הצפון עבר טלטלה קשה בשנה החולפת. מוקד התיירות המעניין והמרתק ביותר בחודשי הקיץ והחורף, היה משותק במשך חודשים ארוכים של לחימה בגבול לבנון וסוריה. מי שעוקב אחרי כתבות התיירות שלי, יודע כי הצפון הוא פיסת גן העדן הפרטית שלי בכל הנוגע לתיירות, מנוחה, הנאה ושלווה- אני מחוברת מאוד לאנשים, כמו לנופים עותקי הנשימה בדרך ליעדים הפסטורליים. לקראת הוולנטיין עליתי צפונה לבחון את המקומות הכי מדליקים לנפוש כזוג.
עכו העתיקה
הרבה שנים לא ביליתי בעכו. הבנתי כמה שגיתי שפיספסתי את זה כיעד לשלווה אמיתית, שלא לומר- רומנטית. עכו, בעיקר חלקה העתיק של העיר, מספקת רגעי נשימה ייחודיים בנוף שמשלב חומות וסלעים עם גלים מתנפצים, מגדלור ודייגים מפוזרים בכל פינה. קסם של ממש.
לאווירה הקסומה הצטרפה סיוואר חמאתי מ"סוויטות סוויאר"- מתחם סוויטות מפנק בעכו העתיקה. המתחם ממוקם במקום אסטרטגי במרחק הליכה מהשוק, הנמל ומתחמי אוכל ומסעדות למכביר. המקום שוכן על החוף, ומשקיף לים- כך שבבוקר אפשר לשבת באחת מהמרפסות ולהשקיף בגלים המתנפצים על חומות עכו שעוטפות את מתחם הסוויטות.
המבנה עות’מאני המשומר, מדגיש את היופי העתיק, את הקשתות והבארות שיש ברוב הבתים העכואים, ויחד עם זאת את המודרניזציה, כך שיהיה למתארחים את כל הנוחיות שהטכנולוגיה מביאה איתה.
סוויטות אירוח סיוואר נבנו על ידי זוג עכואי, דר’ חנא ומרוות חמאתי, שגדל בעכו העתיקה וחי בעכו.
חנא נולד בבית הסמוך לכנסיית אנדראוס הקדוש, מהרגע הראשון הוא רואה רק את הים מולו. הים מאז ומתמיד, מוכר כאהבה הראשונה והנצחית של חנא.
החשיפה המתמשכת של החיים מול הים פיתחה אצלו סקרנות, ובגיל צעיר מאוד החל לרדת אל הים, לדוג דגים ולמכור אותם. בכסף שהיה מרוויח היה קונה ספרים בשביל האחים שלו ובשביל עצמו.
בגיל 21, הוריו מכרו את הבית ועברו לנצרת, לאחר שעכו עברה שינויים ברובד החברתי והכלכלי. שינוי זה היווה משבר גדול עבורו והוא לא היה מוכן לעזוב.
חנא נשאר בעכו אצל חברו והתגורר ברח’ צאלח ובצרי (בסמוך לסוויטות סיוואר) עד שחסך מספיק כדי לטוס לחו”ל ללימודי רפואה.
הוא סיים את הלימודים חזר לעכו והקים משפחה, אך מימוש החלום – לקנות בית בעכו העתיקה הגיע רק לאחר שנים רבות. מתחם האירוח הוא התוצר של השותפות התומכת בין חנא ומרוות, חשיבה יוצרת מציאות ואמונה נגד כל הסיכויים.
חדרי הסוויטות מסודרים ונקיים. יש חדרים ייעודיים לזוג ולמשפחות, עם מטבח מאובזר למי שרוצה לשהות לכמה ימים ולבשל את האוכל בעצמו.
האירוח כולל ארוחת בוקר זוגית מפנקת במסעדת "אל-פנאר" (בערבית- המגדלור) שהייתה אחת מארוחות הבוקר הטעימות שיצא לנו לאכול- עמוסה בסלטים טריים, מגוון עשיר של גבינות וזיתים, חביתות וקפה עשיר ומגוון. גם המסעדה, כמו "סיוואר סוויטות" שוכנת על החוף וניתן להנות מרעשי השחפים והאנפות שמקשטים את האוויר הנקי והאווירה הנעימה.
"נור" של בסמה הינו- ג'וליס
תושבי ג'וליס יעידו שמדובר בעוד יישוב צפוני רגיל, אבל למי שלא מורגלת לנופים המרהיבים של הים, כשלמרגלות ההר יש מרחבים ירוקים ובתי אבן נדירים- מדובר בחוויה של ממש.
איך שאמרתי לחבריי שאני מגיעה לאזור עכו, אמרו לי לעצור בג'וליס אצל בסמה. יש לי המון מה לכתוב על האוכל, אבל נתחיל באישה המדהימה ובנה המתוק- נור, על שמו נקראת המסעדה. שניהם קיבלו את פנינו בסבר פנים יפות ומזמינות. על השולחן כבר הוגשו סלטים ופיתות – שנאפות בצורה ייחודית וטעימה ממש. והסיפור של המקום זועק מכל עבר.
מיד לאחר ה7 באוקטובר, בסמה, אישה דרוזית עם לב רחב, נרתמה לבשל לחיילים בקו הלחימה. אט-אט היא הבינה, שלמרות שבמקום לא מוגשים דברי חלב עם בשר, או בשר לא כשר, היא נדרשת להכשיר את המטבח על מנת לאפשר לספקטרום הדתי הרחב להתארח אצלה. וזה מה שהיא עשתה. את המנות לחיילים היא עושה מתוך אהבה וללא תמורה. כל סועד שמגיע יכול לתרום ארוחה לחיילים כאוות נפשו- אבל החיילים עצמם, מתקבלים בברכה (לתרומות ניתן להעביר לבסמה ישירות בביט או פייבוקס 050-6522280).
ואיך אפשר להגיע ל"נור" מבלי לדבר על האוכל הטעים? בהתחלה הוגש לנו מגוון סלטים עשיר שמורכב מסלטי חצילים שונים, טחינה בסומק, סלט טבולה חמצמץ, מטבוחה, בישבש, פטריות ועוד. לצדם, הונחו על השולחן מנות הבית: מנסף טלה מושלם- המנה המנצחת שלי- הוגש עם שקדים חתוכים וצנוברים. מנה טעימה, לא מכבידה ומתובלת בצורה מדויקת. בנוסף אליה הוגשו לנו: מנסף עוף; קציצות אל'ה דרוז- קציצות עגל עם תפוחי אדמה ברוטב דרוזי מסורתי; עלי גפן ממולאים; מחמר עם עוף ורוטב טעים במיוחד; מלפוף- כרוב ממולא באורז; קובה עם ובלי בשר ומגד'רה – שגם היא הייתה כוכבת בשולחן. זה נשמע שלא ראיתי מגד'רה מימיי, אבל בתור חובבת מג'דרה- בסמה הצליחה להפתיע אותי: מדובר בעדשי מג'דרה עם בורגול מבושלים עם בצל מקורמל- שעשה את כל הטעם שלהם. מדובר במעדן אמיתי שכבש אותי מהרגע שטעמתי.
אתם בטח חושבים שהשתגענו להזמין את כל האוכל הזה, אבל מדובר בארוחת טעימות בעלות של 170 ₪ לסועד בלבד. מחיר יותר ממשתלם לכמות האוכל הנדיבה והמדהימה שהונחה על השולחן. יצאנו שבעים ומרוצים- לא לפני ששתינו תה ירוק וקפה שחור עם בקלוואות שנעשו על ידי השף.
לגמרי נחזור ל"נור".
מבשלת הגיבור- כרמיאל
אתם בוודאי שואלים את עצמכם: מה למבשלת בירה ופיצות שף לאווירה רומנטית? ובכן, התשובה בגוף השאלה: אלכוהול ואוכל נדיר!
למרות שכרמיאל ספגה מטר לא מבוטל של טילים בסבבי הלחימה האחרונים, "מבשלת הגיבור" משכה אליה עוד ועוד מבלים, רובם תושבי המקום, שהגיעו להפוגה מהימים המתוחים. מור גרינוולד, בנו של הבעלים והמייסד- ערן, שיחד עם שותפו, רמי סגל, הקימו את המבשלה בשנת 2012 (בהתחלה בכפר תבור, לאחר מכן, עברה המבשלה לכרמיאל), מספר על תקופת הלחימה "הבנו את הצורך במקום כזה. בקיץ פתחנו את המקום לכ-400 איש והיה עמוס מקצה לקצה. אנשים היו זקוקים להפוגה. יש במקום אווירה צעירה, מוסיקה טובה, בירה מושלמת ואוכל מדהים- מה צריך יותר מזה?".
ובכן, לא צריך!
כדי לא לפספס את מגוון הבירות הטעימות במבשלה- הזמנו סדרת טעימות שמורכבת מסוגים שונים של בירה. לצד הטעימות הוגש לנו עלון מידע שמתאר בפרטים ממה מורכבת הבירה. אני לא נוהגת להמליץ על טעמים של בירות- כי כל אחד וטעמו האישי, אבל האיל הבלגית הייתה פשוט טעימה! ובכלל- מדובר בבירה איכותית ביותר- רמה גבוהה של מבשלה ולא פלא שפוקדים את המקום המוני אנשים.
הגענו למקום ב8 וחצי. בכל מקום אחר, הייתה זו שעה "מתה" בשביל בר. לא ב"הגיבור". חבר'ה צעירים פקדו את המקום והמנות התחילו להתעופף מעל ראשנו. לא צריך להגיע רעב כדי להסתער על האוכל – אבל היינו רעבים.
לפני שניגשנו לפחמימות, הזמנו סלט טבולה קצוץ פרש עם תפוחי עץ על מצע של לבנה וסלק שהיה פשוט טעים ופרש. לצדו הגיע חציל בלאדי עם קונפי שום וסומק – טוויסט מעניין בחציל שאנחנו רגילים לראות במסעדות.
אבל המלכות האמיתיות של השולחן היו הפיצות המיוחדות של שף אביחי גלאון- שמשמש כשף הבית כבר 3 שנים: פיצה גלילית – רוטב עגבניות, מוצרלה, לאבנה, שרי טאבון, קונפי שום , זעתר טרי ופיצה אלה אוליו – רוטב שמן אורגנו, מוצרלה, צ׳ילי חריף, קונפי שום, אורגנו טרי. (אל תתנו לי לבחור מי הייתה יותר טעימה, כי שתיהן חוסלו בזו אחר זו).
ולמרות ההמשכיות של המקום זמן המלחמה, ערן, הבעלים של המסעדה, חווה טרגדיה עם מותם של נעה וגידי ז"ל- שני אחים, ילדיו של חברו הקרוב, שגיא, שנרצחו במסיבת הנובה. "נעה וגידי היו חברים שלנו," מספר מור, "שניהם צעירים מוארים ומלאי שמחה. הם צמחו בעמק יזרעאל, עם שורשים עמוקים ואהבה לנוף ולאנשים, תמיד מוקפים בחברים, כריזמטיים וחיים בכל צעד. היה בהם קסם אישי, אהבת עשייה, ושמחה שופעת, כשהם חולמים אינסוף חלומות לעתיד. לזכרם השקנו את בירת פלורה".
בשבוע הבא, בוולנטיין, השף גלאון מתכנן תפריט מיוחד לאוהבים. אמור להיות טעים ורומנטי- אז כדאי מאוד להגיע!
ניכר שהמלחמה בצפון מאחורינו, אבל היא הותירה אחריה הרבה שברון לב וכאב. כמונו, גם הצפון זקוק לנחמה וזמן התאוששות והדרך היחידה שלנו להתמודד עם המצב, היא להחזיר לצפון אהבה ולחזור לבקר בו. בשבוע הקרוב זוגות אוהבים יציינו את הוולנטיין, אבל גם מי שלא נמצא בזוגיות, יכול לבוא ולחוות אהבה אמיתית. אהבת חינם.