פורים השנה קיבל משמעות חדשה לגמרי בירושלים, כאשר בנייני האומה אירחו את כנס הארוקון 2025, חגיגה שכולה מוקדשת לתרבות האנימה, המנגה וליפן. הכנס, שציין עשור לקיומו, הפך את בנייני האומה למוקד עלייה לרגל עבור אלפי מעריצים וחברי הקהילה מכל רחבי הארץ וגם מחו"ל.
איתן אלחדז ברק
המסכה חושפת יותר מאשר הפנים עצמם
האירוע המיוחד, שנערך ביום שושן פורים הציע למשתתפים מאות פעילויות, החל ממחזמר חדש ועד תחרויות תחפושות עולמיות והופעות מוזיקליות. אך גולת הכותרת, ללא ספק, היו התחפושות – לא עוד תחפושות סטנדרטיות, אלא יצירות אמנות מהלכות, ששאבו השראה מעולמות המנגה ומשחקי המחשב.
מפגש עם המשתתפים: הצצה לעולמות היצירה והדמיון
השיטוט בין באי כנס הארוקון היה כמו מסע בין ממדים, כאשר כל תחפושת מספרת סיפור ייחודי. פגשנו את יואב וריבר, שני חברים שהגיעו לכנס בפעם הראשונה. "בגלל שזה פורים, אז רצינו להתחפש את זה קצת יותר מיוחדת," הם הסבירו בחיוך. ניכר היה שהם נרגשים מהחוויה החדשה ומנצלים את ההזדמנות לחגוג את פורים בצורה שונה ומקורית. "אנחנו גם לא מכירים את העניין פה," הוסיף ריבר, מה שהדגיש את תחושת הגילוי וההרפתקה שאפפה את הכנס.
המשכנו לפגוש את יונתן, שהתחפש לדמות מוכרת מעולם הגיימינג. "התחפשתי לודימיר, דמות מ-LEAGUE OF LEGENDS, משחק מחשב," הוא הסביר בהתלהבות. חברו של יונתן בחר בדרך יצירתית במיוחד והתחפש לדמות מקורית שיצר בעצמו. "אני התחפשתי לדמות שאני יצרתי, זה דמות הקומיקס שלי, אז היא לא מוכרת בכל מקום," הוא סיפר בגאווה. הוא תיאר את הדמות שלו כ"חתול כזה ממימד אחר, של מימד הפיות," והוסיף פרטים על הכוחות והיכולות הייחודיות שלה. כששאלנו אותו על אהבתו לעולם הגיימינג, הוא שיתף: "כרגע אני לומד אז אני לא משחק הרבה במחשב, אבל מתי שיש לי זמן פנוי משהו כמו שעתיים-שלוש ביום בערך". הוא הדגיש את החשיבות של הכנסים עבורו: "ללכת לכנסים זה תמיד משפר את המצב רוח".
פגשנו גם את טל, בת ה-16 מרמת גן, שהגיעה לכנס כתלמידה וחובבת תחפושות מושבעת. "מאז ומעולם אהבתי את הדבר הזה," היא סיפרה בהתרגשות, "ואז יום אחד קיבלתי גישה לאינטרנט ואז ראיתי שיש מלא עוד אנשים שאוהבים את אותם דברים ושיש כנסים בשביל זה". הכנס עבורה היה לא רק חגיגה של תחפושות, אלא גם הזדמנות ליצור קשרים חברתיים ולמצוא קהילה. "אולי להכיר חברים, עכשיו החברים מלב שלי בעולם הם גם כן כאלה," היא שיתפה. טל, שלומדת אנימציה בבצלאל, סיפרה על החיבור העמוק שלה ליצירת תחפושות. "גיליתי שזה ממש תחליף שאני יכולה ממש ליצור את התחפושת ולהיות דמות," הסבירה. היא בחרה להתחפש לדמות מתוך משחק, ותיארה את תהליך היצירה שלה בהתלהבות: "בניתי את העיצוב שרציתי להחיות את הדמות".
סופי, משתתפת נוספת, הדהימה את כולם עם תחפושת עוצרת נשימה. כששאלנו אותה כמה זמן לקח להכין את התחפושת, היא חשפה את ההשקעה העצומה: "לקח לי שנה". היא הסבירה שהקדישה זמן רב לכל פרט, "כי אני רוצה לדקור את כל החרוזים אחד אחד" וליצור דמות שתופסת את העיניים של האנשים. סופי גם שיתפה אותנו בסוד קטן על התחפושת שלה: "זה עשוי מבקבוק הפקק פה," והדגימה איך "שתי חלקים שמתחברים". כששאלנו אותה על זמן ההתארגנות, היא ציינה: "או זה האיפור שעה שעתיים המון זמן וואו לא כולל איפור שזה גם עוד".
תחפושות כיצירת אומנות
הראיונות עם המשתתפים העניקו הצצה מרתקת לעולמות היצירה, הדמיון והתשוקה שמאפיינים את קהילת הארוקון. כל תחפושת הייתה ביטוי אישי ייחודי, והסיפורים שמאחוריהן חשפו את האהבה הגדולה של המשתתפים לתחום ואת ההשקעה הרבה שהם משקיעים ביצירותיה
מעבר לתחפושות: חוויה קהילתית ייחודית
הכנס לא עסק רק בתחפושות. הוא הציע למשתתפים חוויה קהילתית ייחודית, עם מגוון עצום של פעילויות. "האנשים באים בגלל האווירה והאנשים," הסביר אחד המשתתפים, "ללכת לכנסים זה תמיד משפר את המצב רוח". טל סיפרה שהגיעה לכנס כדי "להכיר חברים," ומאז החברים הכי טובים שלה הם גם חובבי אנימה ומנגה.
תרבות האנימה והמנגה כ"דת" חילונית
המסאי עפרי אילני תיאר את תרבות האנימה והמנגה כ"מיתולוגיה חילונית" עבור "ילידים דיגיטליים," שמצאו בסיפורי פנטזיה ומד"ב את כתבי הקודש שלהם. לדבריו, "הארי פוטר" ו"שר הטבעות" הם ה"תנ"ך והגמרא" שלהם, והם מצטטים מהם ומפרשים אותם לעומק. ההבדל היחיד בינם לבין מאמיני התנ"ך, לדברי אילני, הוא שהתביעה שלהם לעובדתיות מושהית – הם לא מחפשים הוכחות, אלא חוויה.
אטרקציות ופעילויות בכנס
בנוסף לתחרויות התחפושות, הכנס כלל מגוון אטרקציות ופעילויות:
- דייס מיוזיקל: מחזמר דרמה-קומית בנושא משחקי תפקידים שולחניים, אגדות יפניות והתבגרות.
- דוכנים מסחריים ועצמאיים של מנגה ואנימה.
- הרצאות מעשירות ופאנלים מעניינים.
- פינות משחקים.
- טקס פרסי האנימה של אמא"י, בו קהילת האנימה הישראלית בוחרת את סדרות האנימה הגדולות של השנה.
- אירועי קוספליי, כולל במת תחרויות הקוספליי והסקיטים של הארוקון.
- פינות משחקי קלפים ואסטרטגיה, כולל "הממלכה" ו"נקסוס," שהציעו משחקי קלפים כמו "יוגי-הו," "פוקימון," "ואנגארד," "מבוכים ודרקונים," "מג'יק," ו"דיג'ימון".
- טורניר בייבלייד.
סיכום
כנס הארוקון 2025 בבנייני האומה היה חגיגה צבעונית, אנרגטית וייחודית של תרבות האנימה, המנגה וליפן. הכנס לא רק הציג את היצירתיות והתשוקה של המשתתפים, אלא גם היווה מקום מפגש וחיבור לקהילה שלמה של חובבים. מארגני הכנס, אמא"י, שואפים להפוך את האירוע לחלק משמעותי ממעצמת האנימה העולמית ולהשוות אותו לרמת הכנסים העולמיים כמו קומיקון ו-MCM בלונדון.