הוא עלה לישראל מצרפת כיועץ יין בכיר, עשה מהפכה יצרנית ותדמיתית ליקב כרמל וכיום הוא שותף להקמת יקב בסין, הנחשבת לאזור בלתי אפשרי ליצירת יין. היין אמן פיליפ ליכטנשטיין מיקב ארזה, מבין איזה יין יעשה לכם פסח אנין במיוחד

בימים אלו, מושק בישראל 'יקב היוצר', מדובר ביקב חדש שכשמו כן הוא מעודד יצירה ישראלית. היקב מציע יין פרימיום שיושן מעל שנה בחביות, ובימים אלה עומלים אנשיו גם על הקמת יקב במתכונת דומה בסין הרחוקה, על אף האקלים הבלתי אפשרי שבה, אבל על כך בהמשך.  

איש המפתח והטעמים העומד מאחורי היקב, הינו היינן האמן הבנלאומי  פיליפ ליכטנטשיין שהגיע אלינו מצרפת לפני כמעט 30 שנה. הוא היה בן 25 בוגר אוניברסיטת מונפלייה בצרפת שבה נלמד תחום ההנדסה המקצועית  וגידולים ים תיכוניים כמו גפן. ליכטנשטיין היה ציוני מידי בשביל להשאר בפרובנס. "סיימתי את הלימודים, עבדתי קצת במעבדות בצרפת וגם עשיתי בציר והייתי יועץ יין", הוא מספר במבטא צרפתי חינני אבל בעברית שוטפת למדי. "חיפשתי עבודה בישראל וברגע שמצאתי לקחתי שתי מזוודות ועליתי ארצה. התחלתי לעבוד כמנהל אבטחת איכות ביקב כרמל שבראשון לציון, משם עברתי להיות עוזר יין ואחר כך יין ראשי ביקב כרמל שבזכרון יעקב, אני הייתי היין הראשון של סדרת הכרם הידועה של היקב, היינו בתחילתה של מהפכה שם".

לדבריו, יקבי כרמל ייצרו עד בואו בעיקר יינות מתוקים, זולים שאיכותם נמוכה ובהתאם שיטות העבודה היו משונות ופרימיטיבות למדי. "כשבאתי והתחלתי לעבוד שם כמבקר איכות, העובדים היו אז סוגרים את המיכלים עם אבנים וחתיכות בטון ועוטפים אותם עם פלסטלינה, ממלאים צבעים של בקבוקים שונים באותו הקרטון ומדביקים תווית על גבי תווית. מאז השתנו דברים רבים. אני הייתי כלב השמירהשל היקב  וכשעזבתי אותו ב-2005 חלקי הציוד התחלפו, נהלי העבודה. הכל שם כבר היה נראה אחרת לגמרי".

ליכטנטשיין  הצטרף ליקב ארזה, שם עמל יחד עם משפחת שור בעלי היקב הוותיק על מימוש תפיסה חדשה של יין פרימיום איכותי ויצירתי. לאחרונה, זכו היקב וליכטנשטיין להכרה בינלאומית מסוימת בעקבות חדירה מוצלחת לשוק הסיני עם יין הפרימיום שהותאם במיוחד לחיך המקומי לאחר מחקר מעמיק. היין נבחר מתוך 1000 יקבים מרחבי העולם, בתערוכה שנערכה בעיר גויאנג בספטמבר 2015.

"סין זה אזור גדול מדברים על מליארד שלוש מאות סינים בעולם כיום. להגיד שקלענו לטעם הסיני נשמע אולי גאוותני אבל עשינו יינות שמצאו חן בעינהם, כאלה שטעמם יותר מאוזן, 'עגול', לא בומבסטי. לפעמים קולעים למטרה בפעם הראשונה..", הוא אומר.

כ-50 אלף בקבוקים שווקו מאז והם נמכרים בערים פוטיאן, פוג'ו ושיאמן. במקביל נמצא היקב בתהליך מתקדם לקראת הקמת יקב משותף בסין אשר יתבסס על המודל של יקב "היוצר" הישראלי בשותפות עם חברת ענק בפרובינציית חוביי בסין. זה מאתגר בצורה שנשמעת כמעט בלתי אפשרית. "בגלל האקלים המיוחד שכולל קיץ חם וגשום , מה שבכלל לא דומה למה שיש לנו בישראל, הקושי בסין  הוא לגדל ענבים טובים. החדירה של הגפן לסין היא דבר די חדש, הם במשך מאות שנים לא הצליחו לגדל גפנים לגידול יין ואני חושב שזה אתגר, להוציא שם יין ייחודי. האתגר הוא גם בגידול הענפים בגלל מזג האוויר החם והלח שמקשה להשתלט על הגפן, ואז היא כמו מתפרצת. בנוסף יש שם בעיה לשמור על הענבים מרקבונות וחרקים שמשתלטים עליהם".

פיליפ ליכנטשטיין ליקב היוצר.2 צילום יחצ

אז איך בכל זאת הם יעשו זאת? ליכטנשטיין היה מעורב אישית בטיפול בכרמים כדי להבטיח התאמה של הזנים לתנאים הארץ-ישראלים. "אנחנו הולכים לגדל בסין כרמים שיהיו חלשים כלומר צריך לעשות הכל כדי להחליש את העץ על מנת שנוכל להביא לתנאים שישתלטו על מחלות. למשל נשאיר מתחמי דשא. נלך על זנים שהם פחות חזקים".

בישראל ותחת תפקידו ביקב ארזה הוא יצר את "האוטר" ו-imed,  סדרות יוקרתיות המבוססות על זנים ים תיכוניים ייחודיים אשר שזכו לפרסים רבים בארץ ובעולם.

סדרת היוצר של היקב מניבה כעת סדרות חדשות כמו 'בראשית' ו'וירטאוז' הכוללות יינות מיושנים בחביות עץ בכדי לשמור על הפרי . אוירת החג המתקרב גם היא מביאה איתה ניחוחות משכרים. " פסח זה 'מצב יין' אז אנחנו כבר דאגנו לכך והבאנו לפחות חצי מהתפוקה שלנו", הוא אומר בחיוך.  

תגובות

להשאיר תגובה