"בירת תומר": טעם של גבורה – הדרך הייחודית להנצחת הלוחם תומר נגר ז"ל

בתוך אופל השבעה באוקטובר, צומחים סיפורי גבורה שנוגעים עמוק בלב. אחד הסיפורים המרגשים  הוא זה של תומר נגר ז"ל, חייל גולני שהגן בגופו על מוצב כיסופים, ושל הבירה המיוחדת המונצחת על שמו. אביו, עזרא נגר, מספר בכאב וגעגוע על בנו ועל המפעל שהפך לדרך חיים

איתן אלחדז ברק

 

"תומר בעצם נהרג בשביעי באוקטובר," פותח עזרא את סיפורו. "תומר היה לוחם בגולני בגדוד 51, עם פק"ל רובה נגב באמצעותו ירה 675 כדורים בבואו להגן על מוצב כיסופים מפני עשרות מחבלים שפשטו עליו ." מילים אלו מתארות את הרגע בו נגדעו חייו של החייל נגר, אך גם את גבורתו יוצאת הדופן.

תומר: ילד שליו ולוחם נחוש

כדי להבין את גודל האובדן, יש להכיר את תומר. "תומר נולד בדצמבר-2002," מספר עזרא, וקולו נושא חותם של אהבה נצחית. "הוא בן זקונים להוריו חנה ועזרא ואח של עדן, גל ועמית. תומר גדל בישוב אזור, התחנך בגן יערה ולמד בבית הספר היסודי ע"ש גיורא יוספטל. בהמשך למד בחטיבת הביניים ע"ש יצחק רבין ולמד במגמת מנהיגות שתאמה את תפיסותיו הערכיות."

תומר היה ילד מיוחד, בעל אישיות יוצאת דופן. "הוא היה ילד מופנם, בעל שקט נפשי, שליו ובעל דמיון מפותח השמור ליחידי סגולה," נזכר אביו. "כשתומר התבגר התחדדו במקביל גם מידותיו הטובות: נדיבות, טוב לב, צניעות, נאמנות ללא פשרות לאמת הפנימית שלו, לעקרונותיו וכמובן נאמנות לחבריו."

האב עזרא: ביום גן ובערב – ברמן למען הקהילה
תומר נגר ז"ל

 

צילום באדיבות המשפחה

כבר בגיל צעיר, נטע תומר בליבו חלום ברור. "כבר בכיתה ט' תומר שאף לשירות משמעותי בצה"ל ומרגע זה כל מה שעשה נותב למען השגת המטרה שהציב לעצמו," מספר עזרא".

מסירותו של תומר הייתה טוטאלית. "בדרך להגשמת החלום תומר שיפר באופן משמעותי את ההישגים הלימודיים וחיזק את כושרו הגופני גם באמצעות ריצה יומית בחמש לפנות בוקר עם תיק מלא באבנים או בחול," מגלה אביו.

תומר אף מצא בית שני בתנועת הצופים. "תומר הצטרף לתנועת הצופים התמנה למדריך אהוב והצופים הפכו להיות ביתו השני. בשבט שקמה, צופי אזור תומר עיטר את קירות המבנה, שידרג את המחסן ובעיקר אהב, דאג והאמין בכל חניך שלו."

אהבתו של תומר לארץ ישראל התעצמה עם הזמן והוא אף הספיק לטוס לגרמניה למשלחת חילופי נוער שם חיזק את הקשר המשמעותי שלו למולדת

תומר ראה בהתנדבות ותרומה לקהילה ערך משמעותי והוא התנדב לשנת שירות 'באחריי', בת ים. שם עבד עם נערים בסיכון והיה עבורם מודל. ערך ההתנדבות היה חלק בלתי נפרד מחייו הבוגרים של תומר: בבקרים התנדב בביה"ס היסודי 'השחר' בבת ים ואחה"צ התנדב במועדון לנוער בסיכון, 'החממה'. בנוסף, התנדב בדרך לשט"ו (שירות טוב ומשמעותי)

היורוטריפ האחרון והגיוס לגולני

רגע לפני גיוסו, זכה תומר לחוויה בלתי נשכחת עם אחיו. "לפני גיוסו תומר ואחיו עדן הספיקו לטוס ליורוטריפ לשלושה שבועות. הם ביקרו בשש מדינות, צברו יחד חוויות טובות והרימו 'לחיים ' בכל בר אפשרי," מספר עזרא בחיוך עצוב.

רגע השיא בחייו הגיע כאשר הגשים את חלומו הצבאי. הוא התגייס לגולני, גדוד 51. במהלך הכשרתו כלוחם, תומר הגשים חלום נוסף – הוא נבחר, להיות נגביסט ולקח את התפקיד ברצינות

הקרב הנורא והגבורה העילאית

אך השמחה התחלפה עד מהרה באסון בלתי נתפס. תומר לחם בגבורה עילאית, ובמעשיו הציל חיים רבים. עזרא: "בשבעה לאוקטובר בשש בבוקר בעצם עולה לעמדת השמירה של הבונקר שנמצאת מחוץ למוצב כיסופים  בשש וחצי מתחילים פצמ"רים, הוא נתקל במחבלים שפשטו על המוצב מתחיל לנהל את הלחימה לבד במשך דקות מול עשרות מחבלים. בעצם מונע מהם לפשוט על המקומות ובכך מציל את הקיבוץ ואת המוצב. הוא יורה 675 כדור על קנה אחד עם הנגב שלו. את כל התחמושת שהייתה לו, וברגע בעצם שהוא מסיים את התחמושת, הם מצליחים לפגוע בו, אבל בזכות תומר בעצם נכנסים למוצב רק 12 מחבלים, מכל העשרות שהגיעו לשם."

בירת תומר: טעם של זיכרון ואהבה

לאחר האובדן הנורא, החליטה המשפחה למצוא דרך ייחודית להנציח את זכרו של תומר, ולהמשיך את דרכו בנתינה. "תומר מאוד אהב בירה," חושף עזרא. "הוא שותה בירה מגיל 16, אולי לפני אני לא יודע, הוא נוסע לאירופה פעמיים לטיול כדי להכיר מבשלות חדשות, טעמים חדשים. הוא ממש אנין בירה."

הבת, הגתה את הרעיון המיוחד. "אחרי שהוא נהרג, הבת שלנו, שהיא טכנולוגית מזון, הציעה לנו לעשות לקראת יום הולדתו של תומר בירה לזכרו, ביום ההולדת שלו בעצם השקנו את הבירות ומאז אנחנו בעצם הולכים עם בירות לכל מקום בארץ, לכל מקום שמבקשים."

הבירה של תומר מיוצרת ממתכון חדש שהגתה משפחתו כך שמדובר בבירה יחודית בטעמה שמיוצרת במבשלות לפי מתכון שהם פיתחו

מפעל ההנצחה הפך למפעל חיים. "אנחנו מסתובבים עם עגלה יש לנו אתר באינטרנט שנקרא 'בירה תומר'. אנשים יכולים להזמין ואנחנו מביאים עד הבית הכל בהתנדבות מלאה."

עזרא מדגיש את האופי הנתינתי של היוזמה. "כל הרווחים נתרמים בעצם לילדים בסיכון, מכיוון שתומר התנדב עם ילדים מגיל 16 עד גיל 20. בזכות התרומות הללו הצלחנו לרכוש  סימולטור טיסה ונהיגה שאת האחרון הרכבנו בבית החדשנות בפתח תקווה, לילדים שמגיעים לשם – אוטיסטים, ילדים בסיכון, ילדים עם מוגבלויות. הבא אחריו בעצם יותקן באור יהודה  שאנחנו עכשיו בדיוק בהקמה שלו, ישנו מתקן נוסף שהצלחנו לרכוש שמותקן בפנימיית הנוער כנות. תרמנו גם בבתי הספר שתומר התנדב בהם. והכל מהרווחים של הבירה". למיזם מגוייסים המשפחה החברים של תומר, המשפחה המורחבת, כולם עושים את זה בהתנדבות מלאה."

הפעילות הענפה חוצה גבולות גיאוגרפיים וקהילתיים. "אנחנו מגיעים לכל הארץ, לכל מקום שמזמינים אותנו – בכל מיני חברות הייטק, פסטיבלים, לאן שרוצים, מתי שרוצים – אנחנו מגיעים בהתנדבות."

הנצחה משולבת: חיבור קהילות וגבורה

היוזמה הייחודית משלבת גם הנצחה של גיבורים נוספים. "אנחנו עושים מארזים רבים, ואנחנו עוזרים להנציח גם חיילים אחרים, למשל. בראש השנה עשינו מארז שנקרא 'מארז הגיבורים', שהנצחנו בו את סרן אורי שני מקרית ארבע שגם נהרג בכיסופים. ולקחנו דבש ממשפחה מהצפון שבגלל המלחמה כמעט קרסה כלכלית. ולקחנו ממפעל של עמותת 'שקל 'שנמצא פה בירושלים – זה מפעל של ילדים עם מוגבלויות שבעצם הכינו לנו כלי קיבול לדבש והכנסנו הכל למארז אחד. הנה, אנחנו מחברים כך בין חלקי החברה הישראלית:  אורי שני גדל בקרית ארבע . אנחנו מהמרכז, הדבש מהצפון. וכולם יחד עם הילדים עם המגבלה".

בפורים האחרון, המשיכו בפעילות ההנצחה: "הפרויקט האחרון שעשינו עכשיו בפורים, הנצחנו גם בחור מירושלים, את עדי צור, שגם נהרג במרחב של כיסופים ליד הקיבוץ עצמו. ועשינו בעצם מארז עם הממתקים שעדי אוהב. עם הבירות של תומר, וחילקנו משלוחי מנות לכל מי שביקש וחילקנו בתרומה. עם חברת פרנסיס, חילקנו מארזים לחיילים הפצועים שנמצאים בבתי חולים, וקיבלנו על זה תגובות מטורפות, כי החיילים אמרו לנו: 'תקשיבו, סוף סוף קיבלנו משהו משמעותי – בירה! – כי קיבלנו מלא ממתקים. אז סוף סוף משהו קצת אחר".

השינוי האישי וההתנדבות הבלתי פוסקת

היוזמה המיוחדת שינתה את חייו של עזרא עצמו. "השגרה שלנו השתנתה. ביומיום אני עובד כגנן, אני גנן בבוקר ומהצוהריים אני ברמן. אם מזמינים אותי בבוקר להרצאות או דברים כאלה. אני כמובן זורק את הכלים של הגינון ונוסע לשם"

סיפורו של תומר נגר ז"ל ו"בירת תומר" הוא עדות נוספת לדרך המיוחדת של משפחת נגר והחברה הישראלית לנצור מורשת של בן אהוב. לקחת את השכול, הכאב והגעגוע ולהתמיר אותם לטובת הקהילה והחיבור של הפסיפס האנושי בישראל

 

תגובות

להשאיר תגובה