא גם משקפת בתמצית את התפיסה הרב תרבותית המלווה את הקריה האקדמית אונו לאורך השנים, אשר מאפשרת מפגשים בין אוכלוסיות ודתות שונות במרחב הציבורי של הקמפוס".

הקריה האקדמית אונו – קמפוס ירושלים רחוב התעשייה 4, שכונת תלפיות, ירושלים

תגובות

להשאיר תגובה