יש ירושלמי שלא מכיר את הצוללת הצהובה? לא הרבה. הרי הצוללת היא חלק מהעיר ירושלים, חלק מהדנא שלה. פנינה ירושלמית בין המוסכים של רחוב הרכבים בתלפיות. בית למוסיקה שהוקם אי שם בתחילת שנות ה-90
בתקופה בה מועדונים רבים איכלסו את אזור התעשייה של תלפיות ומי שרוצה לשמוע מוסיקה ישראלית איכותית ידע שבצוללת ימצא את מבוקשו. מבלי ששמנו לב גדלה והתפתחה, והיום חוגגת 25. הייתם מאמינים? לפעול 25 שנה, להתחדש בכל פעם, לעמוד בתחרות מול בתי מוסיקה אחרים, להתקיים בעיר כל כך מורכבת ולהצליח. לא מובן מאליו. לרגל החגיגות תפסנו את דוד חיים סעידוב המנהל האמנותי לשיחה..
כמה זמן אתה בצוללת?
הגעתי לצוללת לפני כשש שנים, מזה שלוש שנים משמש כמנהל האמנותי במקום.
ספר לנו קצת היסטוריה. מתי נוסדה הצוללת?
הצוללת, עמותה ללא מטרות רווח, הוקמה בתחילת שנות ה-90 ע"י הקרן לירושלים. זאת במטרה להוות בית ומקום מפגש למוזיקאים צעירים מקומיים ירושלמים. עם השנים הלכה הצוללת והתפתחה לכיוונים נוספים, גדלה התרחבה והיום אנחנו בית להופעות מוסיקליות, בית ספר לסאונד, אולפן הקלטות וחדרי חזרות. אנו מארחים מגוון מוסיקאים מכל הארץ וגם מקיימים פסטיבלים בינלאומיים. אנחנו בית חם למוסיקאים ולהקות צעירים ובוגרות שרוצות ליצור מוסיקה שאינה קלאסית. סוג של חממה מטפחת למי שרוצה להתפתח בתחום המוסיקה והסאונד בזירה המקומית הארצית והבינלאומית.
מה מייחד את הצוללת?
אנחנו נמצאים פה בשביל המוזיקאים ולא למען מטרות רווח כאלה או אחרות. אנחנו פה כדי לתת למוזיקאים תמיכה מכל כיוון אפשרי – בין אם זה חדר חזרות, או ללוות פרויקטים ללהקות צעירות ז"א אנחנו מתחילים עם המוסיקאים מלמטה. עוזרים להם לגדול, הם באים להתאמן בצוללת וכשהם מוכנים יוצאים החוצה לעולם הגדול וזה אחד היתרונות הגדולים ביותר של המקום הזה.
העובדה שהצוללת נמצאת בירושלים זה יתרון או חיסרון עבורך?
אני חושב שהתשובה היא לא חד-משמעית. לדעתי יש יותר יתרונות מאשר חסרונות. קודם כל ירושלים היא עיר מאוד מעניינת. הרבה יותר מעניינת ממקומות אחרים. יש בה מורכבות, מפגשים סוערים בין קהלים שונים, היא עיר מיוחדת ואינטימית שמייצאת כשרונות מוזיקליים רבים. בשנות התשעים כשהצוללת הוקמה, שכונת תלפיות היוותה מרכז תרבותי, פעלו כאן כמה מועדונים מאוד גדולים והתפיסה אז הייתה של בילוי באזורי תעשייה. גם מבחינה תרבותית. במהלך השנים הפוקוס עבר למרכז העיר בכלל הארץ ולאו דווקא ספציפית בירושלים. לשמחתי זה לא פוגע בנו כי אנשים שרוצים לבוא ולראות הופעות מוסיקה פשוט באים והעובדה שזה בתלפיות לא משנה. היום אנחנו נמצאים באזור שיש בו אולי עוד מקום אחד להופעות כך שהתחרות מבחינתנו הצטמצמה וזה אחד היתרונות שלנו לעומת אם היינו ממוקמים במרכז העיר. חוץ מזה אנחנו בירושלים ולא במקום אחר ומבחינתנו אין שאלה איך היינו במקום אחר. הצוללת נותנת הרבה כבוד למוזיקאים ירושלמים ואנחנו גאים בעשייה שלנו וכל אחד שיוצא מכן אחרי שספג את הבסיס אצלנו זו גאווה גדולה ואנחנו מצפים לראות אותו גדל ומתפתח.
מה מתוכנן לחגיגות ה-25?
התחלנו בפרוייקט ייחודי במהלך חודש יוני במקום שהקהל הירושלמי יבוא אלינו כמו שהיה עד עכשיו, אנחנו הגענו אליהם. לקחנו רכב אספנות שניתן לנו בתמיכה מלאה ע"י הבעלים של בית הקפה קרוסלה- יונתן ודעי. קישטנו ועיצבנו אותו ויחד עם עיריית ירושלים והמנהלים הקהילתיים של השכונות השונות קיימנו הופעות ברחבי השכונות בעיר.
בין ה-13-15 ביולי נקיים הופעות מרכזיות במגדל דוד ביניהם: מופע התרמה מיוחד של המוסיקאי אסף אבידן שכל הכנסותיו ילכו לשת"פ בין הצוללת הצהובה לבין מחלקת אונקולוגיה ילדים בהדסה עין כרם. כל ההכנסות מהמופע ייתרמו לצורך רכישת ציוד, הופעות לילדים וכד'.
פרוייקט מקור של הצוללת שנקרא "לא סטנדרטי" – אנסמבל של ג'אזיסטים בהובלת תומר בר שהוא המלחין והמעבד של הסדרה. כל שנה לוקחים ארבע אמנים ישראליים פופולאריים ומעבדים את המוזיקה שלהם לעיבודי ג'אז ויוצאים לסדרת הופעות.
במגדל דוד נהיה עם אחד מגדולי המוזיקאים הישראליים – יוני רכטר. בנוסף אליו יתארח אלי דג'יברי שהופיע לא מזמן אצל נשיא ארה"ב אובמה בבית הלבן . חוץ מזה נקיים מופע פותח של מיטב הכשרונות הצעירים הג'אזיסטים הירושלמים מהאקדמיה למוזיקה, ביה"ס לאמנויות וממגמת הצוללת שיעבדו עם אבי לייבוביץ'. ג'יין בורדו יארחו את שלומי שבן ועוד.
ב21 ביולי יתקיים יום פתוח למוזיקאים וחובבי מוזיקה עם כיתות אמן והרצאות שפתוחות לקהל הרחב, ניתן להרשם באתר הצוללת. הפינאלה של חגיגות ה-25 יהיה ערב שכולו תוצרת בית ב-30.7, כל מי שאחראי לתפעולה השוטף של הצוללת ז"א קופאים, ברמנים, סאונדמנים, מפיקים וכו' יציגו את התוצרים שלהם בשלל סוגי אמנות ויצירה.
חוץ מחגיגות ה-25 אנחנו מפעילים פרוייקט הרכבים מיוחד של הצוללת. בכל שנה מגיעים אלינו הרכבים מוסיקאליים לאודישנים מתוך כלל הנבחנים בוחרים 4-5 להקות, יש מפיק שמלווה אותם צמוד והם מתאמנים בחדרי החזרות של הצוללת. השנה החלטנו לקחת את הלהקות האלה ולחבר אותם לרוקיסטים ישראליים גדולים, שני הרכבים כאלה יהיו עם חמי רודנר ויהלי סובול, שיתוף פעולה יוצא דופן בין מוסיקאים צעירים למוסיקאים משופשים היטב.
לסיכום, מה אתה מאחל לצוללת לרגל 25 שנות פעילות?
אני מאחל לנו עוד הרבה שנים של עשייה ושל מוזיקה טובה, עבודה עם הרבה אמנים חדשים לא רק מירושלים, שסצינת המוסיקה בעיר תמשיך לפרוח ושיהיה חיבור בין קהילות בירושלים דרך המוזיקה, ובעיקר שיהיה לנו מעניין ופורה בתחום המוזיקלי. אנחנו עיר מאוד מורכבת, עם המון קולות שיוצאים מכאן ועם סגנונות מוזיקה שונים וייחודיים ואני רק מקווה שזה ימשיך ככה ילך ויתפתח…
הצוללת הצהובה